REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 decembrie 2019)

Meteorologii au anunţat Cod Galben de vînt puternic

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pînă marţi, 24 decembrie, Cod Galben de vînt puternic. Potrivit meteorologilor, în perioada de referinţă, pe o mare parte a teritoriului ţării se prevăd intensificări ale vîntului sud-estic, în rafale de pînă la 15-20 metri pe secundă. În aceste condiții, salvatorii recomandă să fie evitate locurile unde sînt copaci uscaţi care prezintă risc de prăbuşire sau fire electrice de înaltă tensiune.

 

Astăzi se împlinesc 3 ani de la învestirea lui Igor Dodon în funcția de Președinte al Republicii Moldova

În legătură cu împlinirea a 3 ani de la învestirea sa în funcția de Președinte al R. Moldova, șeful statului a declarat următoarele: „Aceasta a fost o perioadă cu multe încercări, atît pentru țară, cît și pentru mine personal, fiindcă am activat într-un mediu politic foarte dificil, chiar ostil. Am activat, ca președinte, în paralel cu un regim care impunea dictatul său asupra tuturor instituțiilor statului și își dorea să subordoneze cu orice preț și Președinția. Am rezistat însă și am ieșit învingător din acea confruntare, foarte periculoasă și plină de riscuri, și odată cu schimbarea cardinală a climatului politic în țară, în luna iunie a acestui an, a fost posibilă deschiderea unor noi oportunități pentru dezvoltarea de mai departe a Republicii Moldova.”

 

Legile bugetului vor fi publicate săptămîna curentă în Monitorul Oficial

Legile bugetului vor fi publicate săptămîna curentă în Monitorul Oficial, pentru ca la începutul anului viitor ele să intre deja în vigoare. Anunţul a fost făcut luni, 23 decembrie, de şeful statului, Igor Dodon, la finele unei şedinţe de lucru cu speakerul Zinaida Grecianîi şi premierul Ion Chicu. Dodon a evidențiat buna colaborare din ultima perioadă între instituțiile statului şi a specificat că același ritm de cooperare va fi susţinut şi în 2020.

 

Circa 160 de acte legislative au fost adoptate în sesiunea de toamnă a Parlamentului

Circa 160 de acte legislative au fost adoptate în sesiunea de toamnă a Parlamentului. Anunţul a fost făcut luni de speakerul Zinaida Grecianîi la finele unei şedinţe comune cu şeful statului, Igor Dodon şi premierul Ion Chicu. Potrivit sursei citate, tot în această sesiune au fost adoptate 73 legi și 100 de hotărîri, iar conform datelor preliminare 81 de proiecte de acte legislative au fost aprobate în prima lectură. Autori a circa 70 la sută din toate actele legislative înregistrate în Parlamentul R. Moldova sînt deputații.

 

O deflagrație s-a produs într-un apartament din capitală

O deflagrație s-a produs în dimineața zilei de luni, 23 decembrie, într-un apartament din sectorul Rîșcani al capitalei. Anunțul a fost făcut la ședința săptămînală a serviciilor primăriei de viceprimarul Chișinăului Ilie Ceban. Apelul la Serviciul112 a fost înregistrat la ora 06:58. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), explozia a avut loc într-un apartament de la etajul 5 și în urma acesteia a fost afectată fereastra bucătăriei și un perete. În locuință se aflau două persoane, care s-au ales cu arsuri ușoare.

 

990 de locuințe din cinci raioane vor fi dotate cu detectoare de fum

Începînd de azi, 990 de detectoare de fum vor fi instalate în casele familiilor vulnerabile din raioanele Cantemir, Criuleni, Hîncești, Leova și Ungheni. Acestea au fost procurate în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, finanțat de Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și implementat de PNUD. Detectoarele de fum, însoțite de materiale informative privind măsurile de prevenire a riscurilor, vor fi distribuite în cadrul campaniei „O casă protejată – o viață salvată”, desfășurată de Inspectoratul General de Situații de Urgență al MAI (IGSU).

 

Autoritățile vor desfășura mai multe acțiuni de fluidizare a traficului la frontieră în perioada sărbătorilor de iarnă

Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră vor activa la capacitate maximă în perioada sărbătorilor de iarnă și vor implementa mai multe acțiuni pentru a fluidiza traficul la frontieră și a reduce timpul de așteptare la punctele de trecere. Mai exact, de sărbători, la frontieră va fi suplinit numărul de funcționari și cel al echipamentelor de verificare, iar în efectuarea controlului va fi implicată și conducerea posturilor vamale. De asemenea, în cazul fluxurilor sporite de autovehicule, vor fi utilizate toate pistele de control, indiferent de sensul de traversare, inclusiv cele destinate corpului diplomatic.

 

La Orhei a fost înregistrat un nou caz suspect de rujeolă

Un copil de 3 ani și 9 luni din Orhei este suspectat că s-a îmbolnăvit de rujeolă. Cazul este cercetat de specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP). Șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a menţionat că copilul beneficiază de îngrijirile medicale necesare, iar specialiştii ANSP i-au prelevat probe de laborator. Totodată, aceasta a precizat că prezenţa rujeolei a fost confirmată acum o săptămînă în cazul unui copil din capitală.

 

Peste 1.500 de încălcări rutiere, comise de șoferi în zilele de weekend

În zilele de odihnă, pe întreg teritoriul țării, ofițerii de patrulare au desfășurat acțiuni de depistare a conducătorilor auto care încalcă regulile de circulație. Astfel, peste 1.500 de șoferi au încălcat regulile de circulație rutieră, dintre care peste 850 de șoferi au depășit limita de viteză, 46 de șoferi au fost depistați conducînd automobilul în stare de ebrietate, 179 nu au respectat indicatoarele rutiere. Nerespectarea regulilor de circulație de către conducătorii auto au cauzat provocarea a 21 de accidente rutiere grave, soldate cu 30 de persoane traumatizate și 4 decedate.

 

Vremea caldă din decembrie este îngrijorătoare, dar nu critică pentru agricultură, conform MADRM

Starea vremii, cu temperaturi primăvăratice, ce caracterizează ultima perioadă, este îngrijorătoare pentru agricultură, dar nu critică, a estimat Vasile Şarban, şef de direcţie la Ministerul agriculturii. Potrivit specialistului MADRM, deocamdată, starea vremii nu este gravă pentru culturile de cîmp de toamnă – grîu, rapiţă, orz etc. „Seminţele din sol au avut posibilitate pentru germinare şi dezvoltare, fapt la care au contribuit temperaturile blînde şi precipitaţiile, căzute în ultimul timp, inclusiv condensatul din ceaţă. Însă această stare de lucruri nu trebuie să fie de durată, or, în acest sens sînt optimiste prognozele meteorologilor care afirmă că în următoarea perioadă valorile termice vor înregistra tendinţă de scădere", a afirmat sursa citată.