REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 martie 2019)

Meteorologii au emis Cod Galben de intensificări ale vîntului

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru miercuri, 27 martie, Cod Galben de intensificări ale vîntului. Potrivit meteorologilor, miercuri, pe arii extinse, se prevăd intensificări ale vîntului nord-vestiс, în rafale de pînă la 15-18 metri pe secundă. În acest context, salvatorii recomandă să fie evitate locurile unde sînt copaci uscaţi sau fire electrice de înaltă tensiune. Odată cu intensificarea vîntului, vremea se va răci. Conform datelor SHS, în următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării, valorile termice vor ajunge pînă la minus 5 grade Celsius, noaptea, şi pînă la 8-10 grade, ziua.

 

R. Moldova va primi în dar 100 de pomi de sakura din Japonia

R. Moldova va primi din partea orașului Tomi, din prefectura Nagano a Japoniei, 100 de pomi de sakura, pentru a marca numărătoarea inversă de 100 de zile înaintea Jocurilor Olimpice și Paralimpice din vara anului 2020. Într-o postare pe o rețea de socializare, ministrul de externe Tudor Ulianovschi a menționat că ceremonia de plantare a cireșilor japonezi, numiți și sakura, va fi organizată în primăvara anului viitor, în timpul vizitei în R. Moldova a primarului de Tomi, Toshio Hanaoka.

 

China planifică să construiască două autostrăzi în R. Moldova

Două companii chineze intenționează să construiască, în R. Moldova, cîte o autostradă, una de centură a Capitalei, iar alta – la nordul țării. Astfel, este prevăzută construcția a 300 de km de drumuri: o autostradă de centură a Capitalei și alta – care ar uni R. Moldova cu Ucraina. Aceeași sursă relevă că lucrările ar urma să coste 400 de milioane de dolari, dintre care Moldova va achita 15%, iar celelalte 85% – China.

 

Consumatorii vor avea la contoarele de gaz dispozitive de citire a datelor de la distanță

Datele de pe contoarele de gaz vor putea fi citite de la distanță. S.A. „Moldovagaz” împreună cu operatorii rețelelor de distribuție de gaze implementează un proiect de instalare a echipamentului de citire și transmitere a indicilor contorului la distanță, numit radio modul. Introducerea noului sistem automatizat va reduce la minim greșelile de citire a datelor contorului, iar consumatorii vor achita exact cît au consumat.

 

Lista terenurilor proprietate publică din administrarea APP a fost publicată în Monitorul Oficial

Hotărîrea guvernului cu privire la aprobarea listei terenurilor proprietate publică a statului din administrarea Agenției Proprietății Publice (APP) a fost publicată, miercuri, 27 martie, în Monitorul Oficial. În document este stipulat că terenurile se transmit din administrarea autorităților publice centrale, autorităților de stat și instituțiilor publice de stat în administrarea APP. Hotărîrea intră în vigoare astăzi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

 

Başcanul a refuzat să promulge modificările la Codul electoral al UTA Gagauz-Yeri

Guvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah, nu a promulgat modificările şi completările la Codul electoral al autonomiei, operate de Adunarea Populară în şedinţa din 18 martie, şi a întors documentele deputaților locali. În scrisoarea adresată preşedintelui Adunării Populare a UTA Gagauz-Yeri (APG), Vladimir Cîssa, başcanul atenţionează asupra mai multor încălcări de procedură, comise de deputaţi la aprobarea modificărilor. Printre acestea, Irina Vlah a specificat că proiectul de decizie nu a fost supus consultărilor publice şi nu a fost prezentat pentru consultări persoanelor cu drept la inițiative legislative.

 

Guvernul R. Moldova va marca Ora Pămîntului

Lumina în Casa Guvernului va fi stinsă pe 30 martie timp de o oră, între orele 20.30 și 21.30. Astfel, Guvernul R. Moldova, alături de alte instituții publice și organizații din țară și din întreaga lume, va marca Ora Pămîntului. Prin această acțiune, cabinetul de miniștri reconfirmă atenția pe care o acordă problemelor de mediu și de eficiență energetică.