REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 februarie 2020)

Două acorduri de cooperare interministerială R. Moldova-Ungaria au fost semnate la Chişinău

Două acorduri de cooperare interministerială R. Moldova-Ungaria au fost semnate astăzi, 4 februarie, la Chişinău, în cadrul vizitei de lucru a Ministrului Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó. Cele două documente au fost semnate de ministrul de externe Aureliu Ciocoi, şi de Corneliu Popovici, ministrul educației. Documentele stabilesc că, din toamna anului viitor, circa 40 de studenţi moldoveni vor putea accesa burse oferite de statul ungar. De asemenea, doi diplomaţi din Ungaria vor oferi asistență angajaţilor MAEIE în domeniul implementării legislaţiei europene.

 

Producătorii agricoli ar putea beneficia de compensaţii la achiziţia motorinei

Producătorii agricoli ar putea beneficia de un ajutor de stat sub formă de alocații bugetare unice pentru compensarea accizului la motorină. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată de deputatul independent Alexandr Oleinic. Alesul poporului propune ca, începînd cu anul 2020, să fie instituită o schemă de ajutor de stat pentru compensarea accizei la motorina utilizată în agricultură, prin eliminarea impozitării motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

 

Poliția a destructurat un grup de contrabandiști

Ofițerii Serviciului Vamal au reținut în flagrant mai mulți membri ai unei grupări infracționale, în cadrul unui dosar de contrabandă instrumentat în comun cu Procuratura mun. Chișinău. În urma perchezițiilor, a fost ridicată marfă în valoare de circa 2 milioane de lei. Activitatea infracțională a grupării a fost documentată pe parcursul a patru luni, fiind acumulat probatoriul necesar pentru incriminarea infracțiunii de contrabandă în proporții deosebit de mari. Învinuiții au fost arestați preventiv pe un termen de 30 de zile. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de pînă la 10 ani.

 

AIPA a dat startul Campaniei de recepționare a cererilor de subvenționare

În anul 2020, din Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) vor fi oferiți circa un miliard de lei pentru subvenționarea investițiilor în agricultură. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a oferit detaliile cum vor fi redistribuite mijloacele fondului. În anul trecut, au fost recepționate circa 7500 de cereri de subvenționare în valoare totală de peste un miliard de lei. În total au fost 4476 de producători agricoli unici, iar 180 dintre aceștia sînt debutanți de subvenții. În anul 2019 producătorii agricoli au declarat că au efectuat investiții, în agricultură și ramurile conexe ale acesteia, în valoare de circa 4 miliarde de lei și au crea peste 2500 locuri noi de muncă. În anul curent valoarea totală a Fondului Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural constituie circa un miliard de lei.

 

Un avocat din Glodeni a fost reținut în flagrant delict

Un avocat din Glodeni a fost reținut în flagrant delict aseară, imediat după ce a primit mită patru mii de euro. Acesta a fost plasat în izolator pentru 72 de ore, fiind bănuit de trafic de influență. „Avocatul a fost reținut, în flagrant delict, imediat după primirea banilor pretinși și plasat în izolator pentru 72 de ore. Acesta este cercetat penal pentru săvîrșirea infracțiunii de trafic de influență și riscă o pedeapsă de pînă la șase ani de închisoare”, anunță Procuratura Generală printr-un comunicat de presă.

 

Peste 7700 de persoane au solicitat ambulanţa în week-end

Peste 7700 de persoane au solicitat ambulanţa în week-end, aproape 1500 dintre aceştia pe motiv de infecţii respiratorii şi gripă. Numărul chemărilor a crescut cu circa 20 la sută faţă de săptămîna trecută. Potrivit datelor Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în perioada 31 ianuarie - 2 februarie, echipele AMU au acordat primul ajutor medical calificat pentru 7780 de persoane. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 2816 pacienți, dintre care 912 copii. Pe parcursul ultimelor 72 de ore, echipele de asistență medicală urgentă au deservit 1426 solicitări pe motiv de infecții respiratorii virale acute.

 

Un bărbat a fost înjunghiat pe o stradă din Bălți în urma unui conflict

Un bărbat în vîrstă de 30 de ani a ajuns în secția de reanimare după ce a fost înjunghiat pe o stradă din Bălți de un tînăr de 23 de ani. Cazul a avut loc ieri seara, poliția fiind alertată de un trecător care a observat bătaia dintre cei doi, iar peste un minut, acesta a mai efectuat un apel și a comuncat că un bărbat este în stare inconștientă și rănit la intersecția unor străzi din municipiul Bălți. Bărbatul a fost preluat de o ambulanță și transportat la spital în secția de reanimare, unde urma să fie suspus unei operații. Suspectul a fost reținut, acesta fiind judecat anterior.

 

Problema insuficienței forței de muncă a fost examinată la Guvern

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat marți, 4 februarie o ședință dedicată examinării problemei insuficienței forței de muncă. Premierul a început ședința cu informația despre problemele semnalate de oamenii de afaceri, care declară existența deficitului de forță de muncă disponibilă. Deficitul este cantitativ și calitativ, afectează direct competitivitatea afacerilor locale și compromite intențiile investiționale. Între timp, Programul de Acțiuni al Guvernului 2020-2023 este concentrat pe atragerea investițiilor, industrializarea țării și crearea locurilor de muncă. În opinia participanților la ședință, deficitul va deveni acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, planificate pentru anul 2020.

 

Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii în R. Moldova

În R. Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare. Datele au fost făcute publice de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică /ANSP/ în contextul marcării astăzi a Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului. Potrivit datelor oferite ANSP, în anul 2018, în instituţiile medicale din ţară au fost înregistraţi 83739 de bolnavi de cancer. Cifrele anunţate de ANSP nu corespund însă cu cele făcute publice de Biroul Național de Statistică, care precizează că, în anul trecut, s-au îmbolnăvit de maladii oncologice 10235 persoane, dintre care 5141 femei şi 5094 bărbaţi.

 

La Chişinău au fost discutate posibilităţile dezvoltării sistemelor de irigare

Peste o sută de producători agricoli, membri ai 24 de Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) s-au întrunit marţi, 4 februarie, în cadrul celei de-a VI-a ediții a conferinței anuale de profil, organizată cu suportul Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) și Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţional (USAID) "Agricultura Performanta în Moldova" (USAID/APM). Participanții la eveniment au reprezentat cele zece asociații, care gestionează sistemele de irigare reabilitate din fondurile Guvernului SUA, precum și asociațiile nou create, în proces de preluare a managementului sistemelor de irigare.

 

Peste 300 de cazuri de gripă au fost înregistrate în R. Moldova în ultima săptămînă

Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ au înregistrat în ultima săptămînă 306 cazuri de gripă. Conform datelor ANSP, în această perioadă medicii au tratat circa 13706 cazuri de infecţii respiratorii acute, iar în Laboratorul virusologic al instituției au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 459 de probe. În urma investigaţiilor, s-a depistat prezenţa gripei la 86 de persoane. Specialiştii susţin că nu există motive de îngrijorare, deoarece numărul infecţiilor respiratorii înregistrate este mai mic cu circa 18% decît în perioada similară a anului trecut.