REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 iulie 2021)

Terenul fostului Stadion republican poate fi vîndut SUA

Judecătorii constituționali nu au admis sesizarea a trei deputați, care au contestat decizia Parlamentului R. Moldova din 2018 prin care se transmitea terenul fostului Stadion republican către SUA. Curtea Constituţională a declarat ieri, inadmisibilă sesizarea a trei deputaţi, prin care aceștia solicitau verificarea constituționalității unei legi votate acum trei ani prin care terenul fostului Stadion republican din Chișinău se transmitea către Statele Unite ale Americii. În urma acestei decizii a Curții Constituționale, terenul nominalizat poate fi vîndut Statelor Unite, care doresc să construiască acolo un nou sediu pentru reprezentanța lor diplomatică în țara noastră.

 

Mai mult de jumătate din cei 101 deputați aleși la 11 iulie, se află la primul mandat

Mai mult de jumătate din cei 101 deputați aleși la scrutinul legislativ din 11 iulie curent ar urma să fie la primul mandat de parlamentar. Secretariatul Legislativului a anunțat că a pus la dispoziția acestora mai multe instrumente de inițiere în activitatea parlamentară. Potrivit surse citate, în ședința de constituire tuturor deputaților le vor fi distribuite kituri cu informații și date de contact ale subdiviziunilor distincte ale Secretariatului Parlamentului, menite să le faciliteze lansarea în activitatea de deputat.

 

Un medic din Comrat a fost condamnat pentru malpraxis

Un medic terapeut de la Spitalul raional Comrat a fost condamnat la doi ani închisoare, cu suspendare, pentru încălcarea din neglijență a regulilor şi metodelor de acordare a asistenței medicale, soldată cu decesul unui copil. De asemenea, el a fost privat de dreptul de a ocupa funcții în domeniul medicinii timp de 3 ani. Procuratura UTA Găgăuzia a demonstrat prin probe că în iunie 2018, în calitate de medic de gardă, bărbatul nu a asigurat examinarea corespunzătoare și a refuzat spitalizarea unui copil de 5 luni care fusese transportat cu o infecție respiratorie virală acută. În consecință, băiețelul a decedat.

 

O moldoveancă a fost adusă cu SMURD-ul din Ucraina după ce a suferit un accident rutier

O femeie în vîrstă de 64 de ani a fost adusă cu ambulanță SMURD din Ucraina după ce a suferit un accident de circulație în apropiere de regiunea Cernigov. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, echipajul SMURD a preluat pacienta de la spitalul din orașul Nejin. Aceasta a fost monitorizată pe drum de medici și paramedici, iar la destinație a fost internată la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. Pe parcursul drumului, pacienta nu a suportat complicații suplimentare. Conform IGSU, de la începutul anului curent aceasta este a șasea intervenție transfrontalieră SMURD.

 

O fabrică de confecţii din Tiraspol se dezvoltă cu susţinerea Suediei şi PNUD

O companie de textile din Tiraspol a întreprins mai multe acțiuni inovative pentru a dezvolta afacerea și a păstra locurile de muncă în criza pandemică, iar pentru aceasta a apelat la asistența Suediei și Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Prin intermediul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului ” (AdTrade), întreprinderea a fost ajutată să identifice noi piețe de export și parteneri de afaceri. Tot cu susținerea PNUD și a Suediei, întreprinderea trece printr-un proces de certificare conform sistemului de management al calității, ceea ce îi va spori succesul antreprenorial și profitul companiei.

 

Mai mult de jumătate din reabilitarea drumului de centură al capitalei a fost executată

Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), în urma unei întîlniri cu antreprenorul, au stabilit etapa de derulare a lucrărilor de reabilitare a unui segment cu o lungime de 6,5 km al drumului de centură al municipiului Chișinău. Părţile au constatat că proiectul a fost îndeplinit în proporţie de peste 55%. În prezent, antreprenorul execută lucrări de terasamente, frezare a asfaltului existent, așternere a stratului din binder și a celui reciclat, cît și lucrări de construcție a podețelor.

 

Grădina Botanică va fi asigurată cu agent termic centralizat

Instituția Publică Grădina Botanică va beneficia de servicii de termoficare centralizate prestate de Termoelectrica SA, după o pauză de 20 de ani. Pentru aceasta, astăzi a fost încheiat un contract de parteneriat privind reconectarea complexului de sere și a blocului de laboratoare la servicii centralizate de încălzire și preparare a apei calde menajere. Termoelectrica va pune la dispoziția Grădinii Botanice servicii de termoficare de calitate înaltă, care să contribuie la păstrarea și cultivarea colecțiilor de plante valoroase pe care le deține instituția, a menționat directorul comercial al Termoelectrica SA Victor Puiu.

 

ANTA atenţionează prestatorii de servicii taxi să echipeze corespunzător maşinile

Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a atenţionat operatorii de transport rutier asupra prevederilor legislaţiei, potrivit cărora, la efectuarea transportului rutier de persoane în regim de taxi se admit doar autoturismele care îndeplinesc cumulativ anumite condiţii. Conform instituţiei, vor putea presta servicii de taxi maşinile care sînt dotate cu aparat de taxat în stare de funcţionare legalizat, verificat metrologic şi înregistrat la Serviciul Fiscal de Stat; sînt dotate cu lampă de taxi în stare funcţională, dispun de însemnele, inscripţiile, elementele de culoare ale caroseriei şi dotările specificate în Regulamentul amintit.

 

Un nou maraton de imunizare va fi organizat la Căușeni

În curînd se va da startul unui nou maraton de vaccinare. Acesta va avea loc la Căușeni, sîmbătă, 24 iulie. Anunțul a fost făcut de șeful Centrului de Sănătate Publică al raionului Căușeni, Andrei Cazacioc. Doritorii de a se imuniza vor putea alege din cele șase vaccinuri disponibile: Pfizer BioNTech, Johnson & Johnson, Astra Zeneca, Sputnik V, Sinovac și Sinopharm.