REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 noiembrie 2021)

12 candidați au depus dosarele pentru funcția de membru al Consiliului Audiovizualului

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a recepționat dosarele candidaților la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului. Au fost depuse dosarele următorilor candidați la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului: Ruslan Mihalevschi, propus de președintele Republicii Moldova, Liliana Vițu-Eșanu, propusă de Guvern, Orest Dabija și Larisa Turea, propuși de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, Tatiana Crestenco, propusă de Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Anastasia Svetlicinîi, propusă de Fracțiunea Partidului ȘOR, Eugeniu Rîbca, Ana Gonța, Valeriu Saharneanu, Larisa Călugăru, Alexandru Verșinin, propuși de organizații ale societății civile și Marcel Drăgan.

 

Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 în rîndul copiilor a crescut

Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 în rîndul copiilor a crescut cu aproape 3% în ultima săptămînă. În creștere cu 37 de procente a fost și numărul îmbolnăvirilor în rîndul gravidelor. Potrivit Ministerului sănătății, în perioada 15 – 21 noiembrie 2021, au fost înregistrate 5 391 de cazuri de COVID-19, dintre care 2 462 în regiunea transnistreană. „Chiar dacă numărul îmbolnăvirilor este în scădere, riscul de răspîndire a virusului COVID-19 rămîne înalt, de aceea trebuie să fim vigilenți. Venim din nou cu îndemnul către populație de a se vaccina”, a menționat Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

 

Presa regională va fi susținută de un proiect realizat de UE şi Slovacia

Acordul privind proiectul pentru susținerea de către Uniunea Europeană a presei regionale din țară a fost semnat ieri între Delegația UE în și Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională în Dezvoltare (ASCID). Uniunea Europeană va oferi sprijin instituțiilor de profil regionale din țară prin intermediul unui proiect implementat în cooperare cu Agenția din Slovacia. Scopul proiectului este de a oferi asistență presei locale, din perspectiva creării de conținut media, în dezvoltarea abilităților de afaceri, precum și în facilitarea accesului la experți pentru a îmbunătăți sustenabilitatea media.

 

Din 2022 în Moldova vor fi aplicate noile etichete energetice ale UE

Din anul 2022, în sistemul de clasificare a etichetelor energetice se va utiliza o metodă mai simplă, de la A la G, în locul clasificării de la A+++ la D, conform unei decizii de Guvern. Acest nou sistem, după standarde europene, se aplică următoarelor grupe de produse: frigidere, mașini de spălat vase, mașini de spălat, televizoare, becuri și lămpi. Informația de pe etichetele energetice clasifică aparatura de uz casnic pe o scară de la A la G, în funcție de cantitatea de energie consumată.

 

Ministerul Agriculturii a aprobat noi recomandări pentru plantarea pomilor

Ministerul agriculturii a aprobat noi Recomandații agrotehnice privind modul de elaborare a proiectului și a planului de înființare a plantațiilor de pomi, arbuști fructiferi și căpșun. Elaborarea noilor Recomandații rezidă în necesitatea asigurării creării și implementării unor modele moderne de business, cu riscuri minime, menite să asigure eficiență în timp și orientate spre generarea profiturilor la întreprinderi.

 

A fost elaborat un mecanism de avertizare a companiilor aflate în dificultate

Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, în parteneriat cu Ministerul economiei, a elaborat Primul mecanism de avertizare timpurie pentru companiile aflate în dificultate. Mecanismul va contribui atît la evitarea dificultăților financiare ale companiilor, cît și la diminuarea efectelor negative ale crizei actuale. Acesta este conceput prin intermediul proiectului transnațional DanubeChance2.0 „Acceptarea eșecului pentru a facilita accesul antreprenorilor la a doua șansă în regiunea Dunării”, din care face parte R. Moldova, alături de alte 13 țări din regiunea Dunării.

 

Femeile de la țară vor beneficia de granturi

Femeile cu activitate economică în gospodăriile casnice, din diferite regiuni ale ţării, vor putea beneficia de ajutor financiar nerambursabil de pînă la 3500 de dolari pentru activități generatoare de venituri, prietenoase mediului și reziliente la schimbările climatice. Propunerile de proiect pentru obținerea finanțării pot fi depuse pînă pe 8 decembrie. Granturile vor fi oferite de proiectul Programului Naţiunulor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor", finanțat de Suedia.

 

Un fost angajat al ASP a fost reținut de CNA pentru trafic de influență

Un fost angajat al Agenției Servicii Publice /ASP/ din Glodeni a fost reținut de ofițerii CNA fiind bănuit de trafic de influență. Potrivit CNA, bărbatul a fost denunțat pentru că ar fi cerut și primit 4000 de lei mită ca să elibereze un plan cadastral ce ar permite legalizarea a două construcții, ridicate fără autorizație în perioada 2017-2020, sub formă de depozite pentru produse agricole. Dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă amendă penală de pînă la 150 mii de lei sau închisoare de pînă la 6 ani.

 

BNM va organiza evenimente prilejuite de ziua leului moldovenesc

Banca Națională a Moldovei (BNM) va organiza pe 29 noiembrie mai multe evenimente dedicate aniversării a 28-a de la introducerea leului moldovenesc. „Punerea în circulație, în urmă cu 28 de ani, a monedei naționale - leul moldovenesc - a devenit parte a istoriei noastre alături de alte atribute statale care ne determină ca țară suverană și independentă. Moneda națională este nu doar un atribut al statului, dar joacă un rol foarte important în economie. Sporirea calității monedei naționale și a nivelului de utilizare a plăților fără numerar reprezintă unul din obiectivele strategice ale BNM”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

 

Peste 2000 de arme au fost scoase din circuitul civil, cu sprijinul UE și PNUD

2119 de arme, 50.000 de gloanțe și 142 accesorii și componente pentru arme au fost distruse prin topire, joi, 25 noiembrie la Chișinău, cu sprijinul Uniunii Europene și al PNUD. Lotul de arme pentru distrugere a fost acumulat în ultimii doi ani de Inspectoratul General al Poliţiei. Astfel, în rezultatul măsurilor întreprinse de subdiviziunile de poliţie, a fost retras din circuit un număr considerabil de arme, starea tehnică a cărora nu corespunde cerinţelor esenţiale de securitate, sînt deteriorate, inutilizabile, cu modificări neautorizate în construcţie, păstrate ilegal, depistate fără stăpîn, confiscate sau predate benevol.

 

Ministrul de externe a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor UE

Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor externe i-a primit astăzi pe ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați în R. Moldova. „Am mulțumit pentru deschiderea din partea capitalelor europene pentru aprofundarea cooperării în domeniile sănătății, conectivității digitale, de transport, energetice și un dialog mai strîns în domeniul securității", a spus vicepremierul Nicu Popescu. În cadrul întrevederii, diplomații au discutat despre agenda europeană și implementarea Acordului de Asociere.

 

Bugetul de stat pentru anul 2021 a fost modificat

Parlamentul a operat astăzi modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2021. Conform ultimelor ajustări, veniturile bugetului de stat au fost majorate cu 767,8 milioane de lei – pînă la 45 862,4 miliarde de lei, cheltuielile cu 421,7 milioane de lei – pînă la 57 654,3 miliarde de lei. Deficitul bugetar s-a diminuat cu 346,1 milioane de lei și constituie 11,792 miliarde de lei sau 5,1% din PIB. Modificările operate la sursele de finanțare a deficitului bugetului de stat includ mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al SA ”Energocom” cu 1,7 miliarde de lei în vederea procurării de gaze naturale.