REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 decembrie 2020)

Echipa lui Chicu a făcut față unei crize fără precedent, susține un fost ministru al economiei

Guvernul condus de Ion Chicu are tot dreptul să plece cu capul sus. Această echipă a muncit în condiții extrem de grele și a făcut față provocărilor. Opinia a fost expusă de fostul ministru al Economiei Alexandr Muravschi, pe Facebook. Fostul ministru al economiei a recunoscut că Guvernul Chicu a avut cel mai complicat mandat în istoria R. Moldova, dar și în aceste condiții a reușit să-și onoreze obligațiunile față de societate – salariile și pensiile au fost achitate la timp.

 

Patru persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon după ce au aprins focul în sobă

Patru persoane, dintre care doi copii de 6 și 9 ani, s-au intoxicat cu monoxid de carbon după ce au aprins focul în sobă. Cazul a avut loc în după amiaza zilei de ieri într-o gospodărie din localitatea Tudora, raionul Ștefan Vodă. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cei patru s-au simțit rău și au alertat serviciul medical. Medicii ajunși la fața locului au stabilit că aceștia s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Personale au primit îngrijiri fără a fi nevoie spitalizarea acestora.

 

Un bărbat a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentative de omor

15 ani și 60 de zile de închisoare, pedeapsa maximă, aplicată conform legii, pentru acțiunile incriminate bărbatului, care în seara de revelion, a accidentat intenționat mașina în care se aflau fosta sa soție și copilul lor minor, informează Procuratura Generală. Acesta a fost verdictul dictat de magistrați după ce Procuratura raionului Strășeni i-a demonstrat inculpatului vina pentru două capete de acuzare: ”tentativă de omor” și ”conducerea mijlocului de transport de către o persoană care se află în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat”.

 

516 tone de dezinfectant lichid pentru mîini va fi distribuit în instituțiile de învățămînt din RM

În scopul protecției sănătății elevilor, copiilor și a cadrelor didactice, în contextul situației pandemice Covid-19, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a demarat procesul de distribuire a peste 516 tone de dezinfectant lichid pentru mîini în instituțiile de învățămînt. Costul total al soluției dezinfectante este de peste 26 de milioane de lei, sumă alocată de către Guvernul R. Moldova.

 

Pe drumurile naţionale se circulă fătă dificultăţi

Pe direcțiile principale ale drumurilor naționale, în prezent, se circulă fără dificultăți. Conform informațiilor operative ale Administrației de Stat a Drumurilor, în dimineața zilei de astăzi, în unele raioane ale țării a început să ningă. Astfel, starea părții carosabile în zona de Nord este umedă, pe alocuri lunecuș, în Centru – uscată, pe alocuri umedă, iar la Sud – uscată. Pe drumurile naționale din zona de Nord s-au efectuat lucrări de patrulare şi combatere a lunecușului, în zona Centru și Sud s-au efectuat lucrări de patrulare.

 

Trei tineri au fost reţinuţi, după ce au ţinut cu forţa o fată într-un apartament din Chişinău

Trei tineri cu vîrstele de 28 şi 30 de ani originari din mun. Chişinău şi r. Călăraşi, au fost reţinuţi pentru privaţiunea ilegală de libertate a unei tinere. Angajaţii poliţiei au fost sesizaţi la data de 18 decembrie, de către o tînără, care a comunicat că este ţinută cu forţa într-un apartament de pe str. Piaţa Unirii Principatelor din sec. Buiucani. Pe caz a fost pornită o cauză penală în baza art. 166 „Privaţiunea ilegală de libertate”. Pentru fapta comisă tinerii riscă închisoare de la 3 la 7 ani.

 

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat un contract de grant în valoare de 3,3 milioane de euro

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat Contractul de Grant, în valoare de 3,3 milioane de euro, acordat de Uniunea Europeană, pentru implementarea proiectului „MOVE IT like Lublin". Proiectul constă în dezvoltarea sistemului de transport public în municipiul Chișinău după modelul organizării transportului public din orașul Lublin (Polonia), cu un buget eligibil pentru activități de 3,5 milioane de euro, care include și partea de cofinanțare a municipalității de 5% din suma totală.

 

Nu a fost înregistrat nici un caz de gripă sezonieră

În acest sezon, niciun caz de gripă sezonieră nu a fost înregistrat în Chișinău, susține șeful adjunct al Direcției sănătate a Primăriei Chișinău Boris Gîlca. Acesta presupune că „portul obligatoriu de măștii a dus la diminuarea infecției gripale”. În aceeași perioadă a anului trecut (săptămînile 40-51/2019) au fost înregistrate: 30 de cazuri de gripă sezonieră, 83.195 cazuri infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 3.350 cazuri infecțiilor respiratorii acute severe (SARI).

 

Traficul rutier pe unele străzi din Capitală va fi restricționat joi

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că joi, 24 decembrie, traficul rutier pe unele străzi din Chișinău va fi restricționat, în contextul organizării și desfășurării ceremoniei de învestire a președintelui R. Moldova. Astfel, în scopul asigurării ordinii publice, precum şi pentru prevenirea şi contracararea posibilelor încălcări ale ordinii de drept şi altor acţiuni care ar putea periclita buna desfăşurare a evenimentului, traficul rutier între orele 10.00-13:00, va fi limitat în centrul capitalei.

 

Germania va aloca alte 10 mln de euro pentru aprovizionarea cu apă a raioanelor Strășeni şi Călărași

Guvernul Germaniei va aloca alte zece milioane de euro pentru dezvoltarea sistemelor de aprovizionare cu apă în localitățile raioanelor Strășeni și Călărași. Pentru aceasta, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a semnat un acord suplimentar de grant cu Banca germană de dezvoltare Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), în scopul implementării proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală". Din totalul grantului alocat, 8,5 milioane de euro vor fi utilizate pentru elaborarea proiectelor tehnice și contractarea lucrărilor de construcții pentru localitățile selectate.

 

Au fost finalizate lucrările de construcţie a zidurilor de protecţie la depozitele de muniții din Florești

La Baza Păstrare Armament și Patrimoniu Militar din oraşul Florești au fost finalizate lucrările de construcţie a zidurilor de protecţie la depozitele de muniții. Potrivit colonelului Andrei Camerzan din Direcţia Logistică, construcţia a fost realizată în baza Memorandumurilor semnate între Ministerul Apărării şi CICR în luna aprilie curent cu privire la diminuarea riscurilor exploziilor necontrolate în zonele de păstrare a munițiilor, precum şi prevenirea contaminării cu substanțe chimice.