REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 noiembrie 2019)

Trei persoane au depus dosarele la concursul pentru funcția de director al Companiei „Teleradio Moldova”

Trei persoane și-au depus dosarele la concursul pentru ocuparea funcției de director general al Instituţiei Publice Compania „Teleradio Moldova”. Anunţul a fost făcut de către președintele Consiliului de Supraveghere al instituției (CS), Nicolae Spătaru, care specificat că astăzi membrii CS se întrunesc în şedinţă pentru a decide ziua în care va avea loc concursul. El a precizat că cei trei candidaţi care s-au înscris în concurs sînt jurnaliştii Ion Terguță, Cornelia Stefoglu și actualul director al companiei, Olga Bordeianu.

 

Peste 450 de agenți economici vor participa la cea XIX-a ediție a expoziției „Fabricat în Moldova”

Cea de-a XIX-a ediție a expoziției „Fabricat în Moldova” se va desfășura în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2020 și va întruni peste 450 de agenți economici din toată țara. Anunțul a fost făcut marți, 5 noiembrie, de către președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Sergiu Harea. Potrivit lui Harea, expoziția va fi organizată de Centrul „Moldexpo” pe o suprafață de peste 3000 de metri pătrați și va întruni companii din diverse domenii de activitate. Printre delegațiile oficiale de vizitatori se numără reprezentanți din România, Grecia, Italia, Lituania, Elveția, Ucraina, Belarus și Turcia.

 

Poliţiştii şi procurorii au efectuat mai multe percheziții în capitală

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, au efectuat, marți, 5 noiembrie, percheziții pe mai multe adrese din Chișinău. Acțiunile au avut loc în dosarul cu privire la achiziționarea celor 31 de autobuze ISUZU de către Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chişinău. Omenii legii anunţă că descinderile au loc la birourile și domiciliile mai multor factori de decizie din cadrul Primăriei Chișinău, la Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chişinău și la unii agenți economici.

 

Grupul pentru relații cu R. Moldova al Parlamentului Lituaniei efectuează o vizită la Chișinău

Grupul pentru relații interparlamentare cu R. Moldova din cadrul Seimasului Republicii Lituania efectuează, în perioada 5-8 noiembrie, o vizită în țara noastră. Din delegație fac parte Jonas Liesys, vicepreședintele Seimasului R. Lituania; Valerijus Simulik, președintele Comitetului pentru drepturile omului, președintele Grupului pentru relații interparlamentare cu Republica Moldova; Gintaras Vaičekauskas, vicepreședintele Comitetului pentru afaceri europene, membru al Grupului pentru relații interparlamentare cu R. Moldova. În cadrul vizitei, delegația va fi primită de Președintele Parlamentului R. Moldova, Zinaida Greceanîi.

 

Teatrul Dramatic Rus de Stat “A.P. Cehov” marchează cea de-a 85-a aniversare

Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov” din Chișinău a împlinit marți, 5 noiembrie, 85 de ani de la fondare. A fost înființat la 5 noiembrie 1934 la Tiraspol. Un rol important în organizarea și dezvoltarea lui au jucat G. Nazarcovski (conducător artistic) și M. Zubov (director). Din trupă făceau parte B. Vareiskii, E. Diordiev, T. Orlova, A. Rachitin, T. Lorskaia, G. Svetinskaia, A. Iakovlev ș.a.

 

Oamenii legii au sechestrat 13 kilograme de droguri

Activitatea unui grup criminal organizat, specializat în creşterea, prelucrarea şi comercializarea ulterioară a drogurilor sub formă de marijuană, a fost destructurată de ofițeri. În urma acţiunilor de urmărire penală, au fost ridicate circa 5 kg de marijuana mărunțită și peste 8 kg uscată. Valoarea drogurilor pe piaţa neagră constituie aproximativ 500 000 lei. Suspecţii în vîrstă de 53 și 55 de ani riscă o pedeapsă penală sub formă de închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani.

 

Datoria externă a R. Moldova constituie 7 miliarde 464 de milioane 650 de mii de dolari

Banca Națională a Moldovei (BNM) a prezentat ultimele date cu privire la datoria externă brută a Republicii Moldova, pentru anul 2018. Potrivit specialiștilor, suma constituie 7 miliarde 464 de milioane 650 de mii de dolari. Analiza arată că datoria țării s-a majorat cu 7 % față de începutul anului. Mai mult, datoria enunțată constituie 62.5 % din PIB-ul țării. Datoria externă publică şi public garantată a reprezentat 26 % din totalul datoriei externe, însumînd peste 1,9 miliarde de dolari. Datoria externă privată negarantată s-a cifrat la peste 5,5 miliarde de dolari.

 

Un poliţist din Cimişlia a fost reţinut de CNA pentru mită

Un poliţist din Cimişlia a fost reţinut marți, 5 noiembrie, de ofiţerii Direcţiei generale teritoriale Sud a CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuit că ar fi pretins mită de la un cuplu din localitate pentru a muşamaliza un caz de violenţă domestic. Potrivit datelor CNA, poliţistul ar fi documentat faptul agresării fizice a soţiei de către soţ, iar în privinţa agresorului urma să fie pornită o urmărire penală. Pentru a nu iniţia dosarul, poliţistul de sector ar fi cerut de la cuplu 6000 de lei.

Poliţistul riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

CNAM a lansat un sistem informaţional de raportare și evidență a serviciilor medicale

Compania Naţională de Asigurări în Medicină /CNAM/ a anunţat marți, 5 noiembrie, că a lansat în regim pilot un sistem informaţional ce permite cetăţenilor să facă programări online la serviciile medicale. Potrivit CNAM, implementarea sistemului digital are menirea de a creşte nivelul de transparenţă în procesul de prestare a serviciilor medicale şi de utilizare a mijloacelor financiare destinate acestora, a spori eficienţa acestor servicii, a asigura monitorizarea în regim real a prestării serviciilor medicale de înaltă performanţă şi a îmbunătăţi calitatea raportării datelor către CNAM.

 

Banca Europeană de Investiții va susţine proiecte de prevenire a inundaţiilor în R. Moldova

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), împreună cu Banca Europeană de Investiții (BEI), vor identifica două dintre cele mai vulnerabile zone, pentru care împreună cu autoritățile publice locale vor fi dezvoltate proiecte pilot de prevenire a riscurilor inundațiilor. Despre aceasta au discutat luni, 4 noiembrie, ministrul de resort, Georgeta Mincu, şi reprezentantul Băncii, Antonio Castillo. Aceste proiecte ar putea fi finanțate de BEI, în condiții avantajoase, precum și cu suportul partenerilor de dezvoltare, conform MADRM.

 

10 şoferi sînt cercetaţi penal după ce au încercat să mituiască poliţişti

Un număr de 10 conducători auto riscă pedepse cu închisoare de pînă la 6 ani și amenzi de pînă la 200 mii de lei după ce au încercat să mituiască poliţiştii. Potrivit poliţiei, aceștia au propus angajaților Inspectoratului național de patrulare al IGP mijloace financiare de la 100 lei pînă la 500 de lei pentru a nu le fi întocmite procese-verbale cu privire la contravenție pentru diverse încălcări cum ar fi: conducerea mijlocului de transport în stare avansată de ebrietate, depășirea limitei de viteză, lipsa permisului de conducere, nerespectarea cerințelor marcajului rutier, lipsa vinietei, precum și încălcarea regulilor de exploatare a autovehiculului.