REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 aprilie 2018)

Din 1 septembrie, copiii din clasa întîi vor studia educația digitală

Dezvoltarea educației digitale și a capitalului uman în sectorul IT sînt genericul ediției din acest an a Moldova ICT Summit. Premierul Pavel Filip a subliniat că instrumentele IT stau la baza dezvoltării tuturor domeniilor, iar educarea tinerei generații este determinantă în acest sens. În context, prim-ministrul a relevat necesitatea revizuirii curriculei școlare, așa încît copii să fie adaptați pentru a trăi și a se dezvolta în epoca informațională. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării elaborează, în prezent, conceptul modulului educație digitală, parte componentă a disciplinei educație tehnologică, care va fi studiat începînd cu 1 septembrie de către elevii din clasa întîi. În același timp, pentru pregătirea profesorilor, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” va fi lansat proiectul pilot „Clasa viitorului”, care presupune crearea unui centru de perfecționare, dotat cu echipamente de ultimă generație.

 

Ministrul de externe participă la Reuniunea Adunării Generale ONU

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, participă, în perioada 23 – 27 aprilie, la New York, la Reuniunea de nivel înalt a Adunării Generale ONU privind construcţia păcii durabile, precum și Forumul Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) privind finanţarea pentru dezvoltare. În cadrul sesiunii de deschidere a Reuniunii de nivel înalt a Adunării Generale ONU, ministrul Ulianovschi va rosti o alocuțiune în care va expune poziția R. Moldova privind construcția păcii durabile, iar în calitatea sa de preşedinte al Consiliului UNCTAD pentru Comerţ şi Dezvoltare, va prezenta raportul lucrărilor grupului interguvernamental de experţi privind finanţarea pentru dezvoltare al UNCTAD. Agenda de lucru a ministrului Ulianovschi la New York va include şi întrevederi bilaterale cu omologii din alte state, Secretarul general adjunct al ONU, Preşedintele Adunării Generale ONU, Preşedintele ECOSOC şi alţi oficiali ONU.

 

Guvernul pretinde că a soluționat problema terenurilor din stînga Nistrului

Ca rezultat al eforturilor Guvernului R. Moldova în cadrul negocierilor purtate între Chișinău și Tiraspol, s-a reușit restabilirea accesului la loturile de pămînt care aparțin proprietarilor din raionul Dubăsari, comunică Biroul politici de reintegrare. Potrivit sursei citate, a fost obținut în premieră accesul necondiționat al proprietarilor terenurilor agricole pentru un termen de 20 de ani, cu începerea utilizării din 1 august 2018 și eliberarea certificatelor în perioada imediat următoare. Rezultatele acțiunilor Guvernului au fost comunicate luni, 23 aprilie, în cadrul întrevederii dintre reprezentanții Biroului politici de reintegrare și administrațiile publice locale din localitățile Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pîrîta, precum și agenții economici din raionul Dubăsari. Proprietarii nu au mai avut acces la terenurile vizate din anul 2014, iar pînă atunci dreptul de utilizare era stabilit anual.

 

Un autobuz electric din Belarus va fi transmis autorităților de la Chișinău

Un autobuz electric din Belarus va fi transmis autorităților de la Chișinău pentru a fi testat gratuit pe străzile capitalei timp de o lună. Anunțul a fost făcut luni, 23 aprilie, de către primarul interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, în cadrul ședinței săptămînale a serviciilor Primăriei capitalei. Edilul a specificat că, după perioada de testare, autoritățile municipale vor decide dacă vor să achiziționeze asemenea vehicule și să le asambleze la Chișinău. „Un autobuz costă circa 200 mii de euro. Acestea sînt moderne, ecologice și econome”, a spus Silvia Radu.

 

Va fi instituită o Adunare Interparlamentară Ucraina-Moldova-Georgia

O Adunare Interparlamentară Ucraina-Moldova-Georgia va fi înfiinţată în cadrul forumului internaţional care se va desfăşura la Kiev pe 8 şi 9 iunie. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Radei Supreme, Andri Parubii, după o întîlnire pe care a avut-o cu reprezentantul Consiliului Atlantic de la Washington, John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina. Iniţiativa privind înfiinţarea unei adunări tripartite Ucraina-Moldova-Georgia a fost lansată de Andri Parubii pe 6 martie 2018.

Atunci el şi-a exprimat speranţa că aceasta va deveni funcţională pînă la sfîrşitul acestei primăveri, aminteşte RBK Ukraina.

 

R. Moldova a eliminat rujeola și rubeola indigenă, anunţă OMS

R. Moldova se numără printre cele 33 de țări care au eliminat cu succes rujeola și rubeola indigenă prin imunizare. Concluzia a fost făcută de Comisia regională europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, R. Moldova a obţinut în ultimii ani succese remarcabile la capitolul imunizare. Prin intermediul unei rate mari de vaccinare, în Moldova a fost eliminată poliomielita și menținut statutul țării liberă de această infecție.

 

Deputaţi din R. Moldova şi România au semnat o declaraţie comună

Deputaţi din cadrul comisiilor parlamentare de securitate din R. Moldova şi România au semnat, luni, 23 aprilie, o declaraţie comună prin care susţin aprofundarea Parteneriatului Strategic cu România pentru integrarea europeană a R. Moldova. Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare şi ordine publică, Roman Boţan. Potrivit lui Boţan, relaţiile stabilite între Parlamentul R. Moldova şi cel al României oferă noi perspective în continuitatea parcursului european al ţării noastre. “Am semnat astăzi o declaraţie comună prin care susţinem angajarea fermă de extindere şi aprofundare la nivel parlamentar al Parteneriatului Strategic cu România pentru Integrarea Europeană a R. Moldova. Obiectivele pe care le urmărim prin semnarea acestei declarații sînt: angajarea fermă în continuarea extinderii și aprofundarea la nivel parlamentar a parteneriatului strategic ", a mai spus Boţan.

 

Un șef de la INI va fi judecat pentru trafic de influență

Un șef de la Inspectoratul Naţional de Investigaţii /INI/ va fi judecat pentru trafic de influență. Acesta este cercetat în dosarul de estorcare a 200 mii de euro de la un om de afaceri. Potrivit procurorilor, suspectul a cerut banii de la un agent economic, firma căruia figura într-un dosar de evaziune fiscală. În schimbul sumei, șeful a promis că va influența ofițerii de investigație și procurorii din cadrul oficiului Ciocana să elibereze administratorii agentului economic și să claseze dosarul. Dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă o pedeapsă cu amendă de pînă la 150 mii de lei sau închisoare de pînă la cinci ani.