REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 septembrie 2019)

De săptămîna viitoare temperaturile cresc semnificativ

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, joi și vineri pe întreg teritoriul țării va ploua slab. Valorile termice se vor încadra între 13 și 18 grade Celsius în nordul țării și 15 - 20 la sud. În Chișinău, pe sfîrșit de săptămînă vor fi înregistrate valori care oscilează între 14 și 19 grade Celsius. În zilele de odihnă ploile vor înceta, iar temperaturile vor mai crește puțin. Vreme mult mai caldă decît în ultimele zile vom avea abia săptămîna viitoare, cînd mercurul din termometre va urca pînă la 29 de grade Celsius.

 

Noul ambasador al Marii Britanii și-a început activitatea în R. Moldova

Marea Britanie are un nou ambasador în R. Moldova. Este vorba de Steven Fisher, care a publicat un video de prezentare pe internet. Diplomatul a spus că a venit la Chişinău la început de septembrie şi a descoperit deja multe lucruri şi locuri frumoase, inclusiv Parcul „Valea Morilor”, unde adoră să alerge. Ambasadorul recunoaşte că şi-a început mandatul într-o perioadă importantă, marcată de turbulenţe politice atît în Moldova, cît şi în Marea Britanie.

 

Președintele R. Moldova a rostit un discurs în cadrul Forumului Politic la nivel înalt privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a rostit un discurs în cadrul Forumului Politic la nivel înalt privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, care a fost organizat în sediul Organizației Națiunilor Unite de la New York. Șeful statului a comunicat participanților Forumului despre eforturile R. Moldova în realizarea obiectivelor dezvoltării durabile, situația în politica internă și externă a țării noastre, precum și despre perspectivele reglementării conflictului transnistrean.

 

Transferurile bănești din străinătate au înregistrat o scădere

În luna august, prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate au fost transferate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 99,38 milioane de dolari. Cifra este în scădere cu 2,6%, comparativ cu august 2018. Cele mai multe transferuri provin din Uniunea Europeană – 46,3%. Din CSI provin 22,5% din transferuri, iar din restul lumii –31,2%. În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice sînt remarcate transferurile din Rusia, cu o pondere de 21,4%.

 

Două profesoare de la Colegiul de Ecologie sînt cercetate pentru trafic de influență

Două profesoare de la Colegiul de Ecologie din Chișinău sînt cercetate penal de CNA şi PA pentru trafic de influență. În urma perchezițiilor la domiciliul persoanelor respective au fost ridicate peste 16.000 de euro. În episoadele cercetate se constată primirea a 10.000 de lei de la mai multe clase de elevi, bani destinaţi influenţării unor profesori în vederea asigurării susţinerii examenelor şi majorării notelor. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă o amendă în mărime de pînă la 300 000 de lei sau închisoare de la 3 la 6 ani.

 

O mamă cu 11 copii din capitală a fost decorată cu „Ordinul de Onoare”

O mamă cu 11 copii din municipiul Chișinău a fost decorată cu ”Ordinul de Onoare”. Decretul respectiv al șefului statului va fi publicat vineri, 27 septembrie, în Monitorul Oficial. Potrivit decretului, Oxana Basico a primit distincția „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în consolidarea instituției familiei și pentru contribuție substanțială la crearea unei familii social responsabilă”.

 

Un bărbat a murit iar alte cinci persoane s-au ales cu traumatisme în urma unui accident rutier

Un bărbat a murit iar alte cinci persoane s-au ales cu traumatisme şi au rămas blocate între fiare în urma unui accident rutier produs în apropierea localității Alexăndreni, raionul Edineț. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, accidentul a avut loc aseară în jurul orei 21:26. Două autoturisme de model ,,Volkswagen Golf” și ,,BMW” s-au tamponat în timpul deplasării. În urma impactului, conducătorul autovehiculului ,,Volkswagen Golf” a decedat pe loc, iar cinci persoane, patru bărbați și o femeie care se aflau în autoturismul ,,BMW” au rămas blocați între fiare.

 

PG solicită CCM să interpreteze un articol din Constituție ce ţine de imunitatea parlamentară

Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care a solicitat interpretarea art. 70 din Constituţie şi a cerut magistraţilor să precizeze dacă deputaţii rămaşi fără imunitate parlamentară pot fi cercetaţi şi pe alte capete de acuzare decît cele aprobate de legislativ. În sesizare şeful Procuraturii Generale cere magistraţilor înaltei Curţi să se expună dacă „poate fi un deputat reţinut, arestat, percheziţionat sau trimis în judecată, în cadrul procesului penal, dacă încuviinţarea Parlamentului a avut drept obiect un capăt de acuzare, iar ulterior au fost administrate probe care stau la baza şi altor capete de acuzare”.

 

R. Moldova a semnat trei acorduri în sumă de 100 mln euro

R. Moldova a semnat, miercuri, 26 septembrie, trei acorduri în sumă totală de 100 milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA) în perspectiva modernizării sistemului energetic moldovenesc și interconectării acestuia la sistemul energetic european. Banii vor fi utilizați pentru construcţia staţiei în Vulcăneşti și a unei linii de transport aeriene de 400 kV care va interconecta sudul R. Moldova cu Chişinăul.

 

Zinaida Greceanîi s-a întîlnit cu delegația Grupului de prietenie cu R. Moldova din Adunarea Națională a Franței

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, s-a întîlnit, joi, 26 septembrie cu delegația Grupului de prietenie Franța-Moldova din cadrul Adunării Naționale a Republicii Franceze. Delegația se află la Chișinău la invitația speakerului Zinaida Greceanîi. Speakerul a remarcat buna colaborare comercial-economică, în Moldova activînd peste 200 de întreprinderi cu capital francez, dar și cea interparlamentară și umanitară, inclusiv pe filiera francofonă.