REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 decembrie 2017)
Primăria capitalei a anunțat prioritățile pentru anul 2018
Anul 2018 va fi un an cu schimbări majore în municipiul Chișinău. Declarații în acest sens a făcut primarul general interimar, Silvia Radu. Ea a declarat că le-a solicitat șefilor de direcții ca pînă pe 20 ianuarie să vină cu liste concrete de probleme care urmează să fie rezolvate pe parcursul anului viitor.
Radu a subliniat că toate ramurile de activitate ale Capitalei sînt importante, și toate au nevoie de schimbări.
„Gestiunea transportului public, gestiunea ramurii locativ-comunale, ramura socială, învățămîntul, cultura. Fiecare direcție și departament vor avea prioritățile sale, iar noi ne vom axa pe implementarea acestora”, a declarat Silvia Radu.
Premierul a comentat sinteza raportului Kroll 2
Premierul Pavel Filip a declarat că instituțiile responsabile urmează ”să-și spună cuvîntul” și a dat asigurări că toți cei care se fac vinovați de frauda bancară vor fi trași la răspundere.
”Rezumatul a fost făcut public. Aici trebuie să se dea cu opinia instituțiile de forță, Procuratura Generală. Cred că a fost o abordare corectă, dacă ar fi acum să facem publice toate numele care se regăsesc în raport, vă asigur că 90% dintre aceștia sînt oameni onești, dar care pur și simplu au fost în acest circuit, de aceea nu pot fi făcute publice aceste nume”, a spus Filip.
S-au scumpit carburanții
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat marți,26 decembrie, noile preţuri plafon de comercializare a carburanţilor, care vor fi în vigoare începînd de mîine şi pînă pe 9 ianuarie 2018.
Astfel, un litru de benzină va putea fi vîndut cu cel mult 17 lei şi 54 de bani, cu 13 bani mai mult faţă de pînă acum. Motorina se scumpeşte cu 11 bani şi va costa maximum 15 lei şi 72 de bani.
Petroliştii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţi la preţuri mai mari decît plafonul stabilit de ANRE.
Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.
Serviciul Vamal a fost dotat cu 97 de automobile noi
97 de automobile noi au fost transmise marți, 26 decembrie, reprezentanților birourilor vamale și subdiviziunilor Serviciului Vamal. Cheile de la autovehicule au fost înmînate de Prim-ministrul Pavel Filip.
Șeful Executivului a spus că activitatea fiecărui angajat al Serviciului Vamal are un impact major asupra percepției despre țara noastră. „Vreau să vă spun că astăzi vama s-a schimbat. Sînt mult mai multe reacții pozitive din partea cetățenilor care vorbesc despre calitatea serviciilor vamale, despre atitudinea vameșilor la intrare sau la ieșire din Republica Moldova. Această atitudine nu costă investiții financiare, este doar o schimbare de mentalitate și manieră prin care trebuie să vă manifestați atunci cînd vorbiți cu oamenii”, a menționat Pavel Filip.
În context, Prim-ministrul a precizat că în 2017, prin contribuția Serviciului Vamal, la bugetul de stat au fost acumulate peste trei miliarde de lei, cu aproximativ 18% mai mult, comparativ cu anul precedent.