REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 iulie 2019)

Guvernul a instituit o comisie pentru analiza monopolului privind exportul nucilor

Guvernul a decis instituirea unei comisii interguvernamentale pentru analiza monopolului privind exportul nucilor. Dispoziția în acest sens va fi publicată vineri, 26 iulie, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, Comisia a fost instituită pentru a elucida aspecte privind legalitatea limitării accesului operatorilor economici la exportul nucilor.

 

Președintele parlamentului a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA

Agenda politică și prioritățile majorității parlamentare au fost abordate la întrevederea președintelui parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu Dereck J. Hogan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al SUA. Părțile au discutat despre rezultatele vizitei oficiale la Parlamentul European întreprinse ieri de președintele parlamentului și prim-ministrul. Zinaida Greceanîi a reiterat suportul plenar al majorității parlamentare pentru reformele demarate pentru dezvoltarea țării. Ea a reafirmat angajamentul comun pentru o politică externă echilibrată și determinarea de a construi relații durabile de prietenie cu Estul și Vestul.

 

Procuratura Generală a refuzat pornirea urmăririi penale în baza denunțului lui Andrei Năstase

Procuratura Generală a examinat denunțul ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, și ca urmare a emis ordonanță de refuz în pornirea urmăririi penale pe motiv că nu ar exista fapta infracțiunii de „uzurpare a puterii de stat”. Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, „respectiva hotărîre a fost adoptată în rezultatul analizei circumstanțelor faptice, aprecierea probelor administrate, fiind bazată pe raționamentele de ordin juridic”. Despre hotărîrea adoptată, instituția a înștiințat autorul denunțului, în modul stabilit de lege, fiindu-i explicat modul și termenul de contestare.

 

Cetățeanul tadjik care a fugit ieri de pe Aeroportul Chișinău a fost reținut

Cetățeanul străin, originar din Tadjikistan, care a forțat geamul din Aeroport și a evadat, a fost reținut și deferit organelor de ocrotire a normelor de drept. Identificarea și reținerea acestuia a avut loc urmare a unei operatiuni comune, realizată de catre Poliția de Frontieră, Serviciul Informații și Securitate și Inspectoratul de Poliție Bender. În prezent, tînărul se află în izolatorul de detenție provizorie a Departamentului de Poliție Municipal.

 

Șoferul care a provocat un accident soldat cu decesul a 4 persoane a primit o pedeapsă mai dură

La contestaţia procurorilor, Curtea de Apel Chişinău a agravat pedeapsa pentru conducătorul auto, care acum un an, a provocat un accident rutier, soldat cu decesul a 4 persoane, printer care 3 copi, şi rănirea altor 5 persoane. Astfel, bărbatul de 37 de ani va sta după gratii 6 ani și este obligat să le achite succesorilor părţilor vătămate un prejudiciu moral şi material de un milion de lei. Potrivit Procuraturii raionului Hînceşti, cu trei luni pînă la accident, inculpatul fusese eliberat din detenţie după ce a ispăşit o pedeapsă de 11 ani închisoare pentru o tîlhărie comisă pe teritoriul Federaţiei Ruse.

 

Vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European a reiterat disponibilitatea UE de a fortifica cooperarea cu R. Moldova

În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, prim-ministrul Maia Sandu și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, au avut o întrevedere cu Siegfried Mureşan, vicepreședintele Grupului Partidului Popular European /PPE/ din Parlamentul European și membru al delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol Siegfried Mureşan a reiterat disponibilitatea UE în fortificarea cooperării pe diverse.

 

Mîine va fi anunțat concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general

La ședința de vineri, 26 iulie, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) urmează să anunțe concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Totodată, potrivit ordinii de zi, mîine va fi înaintată propunerea de a desemna un procuror general interimar și vor fi analizate trei contestații. Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat că la începutul săptămînii viitoare vom avea un nou procuror general interimar.

 

Zinaida Greceanîi, invitată la Forul economic Euro-Asia

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a primit invitația să participe la Forul economic Euro-Asia, organizat de autoritățile chineze în parteneriat cu Organizația de cooperare Shanghai, ajuns la a 8-a ediție anul acesta. Potrivit unui comunicat de presă, invitația a fost transmisă de către Zhang Yinghong Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze, la întrevederea de joi, 25 iulie, cu șeful Legislativului. De asemenea, a fost discutată posibilitatea întîlnirii dintre Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și omologul său din Adunarea Populară Chineză.

 

Oamenii legii au inițiat urmărirea penală în cazul detonării unei grenade

Oamenii legii au inițiat urmărirea penală în cazul detonării unei grenade, care s-a produs miercuri, 24 iulie, în satul Hirova, raionul Călărași. În urma incidentului, cinci persoane au fost rănite. Potrivit poliției, urmărirea penală a fost inițiată pentru tentativă de omor al unei rude apropiate, prin mijloace periculoase pentru viața sau sănătatea mai multor persoane. Bărbatul ar fi recurs la acest gest din cauza geloziei.