REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 iulie 2020)

Alegerea președintelui CSJ a eșuat

Membrii Consiliul Superior al Magistraturii au anunțat marți concurs repetat pentrușefia Curții Supreme de Justiție, după ce niciunul dintre cei doi candidați înscriși la concurs nu au întrunit numărul necesar de voturi. Aceștia sînt Liliana Catan și Anatolie Țurcan.După pronunțarea deciziei CSM, Liliana Catan a anunțat că nu va participa la următorul concurs.

 

Guvernul a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internațional

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat acordarea Republicii Moldova a asistenței de urgență pentru lupta cu pandemia de COVID-19 în valoare de 235 milioane de dolari SUA. Misiunea FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți privind programul de reforme economice care va fi susținut printr-un acord pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Astfel, Republica Moldova va obține acces la o asistență financiară în valoare de circa 558 milioane de dolari.

 

Peste 15000 pacienți au fost tratați definitiv de hepatită în ultimii ani

Un număr de 15637 persoane au fost tratate definitiv de hepatita B, C și D, în perioada 2016 – 2019, iar alți 2128 de pacienți continuă în prezent tratamentul antiviral. Datele au fost făcute publice de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul marcării Zilei Mondiale de luptă împotriva hepatitei. Potrivit datelor MSMPS, bolnavii au fost vindecați definitiv după implementarea unei noi scheme de tratament care are o o eficacitate de circa 90%. Tratamentul este accesibil pentru toți pacienții din toate raioanele și municipiile republicii.

 

țiva moldoveni au fost reținuți în flagrant pentru contrabandă cu ulei de pin

Oamenii legii au identificat recent un grup criminal format din cetățeni ai R. Moldova, cu vîrste cuprinse între 24 și 44 de ani, suspectați de introducerea de mărfuri în țară prin contrabandă. Unii membri din cadrul acestei grupări au sustras de la o întreprindere de pe teritoriul Germaniei, două tone de ulei de pin, care urma să ajungă ilegal în Republica Moldova. În rezultatul perchezițiilor efectuate în automobilele și la domiciliile suspecților, au fost depistate și ridicate 300 litri ulei de pin, în valoare de circa 700 mii de lei, arme și muniții păstrate ilegal. Persoanele suspecte sînt cercetate în stare de libertate și riscă pedeapsă cu închisoare de pînă la 10 ani.

 

Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 în R. Moldova a depășit cifra de 23 de mii

În Republica Moldova au fost confirmate 23154 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1499 în raioanele din stînga Nistrului. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 117 persoane cu suspecție la COVID-19. Un număr de 435 persoane infectate se află în stare gravă, 38 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar 1075 pacienți sînt internați în stare de gravitate medie. Totodată MSMPS informează despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19. Virusul a răpit viața a trei femei din Taraclia, Rîșcani și Chișinău, numărul morților ajungînd la 751.

 

Moldovenii vor putea călători în Bulgaria

Cetățenii moldoveni vor putea intra pe teritoriul Bulgariei, începînd cu ziua de 28 iulie, doar după ce vor prezenta certificatul cu test negativ la virusul COVID-19. Despre aceasta a anunțat Ambasada R. Moldova în Bulgaria. Testul la COVID-19 trebuie să fie în limba engleză, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Bulgaria.

 

Chioșcurile din parcurile capitalei vor fi scoase pînă la 30 octombrie

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că pînă la data de 30 octombrie gheretele din parcuri vor fi scoase. Edilul a solicitat pretorilor să nu admită amplasarea altor gherete în parcurile din municipiul Chișinău. În același timp, el a solicitat viceprimarului Inga Ionesii ca pînă la 15 august să fie trimis către Consiliul Municipal Chișinău, spre aprobare, regulamentul de amplasare a gheretelor pe arterele principale și în parcuri.

 

AMDM a aprobat un nou studiu clinic destinat tratamentului COVID-19

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a aprobat cel de-al treilea studiu clinic destinat tratamentului infecției COVID-19. Studiul este unul internațional și se desfășoară în paralel în 35 de centre din UE și SUA, producătorii medicamentului fiind din Germania. La noi în țară studiul se va desfășura în trei centre din cadrul Spitalului de boli infecțioase ”Toma Ciorbă”. Anterior, AMDM a aprobat încă două studii clinice pe SARS CoV-2 (COVID-19), care prevăd administrarea produsului de investigație clinică la pacienții în stare de gravitate moderat-severă. Ambele studii clinice se desfășoară în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

 

Poliția a reținut un suspect în cazul omorului de la Botanica

Poliția a reținut un suspect în cazul bărbatului găsit fără suflare într-un apartament din sectorul Botanica al capitalei. Oamenii legii au fost alertați pe 25 iulie precum că dintr-un apartament vine miros specific, iar proprietarul nu răspunde la solicitare de a deschide ușa. În locuință a fost depistat cadavrul proprietarului. La examinarea cadavrului de către medicul legist, în regiunea cutiei toracice au fost depistate patru plăgi. Suspectul și-a recunoscut vinovăția și a spus că între el și victimă s-a iscat un conflict după care cu un cuțit de cîteva ori a lovit proprietarul locuinței. Individul a fost plasat în arest pentru 30 de zile și riscă închisoare pe un termen de la 10 la 15 ani.

 

Un motociclist de 20 de ani și-a pierdut viața în urma unui accident

Un motociclist în vîrstă de 20 de ani și-a pierdut viața în urma unui accident produs la Ialoveni. Potrivit poliției, tînărul, încercînd să intre în curbă, avînd viteză excesivă a pierdut controlul volanului tamponîndu-se într-un autocamion care se deplasa regulamentar. În urma impactului, șoferul motocicletei, a decedat pe loc. Oamenii legii investighează cazul.