REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 aprilie 2020)

Peste 12 mii de persoane au solicitat ambulanța săptămîna trecută

În perioada 20-26 aprilie a anului curent, echipele de asistență medicală urgentă din toată țara au acordat primul ajutor medical calificat la 12244 persoane. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 4088 pacienți, inclusiv 579 copii. Pe parcursul acestor șapte zile au fost înregistrate 2582 solicitări pe motivul urgențelor cardiovasculare, inclusiv 44 pacienți cu sindrom coronarian acut. Urgențele neurologice au constituit 1626 de cazuri, dintre care 155 de accidente vasculare cerebrale.

 

Pensiile, salariile, indemnizațiile și ajutoarele sociale vor fi achitate la timp

Achitarea salariilor, pensiilor și altor plăți sociale este prioritară și se va face fără întîrziere. Riscul blocării de către unii politicieni a legilor bugetar-fiscale în baza cărora guvernul finanțează aceste cheltuieli se menține, dar datorită promulgării și publicării rapide a acestor acte legislative, acestea au intrat în vigoare sîmbătă, 25 aprilie. Astfel, s-a reușit accesarea celor peste 4 miliarde de lei oferiți de FMI. Rămîn, însă, sub pericol de nefinanțare cheltuielile, care conform rectificării bugetare urmează a fi finanțate din mijloacele creditului de stat din partea Federației Ruse. Despre asta au discutat reprezentanții majorității parlamentare.

 

Peste 220 de pacienți infectați cu COVID-19 sînt în stare gravă

Un număr de 14 pacienți sînt în stare extrem de gravă, 24 sînt la respirație asistată, iar 220 sînt gravi. Anunțul a fost făcut marți de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, pînă la ora actuală, în Republica Moldova au fost înregistrate 3481 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, în urma procesării a peste 16 mii de probe. 140 de cazuri sînt de import și 3341 cu transmitere locală. Potrivit datelor MSMPS, pînă în prezent au fost tratate de noul coronavirus 925 de persoane, iar 102 au decedat.

 

Meteorologii prognozează ploi la sfîrșit de săptămînă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit pînă pe 8 mai Codul Galben de secetă hidrologică, anunţat în ţară la începutul lunii martie. Potrivit hidrologilor, în legătură cu temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor esențiale, în rîurile și bazinele acvatice din țară se menţine secetă hidrologică. Tototdată, în următoarea perioadă, în ţară sînt anunţate temperaturi ridicate ce vor ajunge pînă la 27 grade Celsius, ziua. Conform meteorologilor, precipitaţiile multaşteptate de agricultori sînt posibile la finele săptămînii curente, cînd pe întreg teritoriul țării sînt prognozate ploi cu descărcări electrice.

 

Ungaria a oferit un lot de ajutor R. Moldova

Ungaria a oferit un lot de ajutor Republicii Moldova. Din lot fac parte 100 mii de măști și 5000 de echipamente de protecție pentru angajații din sistemul medical. Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, care se află într-o vizită la Chișinău. Oficialul a specificat că, odată ce țara sa a reușit să achiziționeze loturi mai mari de echipamente, a decis să vină cu un suport și pentru R. Moldova, cu care a semnat un parteneriat de colaborare strategic. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Oleg Țulea a menționat că acest ajutor a venit la timp și va ajuta țara noastră în lupta cu pandemia de COVID-19.

 

Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Federației Ruse

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federației Ruse în țara noastră, Oleg Vasneţov. Oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la starea actuală a relațiilor bilaterale, precum și situația pandemică în ambele state. Părțile au discutat despre acțiunile care sînt întreprinse cu prilejul marcării celor 75 de ani de la Marea Victorie, precum: vizitarea la domiciliu a veteranilor, renovarea monumentelor, amenajarea cimitirelor militare ș.a. Interlocutorii au fost unanimi în opinia că manifestările care ar implica un număr mai mare de persoane urmează a fi amînate pentru mai tîrziu, cînd efectele pandemiei vor fi diminuate și nu va exista risc de infectare pentru populație.

 

Ion Chicu s-a întîlnit cu Ambasadorul României

Prim-ministrul Ion Chicu s-a întîlnit cu Daniel Ioniță, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova. Discuția a fost concentrată pe evoluția parteneriatului strategic moldo-român și rezultatele acestuia. Ion Chicu a apreciat importanța deosebită pentru țara noastră a construcției gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău. Prim-ministrul și-a exprimat încrederea că parteneriatul strategic între Republica Moldova și România va determina intensificarea cooperării moldo-române pe domeniile socio-cultural și economic și va deschide noi oportunități pentru oamenii și afacerile din ambele state. Pe 27 aprilie s-au împlinit 10 ani de la adoptarea Declarației comune privind instituirea parteneriatului strategic între Republica Moldova și România pentru integrarea europeană a RM.

 

CNAS va deservi cetățenii în regim special

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), prin intermediul subdiviziunilor teritoriale, va relua din 29 aprilie, curent, primirea cetățenilor în regim special. Redeschiderea pentru vizitatori a Front Oficiilor caselor teritoriale de asigurări sociale (CTAS) va fi efectuată pe etape și cu separarea categoriilor de beneficiari. Așadar, pe 29 și 30 aprilie, toate CTAS vor deservi doar beneficiarii de pensii, alocații sociale și solicitanții ajutorului de deces. Din 4 mai pînă la 8 mai, inclusiv, vor fi deserviți beneficiarii de indemnizații de maternitate și indemnizații adresate familiilor cu copii. Începînd cu 11 mai pînă la 15 mai, inclusiv, din nou vor fi deserviți beneficiarii de pensii, alocații sociale și solicitanții ajutorului de deces. Beneficiarii vor trebui să poarte mască de protecție și mănuși.

 

Amenzile aplicate în perioada pandemiei au depășit cifra de 36 mln de lei

În perioada pandemiei, colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne au documentat 1721 contravenții, iar suma amenzilor aplicate depășește cifra de 36 milioane lei. Astfel, au fost sancționați 64 agenți economici, 32 de transportatori de pasageri, 1625 persoane fizice și 26 preoți care nu au respectat măsurile în perioada pandemiei. 76 de angajați ai MAI din diferite subdiviziuni au fost infectați cu COVID-19, iar 36 au fost tratați.

 

Patru proiecte din R. Moldova participă la un concurs pentru reanimarea turismului

Republica Moldova se numără printre cele peste o sută de state care au răspuns apelului global de a participa la redresarea sectorului turismului post-pandemie. Astfel, patru soluții inovatoare propuse de țara noastră vor completa lista celor peste o mie de proiecte înscrise în campania „Healing Solutions Tourism Challenge” lansată de Organizația Mondială a Turismului (OMT). Inițiativa OMT constă într-un apel de a crea soluții care ar putea contribui la refacerea rapidă a industriei. Campania se desfășoară în contextul în care, la nivel global, sectorul turismului se confruntă cu cele mai mari pierderi cauzate de COVID-19.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37