REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 mai 2021)

Ofițerii CNA vor fi delegaţi la centrele de BAC

Centrul Național Anticorupție (CNA), în comun cu Ministerul educației, Culturii și Cercetării (MECC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, au inițiat activități de informare și sensibilizare a responsabililor din sistemul educațional, implicați în procesul de asigurare a examenelor de Bacalaureat 2021. Ofițerii CNA vor fi delegaţi la centrele de supraveghere a examenelor, de unde vor monitoriza procesul prin intermediul camerelor video. Cadrele didactice sînt atenţionate şi îndemnate să dea dovadă de corectitudine, responsabilitate și integritate în procesul de supraveghere și evaluare a BAC-lui.

 

În UTA Gagauz-Yeri se va desfășura un proiect de prevenire a violenței în familie

Zece localități din autonomia găgăuză vor institui echipe multidisciplinare pentru prevenirea violenței în familie și vor elabora planuri locale de acțiuni pentru reducerea acestui fenomen. Inițiativa se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorînd și învățînd din soluții locale”, implementat de Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu sprijinul Republicii Coreea. Proiectul va fi implementat în orașele Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești și în satele Congaz, Dezghinja, Cioc-Maidan, Baurci, Cazaclia, Copceac și Cișmichioi. Acesta reprezintă o extindere a unei activități similare care se desfășoară începînd cu anul 2018 în satul Chirsova din UTA Găgăuzia.

 

Primăria Chișinău va acorda ajutoare materiale copiilor defavorizați

În preajma Zilei Internaționale a Copiilor, 8000 de copii din familii defavorizate vor primi ajutoare materiale din partea Primăriei Chișinău. Potrivit primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, în urma examinării cazurilor complexe ale persoanelor/familiilor defavorizate, precum şi a propunerilor de realizare a programelor municipale cu destinație specială, a fost decis ca 8000 de copii vor primi un ajutor material în valoare de 700 de lei fiecare, în scopul pregătirii pentru noul an de studii. Suma totală alocată de către bugetul municipal în acest sens este de 5,6 mln de lei.

 

Debarcaderul Soroca-Țekinovka și-a întrerupt activitatea

Din seara zilei de ieri, 26 mai, debarcaderul Soroca-Țekinovka și-a întrerupt activitatea pe o perioadă nedeterminată. Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, sistarea circulației s-a produs din motive tehnice legate de funcționarea feribotului. Astfel, călătorii care și-au planificat traversarea frontierei prin punctul de trecere în cauză sînt îndemnați să se folosească de serviciile altor puncte aflate în apropiere: PTF Cosăuți-Iampoli (debarcader) sau PTF Otaci-Moghileov-Podolsk (rutier).

 

Peste 100 mii de moldoveni din diasporă s-au înregistrat pentru a participa la alegeri

Peste 100 de mii de cetățeni moldoveni, aflați peste hotarele R. Moldova, s-au înregistrat în prealabil pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Procedura de înscriere s-a încheiat la data de 26 mai. Cel mai mare număr de cetățeni moldoveni care și-au anunțat intenția de a participa la vot sînt cei care au domiciliul pe teritoriul statului Italian – 21 803 de conaționali s-au înregistrat pe platforma pusă la dispoziție de autoritățile electorale moldovene. Diaspora moldovenească din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost la fel de activă, un număr de 16 183 de cetățeni și-au anunțat intenția de a participa la vot.

 

Irina Vlah a participat la o conferință organizată de Asociația Investitorilor români

Scopul conferinței a fost de a discuta posibilitățile de a determina creșterea și dezvoltărea economică. La conferință au mai participat Daniel Ioniță, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în R. Moldova, reprezentantul conducerii Camerei de Comerț și Industrie a României și directorul Asociației Investitorilor români în Republica Moldova. În discursul său, Bașcanul a prezentat informații despre efectele pandemiei asupra evoluției economiei regiunii și provocările confruntate de țară în anul 2021.

 

Un moldovean dat în căutare acum doi ani a fost reținut în Austria

Un bărbat de 26 de ani, originar din satul Cotihana, raionul Cahul a fost reținut în Austria. Acesta a fost anunțat în căutare internațională din anului 2019, de Inspectoratul de Poliție Cahul în baza unei cauze penale pentru tîlhărie. Acesta este acuzat că ar fi pătruns în casa unei femei și ar fi sustras bunuri materiale, aplicînd violența fizică. Tînărul este suspectat că împreună cu alte persoane, ar fi pătruns la sfîrșitul anului 2018 în domiciliul unei locuitoare a satului Andruşul de Sus, unde cu, cagule pe cap şi înarmați cu o rangă metalică au atacat stăpîna casei și aplicînd violența fizică, au sustras 1000 de lei, 1000 de euro și bijuterii din aur.

 

Opt ambulanțe reanimobile au fost distribuite serviciului Aviasan

Două ambulanțe de tip C, destinate transportării copiilor și încă șase pentru transportarea adulților au fost distribuite serviciului Aviasan din cadrul Institutului de Medicină Urgentă din capitală. Ambulanțele au fost achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în R. Moldova”. Ambulanţele sînt destinate intervenţiei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel şi transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotată cu echipamente, materiale şi medicamente de terapie intensivă.