REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 octombrie 2019)

Sesizarea Procurorul în privința președintelui CSJ, Ion Druță, a fost aprobată

Sesizarea Procurorului General interimar, Dumitru Robu, cu privire la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, a fost examinată și aprobată, joi, 24 octombrie, de membrii CSM, care s-au întrunit în ședință. Tot joi, după examinarea sesizării Procurorului General, membrii CSM, au aprobat și cererea de demisie a judecătorului Ion Druță din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție.

 

Șeful statului a avut mai multe întrevederi la Tokyo

În cadrul vizitei la Tokyo, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu reprezentanții diasporei moldovenești în Japonia, a discutat cu Consulul Onorific al țării noastre în Singapore și a participat la recepția de promovare a imaginii R. Moldova și a sectorului vitivinicol național. În cadrul dialogului cu conaționalii noștri, șeful statului a discutat despre problemele cu care ei se confruntă, a abordat subiecte de ordin economic, cultural, juridic, de cooperare cu mediul de afaceri etc. Cei prezenți au fost unanimi în opinia că deschiderea Ambasadei RM la Tokyo a facilitat accesul la serviciile consulare și menținerea legăturilor cu Patria.

 

Timp de o săptămînă al cincilea poliţist a fost reţinut

Un poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ocniţa (sectorul nr.2 Otaci) a fost prins aseară în flagrant în timp ce lua 6000 de lei mită de la un cetăţean pentru a nu-l trage la răspundere. Cazul s-a derulat sub controlul CNA şi al procurorilor, poliţistul fiind reţinut pentru 72 de ore. Pe numele poliţistului a fost pornită o urmărire penală pentru corupere pasivă. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă pînă la 10 ani de puşcărie, amendă şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii.

 

Speakerul Zinaida Greceanîi a avut o întrevede cu președintele APCE

Aflată la Strasbourg cu ocazia participării la Conferința Europeană a Președinților de Parlament ”Casa noastră europeană comună: următorii 70 de ani”, speakerul Zinaida Greceanîi a avut joi, 24 octombrie, o întrevedere bilaterală cu Liliane Maury Pasquier, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Greceanîi a exprimat aprecierea parteneriatului R. Moldova cu Consiliul Europei și APCE, precum și interesul cu care sînt urmărite constant evoluţiile din țara noastră. Speakerul a apreciat, de asemenea, eforturile întreprinse de către APCE în vederea evaluării situației din Moldova urmare a crizei politice din iunie 2019 și elaborarea Raportului ”Funcționarea instituțiilor democratice în R. Moldova”.

 

Agenții economici pot beneficia de facilitățile culoarului albastru de vămuire

Agenții economici implicați în comerțul internațional pot beneficia de proceduri simplificate de vămuire. Acest lucru este posibil după ce Serviciul Vamal aplică culoarul albastru de vămuire, care permite acordarea liberului de vamă, fără efectuarea verificărilor documentare și fizice. Procedura este utilizată în cazul tranzacțiilor economice care nu sînt asociate unor riscuri fiscale majore și nu necesită efectuarea controlului fizic al mărfurilor.

 

O fetiță de 9 ani din Strășeni, dispărută aseară, a fost găsită vie

Ieri, în jurul orei 18:45, o femeie a sesizat Poliția din Strășeni despre faptul că fetița ei, de 9 ani, la ora 17:00, a plecat la magazin și nu s-a mai întors. Imediat, polițiștii au întreprins măsuri de căutare, astfel, în jurul orei 23:00, copila a fost găsită într-o gaură de canalizare, în apropierea magazinului, vie și nevătămată. Poliția menționează că, fata nu a fost victima vreunei infracţiuni.

 

Fostul viceministru de externe al Rusiei, Grigorii Karasin, a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”

Prim-vicepreședinte al Comitetului pentru știință, educație și cultură al Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse a fost decorat de preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, cu „Ordinul de Onoare”. Decretul privind conferirea acestei distincţii va fi publicat vineri, 25 octombrie, în Monitorul Oficial. În decret se menţionează că fostul oficial rus este decorat “pentru contribuția substanțială la consolidarea și extinderea relațiilor interstatale de prietenie și colaborare”.

 

15 persoane sînt cercetate de oamenii legii în urma percheziţiilor de la CFM

Un număr de 15 persoane sînt cercetate penal de oamenii legii în urma celor 40 de percheziţii desfăşurate miercuri, 23 octombrie, la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei”. Potrivit datelor Procuraturii Generale, perchezițiile s-au desfăşurat pe faptul transportării băuturilor alcoolice și altor mărfuri, în baza documentelor falsificate. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele responsabile riscă o amendă de pînă la 42250 lei sau închisoare de pînă la cinci ani.

 

Francezul, care racola fete din R. Moldova pentru prostituţie în Franţa, va ajunge pe banca acuzaţilor

Cetăţeanul Franţei, care în luna septembrie a încercat să părăsească R. Moldova cu două moldovence pe care le-a îndemnat să practice prostituţia în Franţa, a fost trimis în judecată. Celor două cetăţene ale Moldovei, cu vîrsta de 21 şi, respectiv 29 de ani, reţinutul le-a asigurat de facilitarea condiţiilor bune de practicare a prostituţiei în Franţa şi remunerare atractivă. Pe lîngă aceste două cetăţene, suspectul le-a propus altor 10 cetăţene ale R. Moldova, inclusiv prin mesaje telefonice, să practice aceeaşi activitate în străinătate. Dacă va fi găsit vinovat, cetăţeanul francez riscă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 4 la 7 ani.

 

Sudzucker Moldova își suspendă activitatea

Activitatea fabricii de zahăr din Fălești a companiei moldo-germane Sudzucker Moldova va fi sistată pînă în aprilie 2021. Potrivit administrației companiei, decizia de a sista activitatea a fost luată din cauza reducerii considerabile a vînzărilor de zahăr moldovenesc, în primul rînd pe piață internă. În plus compania moldo-germană susține că actuală situație de criză este agravată și de acțiuni anticoncurențiale ale concurenților de pe piață. În pofida măsurilor anti-criză întreprinse, pierderile Sudzucker Moldova în 2018 au depășit 100 de milioane de lei.

 

În mai multe instituţii sociale au fost depistate produse alimentare neconforme

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a identificat un şir de încălcări în ceea ce ţine de asigurarea instituţiilor sociale cu produse alimentare, în special cu peşte congelat. Acestea au fost examinate joi, 24 octombrie, la o şedinţă organizată de ANSA, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor responsabile de proces, precum şi a agenţilor economici importatori. Potrivit specialiştilor ANSA, în mare parte, aceste încălcări ţin de livrarea produselor alimentare fără acte de provenienţă, cu etichetă incompletă, cu modificarea indicilor organoleptici (culoare, miros) şi cantitatea de apă în produs mai mare decît norma admisibilă, prezenţa produselor alimentare cu termenul expirat, precum şi prezenţa peştelui congelat afectat de paraziţi.