REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 octombrie 2020)

Procuratura anunță că au fost luate decizii în 19 din cele 38 de dosare considerate ca fiind politice

Procuratura Generală a anunțat că de la inițierea, de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, acum aproape un an a procesului de evaluare a celor 38 de dosare penale, prezumat instrumentate pe motive politice, în 19 au fost deja luate decizii. Potrivit Procuraturii Generale, în rezultatul examinării a fiecărei cauze penale, Grupul de control și monitorizare a luat decizii pe 19 din cele 38 de dosare considerate ca fiind politice. De asemenea, a fost emisă o sentință de încetare a procesului penal în privința lui Valentin Eșanu suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani. Totodată, s-a renunțat integral la învinuirile aduse anterior Domnicăi Manole și Dorin Munteanu.

 

CEC anunță că marți este ultima zi cînd pot fi prezentate sondaje cu tematică electorală

Comisia Electorală Centrală atenționează că, date de 27 octombrie este ultima zi cînd pot fi făcute publice rezultatele sondajelor de opinie cu tematică electoral. Potrivit Serviciului de presă al instituției, legislația în vigoare prevede că rezultatele sondajelor pot fi date publicității cel tîrziu cu 5 zile înainte de ziua alegerilor. Totodată, în ziua alegerilor, pînă la închiderea secțiilor de votare, se interzice a da publicității în mijloacele de informare în masă materiale, inclusiv interviuri cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali.

 

Două secții de votare din R.Moldova vor fi amplasate în corturi

Două secții de votare din R.Moldova vor fi amplasate în corturi speciale, puse la dispoziție de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Decizia vine după ce autoritățile au stabilit că localurile, unde inițial urmau să fie deschise secțiile de votare, nu întrunesc condițiile necesare de securitate. Este vorba despre secția de votare din satul Cigîrleni (r-nul Ialoveni) și secția de votare din satul Bîc (comuna Bubuieci, mun. Chișinău).

 

Majoritatea grădinițelor din capitală au fost conectate la căldură

Doar două din cele 126 de grădinițe din capitală nu au fost încă conectate la căldură. Deocamdată rămîne neconectată grădinița nr. 79, care urmează a fi redeschisă în perioada următoare, iar grădinița nr. 23 dispune de sistem termic autonom. Șeful interimar al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a menționat astăzi în cadrul ședinței operative a serviciilor primăriei Chișinău că instituțiilor școlare vor fi conectate la căldură spre finele săptămînii curente: joi și vineri, pentru ca la revenirea copiilor din vacanța de toamnă, în clase să fie cald.

 

31 octombrie este termenul limită de depunere a cererilor pentru obținerea subvențiilor post investiționale

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că Campania de depunere a cererilor de obținere a subvențiilor post investiționale oferite din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, se va încheia la 31 octombrie curent. De asemenea, AIPA informează că termenul pentru submăsurile 2.3 privind Stimularea producătorilor agricoli pentru compensarea cheltuielilor de irigare termenul limită de depunere este 15 noiembrie, iar pentru submăsura 1.7A privind Stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură data limită de recepționare a dosarelor este 15 decembrie.

 

63 de infractori, aflați în urmărire penală, reținuţi de către Poliția Capitalei

În perioada 19 octombrie – 25 octombrie, de către forțele de ordine, au fost reținute 63 de persoane ce se aflau în urmărire penală. Printre aceștia 42 de persoane pentru comiterea infracțiunilor grave, excepțional de grave, precum și pentru comiterea infracțiunilor de furt, circulaţia ilegală a drogurilor, huliganism, jafuri, iar 21 persoane ca debitori de stat.

 

Peste 8600 de locuri de muncă sînt vacante în Moldova

Potrivit bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă la data de 26 octombrie 2020 erau în evidenţă 8657 locuri de muncă vacante, care pot fi accesate atît de femei, cît și de bărbați. Cele mai multe dintre ele sînt în Chișinău și Bălți, iar cele mai puține în Drochia – 20 și Dubăsari – 19. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sînt disponibile 2199 locuri de muncă vacante, constituind cca 25% din numărul total de locuri vacante. Cele mai multe sînt disponibile în funcție de inspector sau de ofițer de poliție și sectorul sănătății.

 

A demarat cea de-a treia ediție a Moldova Electro Maraton

Trei automobile electrice vor traversa în următoarele patru zile R. Moldova de la nord la sud, în cadrul celei de-a treia ediție a Moldova Electro Maraton, care a demarat astăzi. Electromobilele vor parcurge un traseu de peste o mie de kilometri, utilizînd pentru încărcare prizele publice existente în țară. Scopul maratonului este de a promova mobilitatea prietenoasă mediului, de a demonstra capacitatea automobilelor electrice și de a marca evoluțiile în acest domeniu, care s-au produs în Moldova în ultimii doi ani.

 

Meteorologii au emis Cod Galben de instabilitate atmosferică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis pentru astăzi Cod Galben de instabilitate atmosferică în centrul și sudul R. Moldova. Potrivit SHS, astăzi în raioanele centrale și de sud se prevăd ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice, izolat averse puternice (15-25 l/m2). Conform meteorologilor, în următoarele zile vremea se va răci, mercurul termometrelor indicînd 15-20 de grade, ziua, și 7-12 grade Celsius, noaptea.

 

Moldovenii nu vor mai sta 14 zile în carantină în România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Pentru persoanele care vin din aceste state sau zone se instituie măsura carantinei timp de 14 zile. R. Moldova nu se regăsește în listă, prin urmare, moldovenii sînt scutiți de obligativitatea de a sta în carantină 14 zile la intrare în România.