REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 noiembrie 2019)

Apicultori de pe ambele maluri ale Nistrului vor exporta miere în Italia

Mierea produsă de un grup de apicultori de pe ambele maluri ale Nistrului este evaluată de o instituție de certificare din Italia şi ar putea fi exportată în Europa. Asta după ce produsele apicole autohtone au fost prezentate în acest an de un grup de producători la o expoziție de specialitate (Apimell) din Italia şi au surprins plăcut vizitatorii.

 

Spumantele din R. Moldova au cîștigat 9 medalii

Spumantele din R. Moldova au participat, pentru al doilea an consecutiv, la „Effervescents du Monde-2019”, unul dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale dedicate acestui tip de vin și unicul în lume care se desfășoară conform standardelor de calitate ISO pentru analiza senzorială. Cea de-a XVII-a ediție s-a desfășurat în perioada 13-15 noiembrie în orașul francez Dijon și a completat palmaresul „Wine of Moldova” cu 9 medalii.

 

O femeie a fost condamnată la 7 ani de pușcărie pentru exploatarea prin muncă a 10 moldoveni

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță condamnarea unei femei la 7 ani de pușcărie, după ce a exploatat la construcție 10 cetățeni ai Moldovei, pe care i-a chemat la muncă în Moscova, Rusia. Aceasta i-a recrutat și exploatat prin muncă în perioada aprilie-decembrie 2013, cu promisiunea că vor avea un salariu bine plătit, mai bun decît media pe piața de muncă în construcții, la Moscova, în acea perioadă.

 

Record pe piața financiară după ce volumul de credite a depășit nivelul de 50 miliarde de lei

Pentru a doua oară în istoria R. Moldova, volumul de credite în economie a depășit, în luna octombrie, soldul de 50 miliarde de lei. Prima dată acest record a fost stabilit acum cinci ani, în octombrie 2014, cînd pentru o singură lună volumul total al creditelor din economie s-a ridicat la 51,6 miliarde de lei, estimează economistul Veaceslav Ioniță. Apoi a urmat cea mai lungă și profundă criză bancară din istoria țării, care a durat 3,5 ani pînă în februarie 2018, cînd volumul total al creditelor a scăzut cu 11,6 miliarde de lei, pînă la nivelul de 39 miliarde de lei.

 

Programul de activitate al Guvernului condus de Ion Chicu a fost făcut public

Programul de activitate al Guvernului condus de Ion Chicu a fost făcut public joi, 21 noiembrie. Programul vizează perioada de pînă la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020 și reflectă viziunea Guvernului referitor la acțiunile cu caracter imediat, „pentru a restabili funcționalitatea administrației publice centrale”. „Vom acționa rapid și cu determinare pe dimensiunea combaterii criminalității și sporirii securității cetățenilor. Guvernul va întreprinde toate măsurile pentru a spori nivelul securității energetice a țării, pregătind și scenarii de rezervă. Vor fi întreprinse măsuri urgente pentru deblocarea exporturilor produselor agricole în direcția răsăriteană”, este specificat în Program.

 

Nicolae Posturusu este noul secretar general al Aparatului Preşedintelui R. Moldova

Decretul privind numirea lui Nicolae Posturusu în funcţia de secretar general al Aparatului Preşedintelui R. Moldova va fi publicat în numărul de vineri, 22 noiembrie, a Monitorului Oficial. Tot în numărul de mîine al Monitorului Oficial va fi publicat şi decretul privind numirea Cristinei Botnariuc în funcţia de secretar general adjunct al Aparatului Preşedintelui R. Moldova. În aceeaşi ediţie vor fi publicate şi decretele de eliberare din funcţie şi de numire a secretarilor de stat.

 

În R. Moldova vor fi eliberate noi modele ale actelor de identitate

În R. Moldova vor fi eliberate noi modele pentru unele acte de identitate din sistemul național de pașapoarte. Hotărîrea Guvernului care prevede acest lucru va fi publicată vineri, 22 noiembrie, în Monitorul oficial. Printre actele vizate se numără buletinul cetățeanului R. Moldova, buletinul de identitate electronic, pașaportul diplomatic, cel de serviciu, pașaportul cetățeanului R. Moldova, permisul de ședere permanentă, permisul de ședere provizorie pentru cetățeni străini. Din noile acte vor fi excluse informațiile privind grupa sangvină.

 

Prim-ministrul Ion Chicu l-a primit pe Volodymyr Boiechko

Prim-ministrul Ion Chicu a avut joi, 21 noiembrie, o întîlnire cu Volodymyr Boiechko, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Ucrainei în R. Moldova, în cadrul căreia au făcut un schimb de opinii referitor la etapa actuală a relațiilor moldo-ucrainene și au discutat perspectivele de viitor. Şeful Guvernului a apreciat dinamica relaţiilor bilaterale şi și-a exprimat încrederea într-o viitoare evoluție pozitivă a cooperării dintre cele două state. La rîndul său, Boiechko a exprimat deschiderea ţării sale pentru o colaborare reciproc avantajoasă.

 

Un lot de conserve pentru copii va fi retras din reţeaua comercială

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a iniţiat joi, 21 noiembrie, procedura de retragere din reţeaua comercială a unui un lot de alimente pentru copii. Decizia vine în urma unor analize care au demonstrat neconformitatea produsului. Este vorba de un pireu omogenizat din ton cu legume și cartofi, indicat micuţilor de la patru luni, importat din Republica Cehă. Totodată, instituţia a întreprins un șir de măsuri de investigație. Distribuția stocului a fost stopată şi concomitent a fost inițiată procedura de retragere din rețeaua de comerț a lotului menționat.

 

Comisia Electorală Centrală marchează 22 de ani de activitate

Comisia Electorală Centrală a R. Moldova marchează joi, 21 noiembrie, 22 de ani de activitate permanentă. Potrivit Serviciului de presă al instituţiei, statutul permanent, CEC l-a obţinut odată cu adoptarea Codului electoral, care a unificat procedurile electorale pentru organizarea tuturor tipurilor de scrutine.

 

La Chişinău se desfășoară Expoziţia internaţională „INFOINVENT-2019”

Zeci de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din R. Moldova, România, Belarus, Polonia, Italia, Coreea de Sud, Malaysia, Vietnam, Franța ş.a. participă, în perioada 20-23 noiembrie, la cea de-a XVI-a ediție a Expoziției internaționale specializate „INFOINVENT-2019”. Evenimentul este organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo”, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Cercetare şi Dezvoltare. Participanţii la expoziţie vor prezenta peste 400 de invenții. 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37