REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 decembrie 2021)
Alexandr Stoianoglo va depune o plîngere la CEDO
Alexandr Stoianoglo va depune o plîngere la CEDO împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care i-a fost interzis să participe la dezbateri publice sau manifestaţii, precum și să viziteze anumite locuri, inclusiv Procuratura. Despre aceasta a relatat unul dintre avocații săi, Victor Munteanu. Potrivit acestuia, procurorului general demis Alexandr Stoianoglo i-a fost îngrădit dreptul la libera exprimare.
Persoanele care vin în țară din zone roșii vor fi obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR
Din data de 27 decembrie curent se vor aplica noi măsuri de prevenire şi control al infecției COVID-19, la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în R. Moldova. Astfel, persoanele care vin în țara noastră şi s-au aflat în ultimele 14 zile în una sau mai multe ţări din zona roșie (inclusiv prin tranzit), vor fi obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19. Testul trebuie efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării, în cazul persoanelor care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau înaintea intrării pe teritoriul Moldovei, în cazul celor care călătoresc cu mijloace de transport propriu. Testul va trebui efectuat atît de către persoanele nevaccinate, cît și de cele vaccinate. Lista statelor din zona roșie va fi întocmită de Ministerul Sănătății începînd cu 24 decembrie și actualizată o dată la șapte zile.
Cetățenii vor putea face programări online pentru apostilarea documentelor
Ministerul Justiției a anunțat că, începînd cu ziua de mîine, 23 decembrie, depunerea actelor spre apostilare va avea loc în baza unei programări online prin intermediul unui sistem automatizat. Potrivit sursei citate, totodată, la un ghișeu se va menține posibilitatea depunerii actelor fără programare, pentru persoanele care nu au acces la internet. Efectuarea unei programări online pentru aplicarea apostilei se va face pe pagina web: programare-apostila.justice.gov.md.
Persoanele vaccinate anti-COVID recomandă imunizarea și altor persoane
Un procent de 78 la sută din persoanele vaccinate din Moldova au recomandat vaccinarea și altor persoane, arată datele celui de-al șaselea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în țara noastră, realizat de Ministerul sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică cu suportul Biroului OMS la Chișinău. Potrivit studiului, 47% dintre respondenții lui au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19, iar 78% din persoanele vaccinate au recomandat imunizarea și altor persoane. Motivul care a determinat populația să se vaccineze este dorința de a se proteja pe sine și persoanele din anturajul lor (fiecare al doilea respondent vaccinat).
Guvernatorul Găgăuziei s-a întîlnit cu ambasadorul Marii Britanii
Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a întîlnit cu Steven Fisher, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Marii Britanii în R. Moldova. Conversația s-a axat pe evoluția situației pandemice, progresul campaniei de vaccinare și dezvoltarea socio-economică în condițiile restricțiilor pandemice. Bașcanul a mulțumit pentru susținerea Autonomiei și răspunsului la inițiativa de mediu "Plantează un copac – crește o pădure", care vizează extinderea suprafețelor forestiere și reducerea efectelor negative ale secetei asupra economiei.
Cooperarea economică moldo-poloneză a fost discutată la Chişinău
Ministrul economiei, Sergiu Gaibu, s-a întîlnit cu Adam Eberhardt, reprezentant plenipotențiar al Prim-ministrului Poloniei pentru sprijinul reformelor în R. Moldova. Oficialii au discutat despre cooperarea bilaterală economică, precum și despre creditul pentru asistență în valoare de 100 de milioane de dolari ce urmează a fi oferit țării noastre pentru proiecte de dezvoltare economică. Alte subiecte abordate au vizat reluarea activității comisiei interguvernamentale pe aspecte economice, în cadrul căreia urmează a fi examinate relațiile bilaterale comerciale și posibilități de aprofundare a comerțului.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului a întreprins în raionul Cahul acțiuni antibraconaj
Direcţia control resurse cinegetice şi piscicole, din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, a efectuat două razii în raionul Cahul pentru contracararea braconajului cinegetic. Inspectorul principal al direcţiei sus-numite, Vladimir Rusu, a anunțat că în urma inspectării și verificării activităților de vînătoare și pescuit s-au întocmit 21 de procese-verbale contravenționale, cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 30 100 lei, prejudiciile cauzate mediului, înaintate spre recuperare, constituie 7 500 lei, fiind ridicați și trei fazani dobîndiți ilicit.
Pe drumurile din ţară circulația se desfășoară în condiţii de iarnă
Pe parcursul nopții de 22 decembrie, lucrările de întreținere a drumurilor naționale pe timp de iarnă au continuat în regiunile unde au fost necesare intervenții ale unităților teritoriale SA ,,Drumuri”. În prezent, accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată în condiții de iarnă, pe toată rețeaua de drumuri naționale. Potrivit Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), este vorba de sectoare din Bălți, Sîngerei, Căinari (raionul Căușeni), Cimișlia, Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Dubăsari, Ocnița, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Telenești Rîșcani, Sănătăuca (raionul Florești), Soroca, Șoldănești și Strășeni.
Datoria de stat a crescut cu peste 4 miliarde de lei
În luna noiembrie datoria de stat a crescut cu peste 4,4 miliarde de lei, internă și externă. Potrivit datelor prezentate de Ministerul finanțelor datoria a crescut cu circa 10%. În luna noiembrie o creștere mai mare este înregistrată la datoria de stat externă, care a ajuns la 4 246, 9 milioane de lei. Datoria de Stat internă a ajuns timp de o lună la 33 471 milioane de lei, creșterea fiind de circa 370 milioane de lei. La situația din 30.11.2021 soldul datoriei de stat a constituit 77 718 mil. lei, mai mult cu 9897, 2 mil. lei, la valoarea nominală, comparativ cu sfîrșitul anului 2020, arată raportul.
Candidatura lui Lilian Darii a fost avizată pentru funcția de ambasador în Rusia
Comisia politică externă și integrare europeană, cu șase voturi ale membrilor prezenți la ședință, a avizat pozitiv desemnarea lui Lilian Darii la funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă. Darii este diplomat de carieră. A absolvit facultatea de relații internaționale și a făcut studii de doctorat la Institutul de Filosofie, Sociologie si Drept, Academia de Științe a Moldovei.
Poliția de Frontieră a dat startul Caravanei de Crăciun
În dimineața zilei de 22 decembrie 2021, de la prima oră, a fost dat startul Caravanei de Crăciun a Poliției de Frontieră. „Este un eveniment de anvergură, deoarece toate subdiviziunile subordonate Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și-au unit eforturile ca să creeze atmosfera sărbătorilor de iarna și să aducă bucurie de la mic la mare”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră. Potrivit organizatorilor, Caravana pornește astăzi în sudul țării, iar în zilele ce urmează se preconizează deplasarea pe întreg teritoriul Republicii Moldova.