REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 iulie 2020)

Premierul Ion Chicu a inspectat unul din cele mai importante obiecte de infrastructură din nordul țării

Prim-ministrul Ion Chicu a inspectat lucrările de construcție a unuia dintre cele mai importante obiecte de infrastructură rutieră din nordul țării. Nodul rutier la ieșirea din orașul Bălți se reconstruiește capital, pe o lungime de circa 3 km. Proiectul prevede reabilitarea a două poduri, zidurilor de fundație și a drumului de legătură între ele. Funcționalitatea nodului rutier va fluidiza traficul transportului în municipiu. Lucrările vor dura pînă în 2021. Valoarea totală a contractului constituie cca 110 milioane de lei, dintre care în acest an s-au alocat 51,1 milioane de lei.

 

28 de persoane infectate cu COVID-19 sînt conectate la aparate de respirație asistată

În Republica Moldova, 21 798 de persoane au fost infectate cu COVID-19. În prezent, 421 de persoane sînt în stare gravă, iar 28 sînt conectate la aparate de respirație asistată. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/, numai în ultimele 24 ore, în cadrul Centrului COVID-19 au fost internate 79 de persoane cu suspecție la noul coronavirus. Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea unui alt deces provocat de COVID-19. Virusul a răpit viața unei femei de 70 ani, din raionul Șoldănești. În total, 713 persoane au decedat din cauza noului coronavirus.

 

O fată de 16 ani a căzut în gol de la etajul 10 al unui bloc din capitală

O fată în vîrstă de 16 ani a căzut în gol de la etajul 10 al unui bloc de locuit din sectorul Rîșcani al capitalei. Potrivit datelor preliminare ale poliției, minora a căzut din neatenție și nu este vorba despre un caz de suicid. Adolescenta locuia în blocul respectiv împreună cu familia, iar în momentul tragediei, părinții copilei nu erau acasa. Oamenii legii continuă investigațiile.

 

Un angajat din cadrul Secretariatului Parlamentului, testat pozitiv la COVID-19

Un angajat al Secretariatului Parlamentului a fost testat pozitiv la coronavirusul de tip nou (COVID-19). Instituția a fost anunțată despre confirmarea infectării în dimineața zilei de joi, 23 iulie. Pînă în prezent, au fost confirmate informații despre infectarea cu noul coronavirus a cinci deputați, dar și a mai multor angajați ai legislativului.

 

Incendiu într-o pădure din sudul țării

Un incendiu a izbucnit într-o pădure de salcîm și pini din apropierea localității Lopățica din raionul Cahul. La fața locului au intervenit 3 echipaje de pompieri care ajunși au stabilit că o suprafața de 23 ha de iarbă uscată este cuprinsă de flăcări într-o pădure de salcîmi și pini. Pentru localizarea arderii au lucrat 40 de persoane, dintre care pompieri, dar și reprezentanții autorităților publice locale, fiind utilizate 5 unități de tehnică. Incendiul a fost lichidat după 7 ore de intervenție continuă. În urma arderii a fost afectată suprafața de 17 ha de iarbă uscată din pădurea de salcîm, dar și alte 6 ha de vegetație uscată din pădurea de pini.

 

Președintele țării a înmînat distincții mai multor colaboratori din domeniul militar

Igor Dodon a înmînat înalte distincții de stat unui grup de militari din cadrul Armatei Naționale, medici care activează la Spitalul Clinic Militar Central și Centrul Consultativ Diagnostic al Ministerului Apărării, precum și unor militari în rezervă. Ordinele și medaliile au fost conferite în semn de profundă gratitudine pentru merite în asigurarea securității naționale; în educarea militaro-patriotică a tinerei generații; pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătății, contribuție substanțială la implementarea formelor și metodelor avansate de tratament.

 

Un camion a căzut de pe un pod

Un camion a căzut de pe un pod în localitatea Bugeac din raionul Comrat. Camionul ar fi căzut de pe un pod pe o porțiune de drum aflată în construcție. Deocamdată nu se cunosc detalii despre caz și nici dacă sînt sau nu persoane rănite.

 

În regiunile ţării vor fi implementate proiecte de guvernare, în valoare de un mln de euro

Cea de-a două rundă de propuneri de proiecte a programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, şi-a desemnat cîștigătorii. În cadrul celui de-al doilea apel de propuneri de proiecte au fost recepționate 158 dosare, iar în urma evaluării au fost selectate pentru finanțare 35 de propuneri de proiecte care au îndeplinit toate criteriile descrise în Ghidul de solicitare a finanțării. Proiectele cîștigătoare au fost selectate în funcție de scorul acumulat, precum și de bugetul disponibil pentru această rundă de finanțare - circa un milion de euro. 

 

Şcoli din țară vor beneficia de tehnică de calcul din partea UNICEF

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a recepționat 105 laptopuri donate de către Parteneriatul Global pentru Educație prin intermediul Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) pentru cadrele didactice și elevii care nu dețin tehnică de calcul necesară desfășurării procesului educațional. Tehnica de calcul donată urmează a fi redirecționată către organele locale de specialitate în domeniul învățămîntului din fiecare raion al Republicii Moldova pentru a fi transmisă instituțiilor de învățămînt general.

 

CEC a discutat despre organizarea alegerilor în străinătate în condiții de pandemie

Comisia Electorală Centrală a examinat chestiuni referitoare la organizarea alegerilor prezidențiale în secțiile de votare din afara țării în condițiile pandemiei de coronavirus. Membrii CEC au reiterat necesitatea consultării, prin intermediul misiunilor diplomatice, a autorităților țărilor de reședință referitor la condițiile de organizare a scrutinului, în cazul în care, pe teritoriul statelor, se va institui starea de urgență în legătură cu pandemia provocată de COVID-19. În special, este vorba de examinarea posibilităților de deschidere a secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale Republicii Moldova.

 

În R. Moldova a fost constituită o Comisie națională privind schimbările climatice

Decizia Guvernului de a constitui o Comisie națională privind schimbările climatice va fi publicată în Monitorul Oficial de vineri, 24 iulie. Comisia are ca obiectiv coordonarea, la nivel național, a procesului de implementare a prevederilor CONUSC și a altor tratate internaționale din domeniul schimbărilor climatice la care Republica Moldova este parte, rapoartelor naționale în domeniul schimbărilor climatice. Membrii Comisiei naționale își exercită funcțiile fără a fi remunerați.