REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 iulie 2020)

Sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului s-a încheiat

Legislativul s-a convocat luni în ultima ședință plenară a sesiunii de primăvară-vară. În încheierea ședinței, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a mulțumit deputaților pentru participare la sesiunea de primăvară-vară și le-a urat succese în activitatea legislativă și politică. Potrivit Regulamentului Legislativului, Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an.

 

Numărul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a trecut de 21 de mii

În Republica Moldova au fost confirmate pînă în prezent 21 115 cazuri de infecție cu noul Coronavirus. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 364 de persoane infectate sînt în stare gravă, dintre care 26 sînt conectate la aparate de respirație asistată, iar 1024 de pacienți sînt în stare de gravitate medie. Pe parcursul zilei de ieri, alte 132 de persoane au fost tratate și externate, bilanțul vindecaților ajungînd la 14 599.

 

Trei copii au fost scoși dintr-un apartament cuprins de flăcări

Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de marți într-un bloc de locuit de pe strada Ismail din municipiul Chișinău. La fața locului au fost îndreptate trei echipaje de salvatori. Pompierii au evacuat un bărbat aflat în locuința care a luat foc. Pînă la intervenția echipelor de salvatori, vecinii au evacuat trei minori de 2 și 10 ani și unul de 10 luni. Copiii nu au avut de suferit și se află în afară oricărui pericol.

 

Cererea de reexaminare a pensiei va putea fi depusă în mod electronic

Cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vîrstă va putea fi depusă și în mod electronic, prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice www.servicii.gov.md sau paginii web a Casei Naționale de Asigurări Sociale www.cnas.md. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat ieri de către deputați. Inițiativa are ca scop inclusiv reducerea fluxului de beneficiari la ghișeele instituției.

 

O comisie parlamentară de anchetă va investiga circumstanțele preluării forțate a acțiunilor unor bănci

O comisie de anchetă va investiga circumstanțele preluării forțate a acțiunilor băncilor comerciale, companiilor de asigurări/reasigurări din Republica Moldova, exercitate în perioada anilor 2010-2012. O hotărîre în acest sens a fost aprobată de Legislativ. Comisia va avea nouă membri și din componența acesteia vor face parte reprezentanți ai tuturor fracțiunilor. Comisia va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de pînă la 120 de zile, raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.

 

Doi tineri au fost reținuți de CNA pentru mită de 15 mii de lei

Doi tineri au fost reținuți în flagrant de ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență. Aceștia ar fi pretins 15 000 de lei de la un bărbat, care figurează într-un dosar penal, pentru a-l ajuta să scape de răspundere. Bănuiții au fost reținuți pentru 72 de ore și se află în izolatorul CNA. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă amendă sau închisoare de la 2 la 6 ani.

 

Lista beneficiarilor de subvenții în agricultură a fost extinsă

Parlamentul a aprobat în lectură finală, proiectul de modificare a Legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Astfel, în urma modificărilor a fost extins plafonul de vîrstă pentru tinerii fermieri care se încadrează în programul de acordare a subvențiilor în avans – de la 35 la 40 de ani. Printre categoriile de beneficiari se vor regăsi și migranții reîntorși, care vor putea solicita subvenții la efectuarea investițiilor în sectorul agricol postinvestițional, precum și pentru proiectele start-up în avans.

 

În Moldova se vor face primele studii clinice pe pacienți cu COVID-19

Comisia Medicamentului pe lîngă Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a aprobat primele studii clinice pe SARS CoV-2 (COVID-19), care prevăd administrarea produsului de investigație clinică la pacienții în stare de gravitate moderat-severă. Primul studiu clinic este demarat de către reprezentanța europeană a unei companii farmaceutice cu renume mondial din SUA, specializată în dezvoltarea moleculelor noi, care propun cercetarea clinică a unui medicament inovativ pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19.

 

Cetățenii moldoveni au acces interzis în Israel pînă la 1 septembrie 2020

Ambasada Republicii Moldova în Israel informează despre o alertă de călătorie în statul respectiv, actualizată la 20 iulie 2020. Astfel, autoritățile israeliene au anunțat că interdicția de intrare a cetățenilor străini pe teritoriul Statului Israel se menține pînă la 1 septembrie 2020. Totodată, ieșirea cetățenilor străini de pe teritoriul Statului Israel prin Aeroportul Ben-Gurion este permisă.

 

Speluncă de droguri deconspirată de polițiștii din capitală

Polițiștii din capitală au deconspirat activitatea ilicită a unui bărbat de 39 de ani, ce se ocupa cu organizarea și întreţinerea speluncilor pentru consumul drogurilor. Individul a fost reținut și escortat la inspectorat. El și-a recunoscut vinovăția. Oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliul suspectului și au depistat mai multe seringi și pachețele cu praf de culoare albă, asemănătoare drogului. Valoarea drogurilor ridicate a fost estimată la suma de 10 000 lei.

 

Un tînăr a decedat după ce a ajuns cu motocicleta într-o grămadă de pietre

Un tînăr de 21 de ani s-a stins din viaţă, după ce motocicleta pe care o conducea a ajuns într-o grămadă de pietre. Potrivit poliţiei, tînărul conducea o motocicleta fără numere de înmatriculare şi nu avea cască. La un moment dat, el a pierdut controlul ghidonului, iar impactul a fost atît de violent încît el a decedat pe loc.