REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 septembrie 2020)

Tineri apicultori au beneficiat de material genetic certificat pentru producerea reginelor de albine

Paisprezece tineri apicultori care produc regine de albine rasa Carpatină au primit gratuit material genetic certificat, produs de Asociația apicultorilor MoldApis în primului laborator de însămînțare artificială a reginelor de albine, lansat cu suportul proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM). Cei 14 apicultori vor reproduce și vor verifica urmașii reginelor primare pe care le-au primit, pentru a selecta reginele productive cu caracteristici genetice deosebite și randament înalt.

 

Termenul de înmatriculare a mijloacelor de transport din stînga Nistrului a fost extins pînă în 2022

Decretul de promulgare și legea pentru modificarea articolului I din Legea nr. 170/2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare. Potrivit documentului, mijloacele de transport din stînga Nistrului și municipiul Bender vor putea obține numere de înmatriculare neutre pînă la 1 septembrie 2022. Conform legislației în vigoare, termenul a expirat încă anul curent.

 

Situația alarmantă a drepturilor omului în regiunea transnistreană a fost pusă în discuție cu Misiunea OSCE în Moldova

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut o întîlnire cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, fiind puse în discuție o gamă largă de aspecte aflate pe agenda de negocieri. Printre subiectele puse în discuție sînt mai multe componente ale Pachetului Berlin plus, precum telecomunicațiile, începerea anului școlar pentru instituțiile de învățămînt cu predare în limba română, funcționarea Centrelor de înmatriculare a transportului și respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

 

Doi tineri au ajuns la spital în urma unui incendiu produs într-un bloc de locuit din Bălți

Doi tineri cu vîrste de 17 ani și respectiv 18 ani au ajuns ieri la spital cu intoxicații, după ce apartamentul din Bălți în care locuiau a luat foc. Potrivit datelor IGSU, în seara zilei de ieri, pompierii din nordul țării au fost alertați pentru a interveni la lichidarea unui incendiu izbucnit într-un bloc de locuit. Conform primelor informații, focul a izbucnit în interiorul unui apartament de la etajul 5. La fața locului, pentru intervenție au fost trimise două echipe de salvatori și pompieri. Statisticile IGSU arată că, în ultimele 24 de ore, salvatorii și pompierii au intervenit în 82 situații de risc.

 

O locuitoare a capitalei riscă 20 de ani de închisoare după ce a comandat omorul unui bărbat

O locuitoare a capitalei a fost reținută de Procuratura municipiului Chișinău, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate după ce a comandat omorul unui bărbat ce îi datora bani. Potrivit datelor PG, femeia a intrat în vizorul SIS, după ce s-a implicat în căutarea unui killer cu experiență de luptă în Donbass, care urma să ”lichideze” un bărbat de 41 de ani, care i-ar fi datorat o sumă de bani. Femeia a fost reținută în flagrant, în moment ce transmitea banii pentru omor. Dacă va fi găsită vinovată, acesta riscă pînă la 20 de ani de închisoare sau detențiune pe viață.

 

Ministrul sănătății admite revenirea la restricții antiepidemice mai drastice

Ministerul Afacerilor Interne nu poate aplica „bîta” la infinit pentru ca cetățenii să respecte normele anti-COVID-19 în spațiul public, a declarat ministrul sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care susține că măsurile restrictive pot fi reactualizate în anumite circumstanțe. „Se poate reveni la unele restricții mai drastice, în momentul în care situația epidemiologică nu este favorabilă, a spus Dumbrăveanu, în cadrul unei emisiuni televizate. Viorica Dumbrăveanu a afirmat și că instituirea carantinei pentru o unitate administrativ-teritorială cum este Chișinăul, practic, este imposibilă.

 

Un nou acord de finanțare a fost ratificat de Comisia politică externă și intergare europeană

Comisia politică externă și intergare europeană a aprobat, în ședința de miercuri, 23 septembrie, coraportul asupra proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre R. Moldova și Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă în vederea realizării proiectului ,,Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale (IFAD VIII)”. Documentul prevede realizarea unui proiect investițional cu finanțare din sursele IFAD în sumă de 18 939 000 Euro – credit pe termen lung și 5 537 415 dol. SUA – grant nerambursabil finanțat din Fondul de Adaptare, pentru o perioadă de șase ani.

 

Vîrstnicii din 10 localități vor primi telefoane mobile și vor învăța împreună cu tinerii să comunice online

100 de persoane vîrstnice din raioanele Șoldănești, Rezina, Basarabeasca și Leova vor primi telefoane mobile și vor învăța cum să le utilizeze cu ajutorul tinerilor. În felul acesta va fi stimulat dialogul între generații și va fi creată o punte de comunicare între tineri și seniori, în special în perioada pandemiei. „ Din cauza accesului limitat la tehnologiile digitale, vîrstnicii s-au pomenit izolați atît social, cît și informațional. Este important să reducem decalajul dintre generații oferind acces egal la oportunitățile digitale”, a spus reprezentanta UNFPA, care a oferit telefoanele.

 

Locuitorii din Leova vor avea acces la canalizare datorită Uniunii Europene

În Leova vor fi construite 13,5 km de rețele interne de canalizare, la care vor fi racordate 690 de case individuale de locuit. Aceste lucrări se vor realiza în cadrul proiectului investițional „Extinderea sistemului de canalizare din orașul Leova. Construcția stației de pompare a apelor uzate din orașul Leova”, susținute financiar de Uniunea Europeană. Startul lucrărilor de construcție a sistemului de canalizare a fost dat, pînă acum fiind executate lucrări de terasamente pe o suprafață de 492 de metri cubi, s-au montat circa 500 de metri liniari de țevi de canalizare, cămine de vizitare și de racordare.

 

Va fi elaborat un nou document de politici privind gestionarea durabilă a fondului forestier

În R. Moldova va fi elaborat un nou document de politici privind dezvoltarea durabilă a sectorului forestier. Anunțul a fost făcut în cadrul audierilor publice organizate de Comisia mediu și dezvoltare regională cu privire la modul de administrare și gospodărire a resurselor Fondului forestier cinegetic. Terenurile fondului silvic din R. Moldova au o suprafață de 446400 ha, arată datele Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Gradul de împădurire variază de la 7,2% în zona de nord și 6,7% (sud) pînă la 13% (centru).