REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 septembrie 2019)

CC a respins o sesizare a Partidului Șor

Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă sesizarea depusă de trei deputați ai Partidului Șor, care au contestat ridicarea imunității parlamentare a colegelor lor de formațiune, Marina Tauber și Reghina Apostolova. Deputații solicitau suspendarea acțiunii hotărîrilor Parlamentului din 16 septembrie prin care cele două deputate au rămas fără imunitate, argumentînd că Dumitru Robu, care asigură interimatul funcției de procuror general, nu ar fi avut dreptul să înainteze cererea de ridicare a imunității parlamentare.

 

Șeful statului a avut o întrevedere cu Președintele Forumului Economic Mondial

În continuarea vizitei la New York, Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Președintele Forumului Economic Mondial, Børge Brende. Igor Dodon a subliniat interesul R. Moldova în cooperarea cu acest Forum influent, remarcînd mai multe domenii de interes, precum dezvoltarea umană, schimbările climaterice și altele. Totodată, șeful statului a confirmat disponibilitatea țării noastre de a se implica în diverse inițiative și proiecte ale Forumului. În context, Președintele R. Moldova a exprimat interes pentru participarea la cea de-a 50-a reuniune a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, care va avea loc în ianuarie 2020.

 

Cinci moldoveni au fost internaţi într-un spital din Bucureşti în urma unui accident rutier

Cinci moldoveni au fost internaţi într-un spital din Bucureşti în urma unui accident rutier produs luni, 23 septembrie în apropiere de localitatea Şindrila, judeţul Ilfov, România. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în dimineaţa zilei de ieri, un microbuz s-a tamponat cu un alt vehicul marfar, iar în urma coliziunii, 10 persoane cetăţeni ai R. Moldova au avut de suferit. Astăzi rămîn internați în spital cu diverse traumatisme, cinci moldoveni.

 

CSM a admis solicitarea PG de a cerceta penal un judecător

Consiliul Superior al Magistraturii a admis marţi, 24 septembrie, sesizarea Procurorului General interimar, Dumitru Robu și a dat acordul pentru ca un magistrat să fie cercetat penal. Numele judecătorului nu a fost făcut public şi nici faptele care i se incriminează. Solicitarea procurorului general interimar a fost analizată de membrii consiliului cu ușile închise. Hotărîrea CSM nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

 

Şeful interimar al IGP ar putea pleca din funcţie

Şeful interimar al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Balan, a depus o cerere către Consiliul Superior al Magistraturii prin care a solicitat să revină în funcţia de magistrat în Judecătoria Chişinău. Membrii CSM au dat curs solicitării, decretul de numire urmînd să fie semnat de şeful statului. Tot astăzi membrii CSM au acceptat cererile de demisie a doi judecători de la Curtea Supremă de Justiţie şi de la Curtea de Apel Chişinău.

 

CSM a respins cererea semnată de 87 de judecători privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins marţi, 24 septembrie, cererea semnată de cei 87 de magistrați care au solicitat convocarea Adunării Generale a Judecătorilor și demisia in corpore a actualei componențe a CSM. Membrii CSM au precizat că decizia Curții de Apel Chișinău, prin care au fost obligați să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor, ar fi ilegală, deoarece nu era de competența acestei instanțe să analizeze solicitarea judecătorilor.

 

Un bărbat a fost omorît pe teritoriul unei școli din Tiraspol

Un bărbat a fost omorît pe teritoriul unei școli din Tiraspol. Martorii au auzit în jur de 10 împușcături. Crima s-a întîmplat în dimineața zilei de marți, 24 septembrie, în jurul orei 07.00, pe teritoriul Școlii nr.12. Martorul celor întîmplate a fost paznicul școlii, care a chemat milițienii. Potrivit lui, un necunoscut ar fi tras de 10 ori dintr-o armă în direcția victimei. Milițienii au stabilit identitatea victimei. Anterior bărbatul a fost condamnat pentru tentativă de omor.

 

Preşedintele CSJ a rămas fără imunitate şi va fi cercetat penal

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă a rămas marți, 24 septembrie fără imunitate şi va fi cercetat penal. Informaţia a fost confirmată de comunicatorul Procuraturii Generale, Emil Gaitur, care a specificat că pe numele magistratului a fost dispusă începerea urmăririi penale. Surse din Procuratura Anticorupție susţin că magistratul va fi cercetat inclusiv pentru îmbogăţire ilicită. Ion Druţă a fost înlăturat de CSM temporar din funcţie în luna iunie, iar la data de 24 iulie a revenit la muncă după o decizie luată de Curtea de Apel Chișinău.

 

Un francez a fost reţinut de poliţie fiind suspectat de proxenetism

Un bărbat de 34 de ani, cetățean al Franței, a fost reţinut de poliţie fiind suspectat că racola tinere din R. Moldova pentru a practica prostituţia. Potrivit Centrului Pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP) al Inspectoratului Național de Investigații, bărbatul a fost reținut în timp ce însoțea două tinere cu vîrste de 21 și 29 ani, să practice prostituţia în Franța. Acesta şi-a recunoscut vina și a fost arestat pentru 20 de zile. În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru proxenetism iar dacă va fi găsit vinovat străinul riscă pînă şapte ani de închisoare.