REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 iunie 2018)

Ultimul camion cu deșeuri pesticide din R.Moldova va fi evacuat de la depozitul din satul Alexăndreni

Ultimul camion cu deșeuri pesticide din R. Moldova va fi evacuat joi, 28 iunie, de la depozitul din satul Alexăndreni, raionul Sîngerei. Deșeurile vor fi transportate în Polonia, pentru a fi distruse, în cadrul proiectului “Viață sigură fără deșeuri de pesticide” derulat de România și NATO începînd din 2003. O ceremonie care va marca încheierea proiectului va fi organizată la Sîngerei de Ambasada României la Chișinău, de autoritățile locale și centrale. Proiectul are o valoare de 2,2 milioane de euro din care contribuția României a fost de 635 de mii de euro. În cadrul proiectului de pe teritoriul R. Moldova au fost evacuate aproape 1.300 tone de pesticide, adunate în 15 depozite.

 

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a întreprins o vizită în raionul Dubăsari

În contextul coordonării procedurii privind revendicarea terenurilor agricole, situate după traseul Rîbnița–Tiraspol, viceprim-ministrul Cristina Lesnic a întreprins joi, 28 iunie, o vizită în s. Coșnița din raionul Dubăsari. Ea a convocat o ședință de lucru cu participarea reprezentanţilor Biroului politici de reintegrare, administrației publice locale, agenților economici și proprietarilor de terenuri agricole din raion. În cursul discuțiilor au fost abordate aspecte ce vizează evoluțiile marcate în depunerea seturilor documentare necesare, problemele întîmpinate la eliberarea certificatelor ce oferă dreptul de lucrare a terenurilor, garanțiile de mai departe ce urmează a fi asigurate în activitatea fermierilor.

 

Un oficial american declară sprijin pentru R. Moldova

”În numele Congresului SUA susținem cu tărie Alianța Transatlantică pe domeniul asigurării suveranității și securității Moldovei, Ucrainei și Georgiei”, a declarat, la Washington, Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților, Congresul SUA la întrevederea cu Andrian Candu și omologii săi din Georgia și Ucraina. Oficialul american a subliniat că înțelege situația din regiune, războiul hibrid derulat, menționînd că interesul Statelor Unite este ca cele trei țări să fie independente, fără interferență externă, să se dezvolte și să se apropie de Vest. Andrian Candu a solicitat votarea celor două rezoluții din Congresul SUA care vin în susținerea R. Moldova.

 

O nouă comisie va fi creată în Legislativ

Decretul de promulgare şi legea pentru modificarea și completarea Regulamentului Parlamentului vor fi publicate în numărul de vineri, 29 iunie, al Monitorului Oficial și astfel va intra în vigoare. În urma modificărilor operate în Regulament, s-a decis instituirea unei noi comisii permanente care va examina rapoartele Curții de Conturi. Comisia se va numi Comisia de control al finanțelor publice și urmează a fi funcțională din următoarea legislatură parlamentară. Noile prevederi introduc şi un nou concept, cel de audit extern și presupun că Comisia de control al finanțelor publice va avea atribuții de asigurare a cadrului legal privind auditul public extern și organizarea instituției supreme de audit.

 

Ministrul culturii s-a întîlnit cu comisarul european pentru cercetare

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a avut, joi, 28 iunie, la Bruxelles, o întrevedere cu Carlos Moedas, comisar european pentru cercetare, știință și inovare. Oficialii au efectuat un schimb de opinii privind stadiul actual și perspectivele de dezvoltare a cooperării dintre R. Moldova și Uniunea Europeană (UE) în domeniul cercetării și inovării. Ministrul Babuc a reiterat angajamentul de a consolida parcursul de integrare în Spațiul European de Cercetare, prin participarea la diverse proiecte și programe internaționale și prin promovarea cercetării bazată pe performanță.

 

Moldovenii care muncesc în Italia vor primi pensii mai mari

Decretul Preşedintelui R. Moldova, Igor Dodon, pentru aprobarea semnării Acordului între R. Moldova și Republica Italiană în domeniul securității sociale va fi publicat, vineri, 29 iunie, în Monitorul Oficial și astfel va intra în vigoare. R. Moldova și Italia au parafat la 16 mai la Roma Acordul privind asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor. Potrivit documentului, pentru stabilirea dreptului la pensie, fiecare stat va aplica legislația proprie în domeniu, proporțional perioadei de asigurare realizată pe teritoriul său. Pensia va fi exportată persoanei pe teritoriul statului în care aceasta își are domiciliul sau reședința.

 

Speakerul Andrian Candu a cerut sprijinul SUA

Riscurile de securitate, securitatea energetică în Estul Europei, precum și reformele derulate au fost discutate, la Washington, la o întrevedere a președinților Parlamentelor R. Moldova, Georgiei și Ucrainei cu membrii Comisiei pentru politică externă din Senatul SUA. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat angajamentul deplin și activ al Statelor Unite în promovarea valorilor democratice, implementarea reformelor și asigurarea securității în regiune. Împreună cu omologii săi din Georgia și Ucraina, Andrian Candu a mulțumit SUA pentru suport și mesaje de încurajare. Ei au primit asigurări de susținere a proiectului de cooperare regională pentru securitate și integrare europeană, lansat la Chișinău în martie curent. 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37