REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 iunie 2021)

Începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sîmpetrului. Este rînduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii. Postul Sfintilor Apostoli Petru și Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști. Anul acesta postul Sfinților Apostoli se ține între 22 și 28 iunie.

 

Un microbuz din R. Moldova a fost implicat într-un accident la Galați

Un microbuz din R. Moldova a fost implicat într-un accident produs în județul Galați. La bord se aflau șase pasageri. Totul s-a întîmplat luni, în jurul orei 15:15. în apropiere de localitatea Șendreni. Microbuzul și o mașină s-au tamponat frontal. În celălalt vehicul se aflau două persoane, una dintre care a avut nevoie de internare, însă ulterior a decedat. Totodată, și patru pasageri ai microbuzului au suferit atacuri de panică, însă viața lor este în afara pericolului, Polițiștii români au întocmit un dosar penal. Aceștia urmează să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs impactul.

 

Adrian Bordianu va exercita interimatul funcției de șef al Procuraturii Anticorupție

Interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție va fi exercitat începînd de astăzi de Adrian Bordianu, potrivit unui ordin emis de Procurorul General. Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, l-a prezentat astăzi colectivului Procuraturii Anticorupție pe noul șef-interimar al subdiviziunii specializate. Totodată, Sergiu Gavajuc, care din decembrie 2019 a deținut interimatul funcției de șef al Procuraturii Anticorupție, a fost reîncadrat în vechea postură de șef-adjunct interimar al Serviciului Nord al Procuraturii Anticorupție.

 

Agenția de Dezvoltare Regională Sud are un nou director

Noul director al Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud este Olga Gorban, care a fost prezentată colectivului de către ministrul agriculturii Ion Perju. "Vă adresez felicitări și vă doresc să înregistrați succese remarcabile prin atingerea scopurilor propuse și să aduceți o contribuție substanțială în procesul de implementare a proiectelor de dezvoltare regională, precum și în procesul managerial al instituției", a spus ministrul.

 

Președintele Parlamentului a depus flori la Complexul Memorial ”Eternitate”, în memoria victimelor fascismului

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a participat, în dimineața zilei de astăzi, la ceremonia oficială de depunere de flori la Complexul Memorial ”Eternitate”, cu ocazia Zilei comemorării victimelor fascismului. Victimele celui de-al Doilea Război Mondial au fost comemorate prin depunere de jerbe și flori la ”Focul Veșnic”, la Monumentul ”Steaua”, la plăcile comemorative și mormîntul eroilor necunoscuți, dar și la Monumentul ”Maica Îndurerată”. A fost ținut un minut de reculegere.

 

Primarul din Măcărești, raionul Ungheni trimis în judecată de procurori pentru corupere pasivă

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea și expedierea în judecată a dosarului, în care, primarul satului Măcăreşti din raionul Ungheni, este acuzat de corupere pasivă. Despre asta anunță responsabilii de la Procuratura Generală. Primarul împreună cu responsabilul tehnic a lucrărilor de aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor comunei au fost reținuți la finele lunii martie de Procuratura Anticorupție. Potrivit probatoriului, învinuiții ar fi extorcat de la administratorul companiei responsabile de construcția apeductului din localitate 410 mii de lei pentru a-i semna procesele verbale de execuție și recepția finală a lucrărilor.

 

ASP oferă facilități la eliberarea buletinului pentru cetățenii cu drept de vot

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că va asigura confecționarea buletinelor de identitate cetățenilor cu drept de vot, în baza tuturor cererilor depuse în perioada 11 iunie – 8 iulie inclusiv, pînă la data de 9 iulie 2021 și în cazul în care termenul limită al comenzii depășește această dată, indiferent de tariful achitat. Reprezentanții ASP au menționat că cetățenii R. Moldova, care vor solicita buletinul de identitate în zilele de vineri și sîmbătă înainte de ziua desfășurării scrutinului, vor putea obține la momentul adresării în aceste zile, buletinul de identitate provizoriu, care se va elibera cu plată, conform tarifului stabilit.

 

Edilul Chișinăului solicită demisia unui viceprimar

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban a solicitat astăzi demisia viceprimarului Victor Chironda, pe care l-a acuzat de performanțe negative în activitate. Primarul a enumerat, într-o conferință de presă, multitudinea de proiecte administrate de către viceprimarul Chironda dar care, potrivit lui Ceban, nu au beneficiat de implicarea acestuia. „Implicare zero”, a spus edilul Chișinăului după ce a anunțat fiecare dintre aceste proiecte. “Victor Chironda nu și-a îndeplinit obligațiunile de serviciu, toate proiectele de urbanism care s-au desfășurat în oraș au beneficiat de suportul și implicarea personală a altor viceprimari”, a spus Ceban.

 

În școlile din Capitală, pentru anul de studii 2021-2022, au fost înscriși în clasa întîi 5240 de copii

În cadrul primei etape de școlarizare a copiilor de 7 ani, conform adresei de domiciliu, în instituțiile publice din capitală pentru anul de studii 2021-2022, au fost înscriși 5240 de copii. Acest lucru reprezintă mai mult de jumătate din numărul de locuri prevăzute. Primăria municipiului Chișinău informează că, pentru anul de studii 2021-2022, se urmărește înscrierea a 9108 copii repartizați în 340 de clase, în cele 141 de instituții de învățămînt primar și secundar, ciclu I și II, fără instituțiile de învățămînt private.

 

Parlamentul găzduiește cea de-a 57-a Adunare Generală a APCEMN

Pe parcursul zilei de astăzi, Parlamentul R. Moldova este gazda lucrărilor sesiunii a 57-a a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN). Evenimentul are loc online, cu participarea speakerului Zinaida Greceanîi, în calitate de Președinte al APCEMN. Din componența delegației R. Moldova fac parte deputații Violeta Ivanov – șefa delegației și Mihail Paciu, Sergiu Litvinenco, Iurie Reniță – membri. În cadrul ceremoniei de deschidere a sesiunii, cu un cuvînt de salut s-a adresat ministrul Afacerilor Externe al Albaniei, Olta Xhacka, care deține președinția în exercițiu a OCMN.

 

În urma perchezițiilor la BNM a fost reținută o persoană

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a desfășurat acțiuni de investigare în dosarul „frauda bancară”, pe segmentul eliberării a peste 5 milioane de euro din contul garanțiilor bancare din 2015, în cadrul administrării speciale a Unibank. În acest scop, astăzi au avut loc percheziții la domiciliul și în biroul de serviciu al unui angajat al Băncii Naționale a Moldovei, care în 2015 a fost numit administrator special al Unibank. Figurantul a fost reținut pentru un termen de 72 de ore, în baza bănuielii rezonabile de comitere a abuzului de serviciu în interesul unui grup criminal.

 

Ambasada Letoniei a vernisat o expoziție de artă fotografică în aer liber

Ambasada Republicii Letonia la Chișinău, în parteneriat cu Primăria Chișinău, au inaugurat astăzi în capitală o expoziție tematică de fotografii în aer liber, intitulată „De la port popular la îmbrăcăminte modernă". Cele 42 de lucrări au fost executate de fotograful leton Jurģis Rikveilis, şi reprezintă istoria dezvoltării portului popular şi a îmbrăcămintei moderne purtate pe teritoriul Letoniei. Aceste fotografii au fost amplasate pe panourile pentru ziare din str. A. Pușkin, în preajma Scuarului Catedralei, unde vor putea fi contemplate timp de o lună.