REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT- 2 (21 decembrie 2020)

Odată cu solstițiul de iarnă, pe 21 decembrie începe iarna astronomică

Solstițiul de iarnă din 2020 se va produce luni, 21 decembrie, la ora 12:02. De asemenea, cea mai lungă noapte a anului curent coincide și cu un fenomen astronomic care se întîmplă destul de rar, cunoscut sub numele de „marea conjuncție”: cele mai mari planete din sistemul solar, Jupiter și Saturn, se vor afla aparent foarte aproape una de cealaltă încît vor părea un astru dublu.

 

Spitalele din Chișinău se confruntă cu o criză de lucrători

Din cele 1072 de locuri existente în spitalele municipale pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, în prezent sînt ocupate 996. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a declarat astăzi că, în spitalele capitalei, sînt internați 996 de bolnavi de coronavirus, dintre care 387 se află în stare gravă și foarte gravă. „56 de persoane se află în stare foarte gravă, iar 331 sînt în stare gravă. În secțiile de Terapie Intensivă nu există nici un loc liber. Spitalele municipale se confruntă cu o criză de lucrători”, a declarat Bucearschi.

 

Numărul de infectări cu coronavirus în școli și licee din Chișinău este în scădere

În instituțiile municipale de învățămînt s-au înregistrat 235 de cazuri de coronavirus, mai puțin cu 27 față de săptămîna trecută. Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a declarat astăzi că numărul de infectări cu COVID-19 în școli și licee este în scădere. În același timp, oficialul a declarat că se înregistrează un număr de 3331 de elevi aflați în autoizolare, care învață în 64 de instituții de învățămînt din Chișinău. Cutasevici a anunțat că doar un singur copil cu vîrstă de grădiniță este înregistrat ca fiind bolnav de coronavirus.

 

O moldoveancă a fost arestată în Italia

O îngrijitoare moldoveancă în vîrstă de 45 de ani a fost arestată la Milano, după ce a fost dată în urmărire internațională de autoritățile din R. Moldova. Pe numele femeii a fost emis de oamenii legii din Căușeni un mandat de arestare pentru trafic de persoane. Potrivit poliției, îngrijitoarea este acuzată că între anii 2013 și 2016 ar fi recrutat mai multe persoane din R. Moldova, pe care le aducea la muncă în Italia și apoi le exploata în interes personal, amenințîndu-le fizic și psihologic.

 

Comisia de Sănătate Publică a municipiului Chișinău se va întruni în ședință

Primarul municipiului Chișinău a cerut convocarea ședinței Comisiei de Sănătate Publică. Ion Ceban a declarat astăzi, că a efectuat o vizită inopinată în mai multe instituții de alimentație publică, unde a constatat că nu sînt respectate normele de protecție împotriva infectării cu COVID-19. În condițiile creșterii numărului de cazuri de îmbolnăviri de coronavirus, edilul a solicitat convocarea ședinței Comisiei de Sănătate Publică pentru a stabili mai multe reguli de protejare împotriva noului coronavirus în localurile și restaurantele din capitală.

 

În ţară sînt 425 de elevi testați pozitiv cu COVID-19

La data de 18 decembrie, numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 425, iar 8540 au fost plasați în regim de autoizolare. 514 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 305 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 143 de persoane, iar alte 133 se află în autoizolare, transmite Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC).

 

38 de persoane aflate în urmărire penală au fost reținute de oamenii legii

În perioada 14 decembrie – 20 decembrie, de către angajații Poliției Capitalei, în urma acțiunilor speciale de investigație desfășurate au fost reținute 38 de persoane aflate în urmărire penală și se eschivau de la organele de drept. Astfel, de către polițiști au fost reținute 27 de presoane pentru comiterea infracțiunilor grave, excepțional de grave, precum și pentru comiterea infracțiunilor de furt, circulaţia ilegală a drogurilor, huliganism și jafuri, iar 11 persoane fiind reținute ca debitori de stat.

 

Primăria Chișinău solicită Guvernului creșterea alocațiilor de la buget

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat astăzi că a solicitat Guvernului creșterea alocațiilor de la bugetul de stat. Edilul a declarat că resursele financiare primite de municipalitate de la bugetul de stat sînt prea mici în comparație cu sumele care se duc la bugetul de stat din Chișinău. “Aproximativ 70 la sută din bugetul de stat este format din activitatea agenților economici care activează în municipiul Chișinău, dar municipalității îi revine din bugetul de stat doar jumătate din impozitul achitat pe venit de către persoanele fizice “, a spus Ceban.

 

Inspectorii INSP au depistat peste o mie de încălcări ale șoferilor

În perioada 19 – 21 decembrie curent, inspectorii Inspectoratului Național de Securitate Publică implicați în serviciu au depistat circa 1 150 de încălcări ale șoferilor, dintre care aproximativ 555 de șoferi au depășit limita de viteză, 19 se aflau în stare de ebrietate la volan, iar 126 de șoferi au încălcat regulile de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor. Alții 157 de conducători auto au primit procese-verbale, deoarece nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere, iar pentru că nu aveau cuplată centura de siguranță, au fost sancționați 30 de șoferi.

 

Va fi instituită răspunderea penală pentru răspîndirea în public a simbolurilor fasciste, rasiste ori xenofobe

Constituirea, aderarea sau sprijinirea organizaţiilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob va fi pedepsită cu închisoare de pînă la 10 ani. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a Codului penal și a Legii cu privire la libertatea de exprimare. Potrivit proiectului, persoanele găsite vinovate vor fi pedepsite cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 10 ani.