REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 ianuarie 2021)

În grădinițele din Chișinău va fi servit același meniu alimentar

În 128 de instituții de învățămînt din municipiul Chișinău a început funcționarea cantinelor școlărești. În același timp, pentru menținerea controlului calității, în grădinițe va fi servit același meniu. Viceprimarul Angela Cutasevici a declarat astăzi că, în 128 de instituții municipale de învățămînt a început funcționarea cantinelor școlărești. „Conform deciziei Consiliului Municipal Chișinău din decembrie 2020, a fost majorată cu cinci lei norma financiară pentru hrănirea elevilor care beneficiază de hrană gratuită. Este vorba de copii din familiile defavorizate și copii care au avut TBC”, a declarat Cutasevici.

 

Două persoane au ajuns la spital în urma unor deflagrații

În ultimele 24 de ore, două persoane au ajuns la spital cu arsuri în urma deflagrațiilor produse de la acumularea de gaz. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, primul caz, în care a avut de suferit o femeie în vîrstă de 65 de ani, s-a produs într-o locuință din satul Risipeni, raionul Fălești. Un alt caz în care a avut de suferit un bărbat în vîrstă de 70 de ani a avut loc în localitatea Congaz, UTA Găgăuzia. Intervenția pompierilor la fața locului nu a fost necesară, întrucît nu s-a produs incendiu. Cazul este cercetat de specialiști.

 

În Chișinău, rata morbidității în urma COVID-19 este în scădere

În municipiul Chișinău au scăzut cazurile de deces în urma COVID-19. Șeful Direcției generale de asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearachi, a declarat astăzi că deși incidența de COVID-19 se menține ridicată, a scăzut numărul deceselor în urma acestei boli. Potrivit oficialului, la data de 21 ianuarie, în instituțiile municipale de sănătate erau internați 671 de bolnavi de coronavirus, alte 366 de locuri de tratament fiind disponibile. În același timp, Bucearschi a anunțat că 1807 locuitori ai municipiului Chișinău au forme ușoare de coronavirus și se tratează la domiciliu, sub monitorizarea medicilor.

 

Pe parcursul anului trecut în R. Moldova s-au produs 1758 de incendii

În anul 2020, în R. Moldova s-au produs 1758 de incendii, soldate cu decesul a 115 persoane, inclusiv patru copii, iar 33 de persoane au fost traumatizate. Datele au fost făcute publice în cadrul unei ședințe de evaluare a activității IGSU. În cadrul acesteia au fost puse în discuție realizările instituției, obiectivele de viitor, dar și proiectele care urmează a fi implementate. Fiind analizate situațiile excepționale care s-au produs pe teritoriul Republicii Moldova în anul 2020, s-a constatat că numărul acestora s-a majorat cu 14% în comparație cu anul 2019.

 

PCCOCS a contestat eliberarea șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție

PCCOCS a depus recurs împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 20 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost respins integral. „Acest lucru a avut loc în condițiile existenței conflictului de interese între judecătoare și învinuit”, precizează Procuratura. Procuratua confirmă veridicitatea informațiilor apărute recent, potrivit cărora, acum trei ani, sub conducerea lui Viorel Morari, Procuratura Anticorupție a dispus scoaterea judecătoarei Maria Tertea de sub urmărire penală și clasarea dosarului în care aceasta era cercetată pentru fals în declarații.

 

O delegație a Parlamentului R. Moldova participă la sesiunea de iarnă a APCE

Delegația Parlamentului R. Moldova participă la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Aceasta se desfășoară în perioada 25-28 ianuarie, la Strasbourg. Din delegație fac parte vicepreședinții Parlamentului Vlad Batrîncea – președintele delegației și Mihail Popșoi – membru al delegației. De asemenea, participă deputații Gaik Vartanean, secretar al Comisiei politică externă şi integrare europeană, Liviu Vovc, secretar al Comisiei protecție socială, sănătate şi familie, Monica Babuc, membru al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

 

Toate instituțiile de învățămînt din capitală funcționează în regim normal

În municipiul Chișinău, numărul elevilor bolnavi de coronavirus este sub o sută. Toate instituțiile de învățămînt funcționează în regim normal de activitate. Viceprimarul Angela Cutasevici a declarat astăzi în cadrul ședinței on-line a serviciilor municipiului Chișinău că pe teritoriul capitalei toate instituțiile de învățămînt funcționează în regim normal de activitate. „În școlile din municipiu s-au înregistrat 66 de elevi bolnavi de COVID-19, 21 de clase din 20 de instituții școlare au fost trecute în regim de autoizolare. În același timp, în grădinițele din Chișinău au fost înregistrați trei copii bolnavi de coronavirus”, a declarat Cutasevici.

