REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 noiembrie)

Hotărîrea ANRE cu privire la noile prețuri la gaz a fost publicată în Monitorul Oficial

Hotărîrea ANRE privind aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare. Potrivit deciziei ANRE, prețul de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale va fi de 2 613 lei/1000 m3, cu 12,1% mai mic decît cel aprobat în anul 2018, iar prețul de ieșire va scădea cu 9,5 la sută,

 

De la începutul anului, la bugetul național s-au încasat 32,5 mlrd de lei

În zece luni ale anului curent, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a încasat peste 32,5 miliarde de lei la bugetul public național. Această cifră constituie o creștere cu peste 489,2 milioane de lei sau cu 1,5% în raport cu perioada similară a anului precedent. Potrivit componentelor bugetului public național, statisticile sînt următoarele: la bugetul de stat, în zece luni ale anului 2020 s-au încasat 13,7 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 430,4 milioane de lei mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, sau o diminuare de 3,0%.

 

Donaţiile pentru reconstrucţia Filarmonicii Naţionale au depăşit 1 milion de lei

În conturile deschise de Ministerul Finanţelor pentru donaţii destinate reconstrucţiei Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, devastată în urma incendiului din data de 24 septembrie 2020, au fost încasate mijloace băneşti în sumă totală de 1.027.098 lei, dintre care: 1.025.858 lei lei şi 62,64 euro. La data de 25 septembrie 2020, Ministerul Finanţelor a deschis 3 conturi pentru donaţii destinate reconstrucţiei Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, în lei moldoveneşti, dolari americani şi euro.

 

În ţară sînt 206 elevi infectați cu COVID-19 şi 3293 sînt în autoizolare

Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 206, iar 3293 au fost plasați în regim de autoizolare. 299 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 188 se află în izolare, comunică Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC). Potrivit sursei citate, din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 64 de persoane, iar alte 44 se află în autoizolare. Zece instituții de învățămînt activează la distanță din cauza carantinei, ca și în cazul a 138 de clase.

 

UE: Alegătorii moldoveni și-au demonstrat angajamentul față de democrație în ciuda pandemiei de COVID-19

Alegătorii moldoveni și-au demonstrat la 1 noiembrie angajamentul față de democrație, în ciuda contextului dificil generat de pandemia COVID-19. Afirmația este parte a declarației purtătorului de cuvînt al Uniunii Europene. În document se precizează că UE a luat act privind constatările și concluziile preliminare ale Misiunii de Observare a Alegerilor OSCE / ODIHR, inclusiv în ceea ce privește „organizarea generală a alegerilor, lacunele juridice care au subminat eficacitatea supravegherii financiare a campaniei și soluționarea litigiilor electorale, natura competitivă a campaniei, peisajul mediatic, acuzațiile de cumpărare a voturilor, transportul ilegal al alegătorilor și accesul acestora la secțiile de votare”.

 

Cetățenia lui Cristian Rizea a fost retrasă

Igor Dodon a anunțat că fostul deputat PSD, Cristian Rizea, condamnat în România, au fost lipsit de cetățenia țării noastre. Se consideră că acesta s-ar ascunde în R. Moldova sub protecția autorităților de la Chișinău. Conform președintelui în exercițiu, autoritățile de pe cele două maluri ale Prutului urmează să colaboreze în vedere extrădării lui Rizea în România. Ulterior, acesta ar urma să fie pedepsit conform prevederilor legislației române.

 

Șase licee din capitală vor avea terenuri de fotbal modern

Șase licee din capitală vor avea terenuri de fotbal moderne. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban, după ce Primăria a dat start lucrărilor de renovare. Astfel, în cadrul Liceului Teoretic „Gaudeamus”; Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”; Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”; Liceul Teoretic „George Călinescu”; Liceul Teoretic „Nicolae Gogol” și Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” vor fi create clase specializate cu copii în număr de 25-30 de copii.

 

A fost lansat Serviciul Guvernamental de Notificare

Serviciul Guvernamental de Notificare (MNotify) a fost lansat astăzi de Agenția de Guvernare Electronică. Acesta reprezintă o aplicație tehnică de transmitere a notificărilor în cadrul sistemelor informaționale deținute de ministere, autorități administrative și structuri organizaționale din sfera lor de competență, precum și alte instituții, prestatoare de servicii publice. Notificarea presupune un mesaj, generat automat de sistemele informaționale ale instituțiilor, avînd menirea de a notifica utilizatorii despre producerea anumitor modificări în structura serviciilor sau a modalităților de prestare a acestora.

 

Doi moldoveni, aflați în căutare internațională, extrădați din Federația Rusă

Un bărbat, în vîrstă de 33 de ani, a fost extrădat din Federația Rusă, fiind condamnat la patru ani de închisoare pentru vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale. Condamnatul a fost dat în căutare în anul 2013 de Inspectoratul de poliție Cimișlia. În alt caz, un bărbat în vîrstă de 35 de ani, a fost dat în căutare în anul 2019 de Inspectoratul de poliție Anenii Noi, avînd măsura de reprimare arest. Acesta, în perioada anilor 2016-2018, prin înșelăciune și abuz de încredere, ar fi sustras 30 de mii de euro de la două persoane din municipiul Chișinău.

 

Ministerul de Externe al R. Moldova a condamnat atacul terorist din orașul Viena

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a transmis în seara zilei de 2 noiembrie un mesaj de compasiune adresat omologului său austriac, Alexander Schallenberg. „Condamnăm vehement acest atac terorist brutal și din numele R. Moldova transmitem condoleanțele familiilor îndurerate și recuperare grabnică celor răniți", a menționat în mesaj șeful diplomației moldovene.