REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 iunie 2020)

Ploile au inundat gospodării din mai multe raioane și au omorît zeci de păsări domestice

Ploile torențiale înregistrate pe teritoriul țării pe 22 iunie au inundat gospodării în mai multe localități, au compromis culturi agricole și au omorît peste 40 de păsări domestice. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI /IGSU/, pompierii au fost solicitați pentru a interveni la pomparea apei din trei gospodării din localitatea Șirăuți, Briceni. La Căușeni, în localitatea Cîrnățenii Noi, precipitațiile au dus la scurgeri intensive a apei în pantă, fiind înnămolite mai multe gospodării, iar salvatorii au acționat pentru pompare. Ploaia a făcut ravagii și în raionul Ialoveni.

 

De astăzi se reiau cursele de la Gara Auto din Chișinău spre Moscova

Începînd de astăzi, 23 iunie, își reia activitatea cursa regulată de autocar Chișinău-Moscova. Anunțul a fost făcut de administrația întreprinderii Gările Auto Moderne. Pe teritoriul Federației Ruse vor putea intra călătorii care dețin pașaport rusesc sau permis de ședere. Plecare va avea loc, zilnic, din Gara Nord la ora 09:15. Doritorii vor procura bilete pînă în vama ,,Troebortnoe”. Costul biletului este de 1000 lei.

 

Vicepremierul pentru reintegrare a avut o întrevedere cu Ambasadorul Ucrainei

În cadrul primei întrevederi oficiale dintre vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic și Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Shevchenko, oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la situația curentă ce ține de portofoliul de reintegrare. Potrivit Biroului politici de reintegrare, vizita oficială se înscrie și în cadrul activităților de cooperare moldo-ucraineană, inclusiv și follow-up-ul vizitei Reprezentantului Special al Președinției în Exercițiu al OSCE în săptămîna trecută la Chișinău.

 

Un polițist din Soroca a fost reținut în flagrant în timp ce extorca bani

Ofiţerii Serviciul Protecţie Internă (SPIA) au reținut un angajat al Inspectoratului de Poliţie Soroca suspectat că ar fi pretins și primit bani de la un cetățean care urma a fi tras la răspundere pentru un presupus caz de furt. Potrivit Serviciului de presă al SPIA, omul legii a susţinut că ar avea influență asupra procurorului din cadrul Procuraturii raionului Soroca în scopul muşamalizării cazului. În urma percheziții corporale și în automobilul polițistului, au fost depistate și ridicate mijloace financiare obţinute ilicit în sumă de 10 mii de lei.

 

În Moldova s-a deschis Centrul Internațional de Alergologie Moleculară

Laboratorul medical Alfa Diagnostica lansează subdiviziune specializată în domeniul alergologiei și imunologiei clinice – Centrul Internațional de Alergologie Moleculară ALFAllergy. Specialiștii Centrului vor oferi asistență medicală adulților și copiilor care suferă de următoarele boli: astm bronșic, rinită alergică, dermatită atopică și de contact, alergii alimentare și medicamentoase, edem Quincke, imunodeficiențe.

 

Meteorologii menţin Codul Galben de instabilitate atmosferică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat că menţine pe parcursul zilei de astăzi Codul Galben de instabilitate atmosferică pe întreg teritoriul R. Moldova. Potrivit meteorologilor, în perioada indicată se prevede instabilitate atmosferică: ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice, temporar averse puternice (15-35 litri per metru pătrat) cu grindină și vijelie în rafale de pînă la 15-20 metri pe secundă.

 

Patru primării din Cahul vor primi finanţare prin Programul „DAR 1+3”

Patru primării din raionul Cahul vor beneficia de finanțare în cadrul programului ”Diaspora Acasă Reușește”. Acestea fac parte din cele 42 de proiecte aprobate spre finanțare în cadrul programului DAR 1+3. În satul Manta urmează să fie implementat proiectul „Servicii pentru toți Acasă la MANTA”. În satul Slobozia Mare se va realiza proiectul ce ţine de modernizarea pieței agroalimentare regionale și transfrontaliere din localitate. De asemenea, în satul Văleni va fi edificat un Centru de sport și agrement, iar în comuna Doina – se va implementa proiectul „Renovarea și dotarea grădiniței locale”.

 

Un bărbat a fost transportat cu elicopterul SMURD de la Sîngerei la Chișinău

În dimineața zilei de 23 iunie a avut loc o intervenție aero-medicală SMURD Sîngerei – Chișinău. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, un bărbat în vîrstă de 55 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale urgente în municipiul Chișinău după ce a suferit un politraumatism grav. Pacientul a fost preluat de echipajul aero-medical SMURD Iași de la spitalul raional Sîngerei fiind monitorizat constant pe parcursul zborului spre capitală de medicii și paramedicii pentru a evita complicațiile.

 

Importurile au scăzut cu peste 12 la sută

În primele patru luni ale anului, importurile de mărfuri au constituit 1,65 miliarde dolari, volum inferior celui înregistrat în perioada similară a anului precedent cu 12,3%. Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, majoritatea importurilor de mărfuri au fost realizate cu mijloacele de transport rutier (85% din total importuri), fiind urmate de instalațiile fixe de transport (5,9%), transportul feroviar (4,3%), aerian (2,5%), maritim (1,7%), autopropulsie (0,4%) și expedieri poștale (0,2%).

 

Premierul a convocat o ședință pentru a examina progresul în constituirea platformelor industriale

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat astăzi o ședință pentru a examina progresul în constituirea platformelor industriale în regiunile țării. Scopul de industrializare a țării e determinat de necesitatea de creare a locurilor de muncă stabile în raioane, de a deschide oportunități de creștere personală pentru tineri și de a integra R. Moldova în fluxurile economice regionale globale. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, programul de industrializare presupune constituirea a 16 platforme industriale, care vor oferi investitorilor posibilitatea de a construi uzine în zonele amenajate.

 

Peste 40 de școli din Chișinău au rămas fără directori

Peste 40 de instituții de învățămînt din capitală au rămas fără directori, a anunțat primarul general Ion Ceban în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, pentru 44 de conducători ai instituțiilor de învățămînt le-a expirat durata contractului individual de muncă. De asemenea, se anunță concurs și pentru ocuparea funcției publice vacante de șef al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului. Termenul limită de depunere a dosarului este de 24 iunie.