 

Regia Autosalubritate va selecta sticla și plasticul din deșeurile solide ale capitalei

Întreprinderea Municipală “Regia Autosalubritate” va selecta materialele reciclabile din deșeurile solide colectate din Chișinău. Șeful Întreprinderii Municipale “Regia Autosalubritate”, Dumitru Vulpe, a declarat astăzi că întreprinderea este pregătită să semneze, în urma unei licitații, contracte de vînzare a materialelor de plastic și sticlă colectate din deșeurile solide din oraș. Vulpe a solicitat construcția unui acoperiș pe un teren din cadrul instituției, care va face posibilă colectarea materialelor reciclabile și pe timp de ploaie ori ninsoare. De asemenea, funcționarul a declarat că procesul de colectare a deșeurilor menajere se desfășoară în regim obișnuit, 38 de camioane aflîndu-se pe rutele obișnuite de colectare.

 

ARBI a aplicat sechestru pe bunuri în valoare de peste 2 milioane de lei

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) din cadrul CNA anunţă că a aplicat sechestru pe bunuri în valoare de peste 2 milioane de lei, pe parcursul săptămînii trecute. Este vorba despre bunuri de provenienţă dubioasă care au fost indisponibilizate în cadrul unor cauze penale din gestiunea CNA, pornite pe fapte de corupţie, delapidare de fonduri şi escrocherie. Astfel, în cadrul investigaţiilor financiare paralele, ARBI a aplicat sechestre pe 9 terenuri agricole, 2 terenuri pentru construcţie, 3 construcţii locative şi 2 autoturisme. Suma totală a bunurilor indisponibilizate este estimată la 2 166 452 de lei.

 

Decanul de vîrstă al satului Avdarma a primit cadou un electromobil

O locuitoare din satul Avdarma (UTA Gagauz-Yeri) a primit cadou un electromobil, cu ocazia împlinirii a 95 de ani. Olga Uzun este decanul de vîrstă al localităţii, iar cadoul prețios i-a fost oferit de mecenații satului. Pe parcursul vieții sale, omagiata a trecut colectivizarea, cel de-al Doilea Război Mondial şi foamea din 1946-1947. În ciuda vîrstei, doamna longevivă de la Avdarma păstrează optimismul şi este în deplinătatea facultăților mintale.

 

4182 moldovence suferă de cancer al colului uterin

În R. Moldova sînt la evidența medicului oncolog 4182 de paciente afectate de cancer al colului uterin, iar anual sînt înregistrate în jur de 300 de cazuri noi. Datele au fost făcute publice de Ministerul sănătății în contextul demarării Săptămînii de prevenire a cancerului de col uterin. Potrivit surse citate, zeci de organizații private și instituții publice, printre care Serviciul Vamal, Inspectoratul General de Poliție, dar și comunitatea medicală, autoritățile publice locale, societatea civilă, Centrele de tineret, Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor, jurnaliști și lideri de opinie, și-au unit eforturile pentru a îndemna femeile să-și păstreze sănătatea.

 

Lista medicamentelor compensate a fost extinsă

Lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost completată cu şase denumiri noi, indicate în tratamentul a 10 maladii. Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, trei medicamente vor fi compensate integral. Printre ele se numără deflazacortum pentru tratamentul bolilor de sistem autoimune, inclusiv artrita reumatoidă, al unor maladii rare, precum epidermoliza buloasă, distrofia musculară. Celelalte două sînt: levetiracetamum pentru tratamentul epilepsiei, precum şi un medicament inovativ, aripiprazolum, prescris copiilor cu vîrsta de pînă la 18 ani în caz de schizofrenie. Pacienții vor mai beneficia de o compensare de 70% din preț pentru preparatul cabergolinum, prescris în cazul hiperprolactinemiei.

 

Primarul capitalei va face cunoscut publicului contribuțiile fiecărui angajat al municipalității

Membrii consiliilor de administrare a întreprinderilor municipale primesc un salariu mai mare decît al conducerii administrației publice locale din capitală. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a dezvăluit salariile pe care le ridică conducerea administrației publice locale. Astfel, primarul are un salariu de 18 mii de lei, viceprimarii 16 mii. În același timp, salariul unui membru al consiliilor de administrare a întreprinderilor municipale este de 26 de mii de lei. Oficialul a mai specificat că în anul 2020, pentru desfășurarea a 25 de ședințe, consilierilor li s-a achitat suma de 4 milioane 300 lei.

 

Ambasadorul Cehiei în R. Moldova a fost desemnat Cetățean de onoare al UTA Gagauz-Yeri

Ambasadorul Cehiei în R. Moldova, Zdeněk Krejcí, a fost decorat cu medalia „Cetățean de onoare al UTA Gagauz-Yeri”. Distincția i-a fost înmînată la finele săptămînii trecute, în cadrul vizitei diplomatului în regiune. Guvernatorul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, i-a mulțumit ambasadorului ceh la Chişinău pentru realizarea mai multor proiecte importante pe teritoriul UTA Gagauz-Yeri.