REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 iulie 2020)

IGSU a stabilit cauza incendiului de la Piața Centrală

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au stabilit cauza preliminară de producere a incendiului, care a avut loc pe 17 iulie pe teritoriul Pieței Centrale din municipiul Chișinău. Laboratorul Experimental Antiincendiar a înaintat mai multe versiuni, dar în final a stabilit că cea mai probabilă cauză de izbucnire a incendiului este scurtcircuit electric ca urmare a suprasolicitării rețelei electrice. Incendiul a afectat o suprafață de 30 metri pătrați unde erau amplasate 5 gherete cu produse alimentare. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

 

Doi deputați au fost confirmați pozitiv cu COVID-19

Fracțiunea Partidului Politic "ȘOR" a anunțat că deputații Igor Himici și Vladimir Vitiuc au fost confirmați pozitiv cu COVID-19. Cei doi s-au autoizolat la domiciliu pentru tratament. Potrivit serviciului de presă al Partidului Politic "ȘOR", mai mulți deputați din fracțiune au febră și nu se simt bine. Din acest motiv în prima jumătate a zilei de luni, întreaga fracțiune va fi testată pentru noul coronavirus.

 

O femeie a căzut de la etajul 16 al unui bloc de locuit din capitală

O femeie în vîrstă de 47 de ani a căzut de la etajul 16 al unui bloc de locuit din capitală. Femeia a decedat pe loc. Tragedia s-a produs duminică, 19 iulie. Victima ar fi suferit de depresie. Oamenii legii investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele producerii tragediei.

 

Conducerea țării s-a convocat într-o nouă ședință

Conducerea țării s-a întrunit într-o nouă ședință, la început de săptămînă. La aceasta a fost abordată situația actuală social-economică și epidemiologică. Premierul a informat că luni se va decide dacă va fi sau nu dezbătută în Parlament moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. „În cazul în care Guvernul cade și va avea statut în exercițiu, vor fi diminuate semnificativ competențele Executivului, ceea ce înseamnă că nu vom putea semna miercuri Acordul de asistență cu UE în valoare de 100 milioane de euro, nu vom putea semna Memorandumul cu FMI, fiind pe ultima sută de negocieri”, a spus Premierul.

 

Numărul locurilor libere în spitalele din capitală este în creștere

În instituțiile spitalicești ale municipiului Chișinău a început să crească numărul locurilor libere. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, a declarat la ședința on-line a serviciilor municipalități că din cele 692 de paturi existente în spitalele municipalității, 531 sînt ocupate, dintre acestea 500 de pacienți bolnavi de COVID-19. Potrivit oficialului, din cei 500 de bolnavi de COVID-19, 87 se află în stare gravă, 304 în stare medie, iar 109 prezintă forme ușoare.

 

În Chișinău vor fi cu o mie de copii mai mult în clasa întîi

În Chișinău sînt aproape zece mii de cereri de înscriere în clasa întîi, cu o mie mai mult decît estimările autorităților municipale. ”Noi am avut planificate 8 913 locuri în 329 de clase, iar acum atestăm o situație complicată căci avem o mie de cereri suplimentare. Colegii vor face o analiză și vom găsi soluții să acoperim toate solicitările”, a menționat viceprimarul Angela Cutasevici. Oficialul a adăugat că a fost încheiată prima etapă de admitere în învățămîntul liceal, iar media de admitere a fost de 7,91. Potrivit datelor autorităților, în capitală sînt 81 de licee cu 71 821 de elevi, 27 de gimnazii cu 6 273 de elevi și 15 școli primare cu 4 931 de elevi.

 

31 persoane infectate cu COVID-19 sînt conectate la aparate de respirație asistată

Pînă în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 20 980 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, 366 pacienți se află în stare gravă, dintre care 31 sînt conectați la aparate de respirație asistată. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pe parcursul zilei de duminică alte 91 persoane au fost tratate și externate. Astfel bilanțul celor vindecați a ajuns la 14 467 persoane. Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea altor patru decese provocate de COVID-19. Virusul a răpit viața a trei bărbați din Drochia, Chișinău, Comrat și a unei femei din capitală, iar bilanțul morților a ajuns la 688.

 

Încă o lună de arest la domiciliu pentru un ex-procuror anticorupție

Magistrații au admis, în proporție integrală, demersul Procuraturii Generale de prelungire, cu încă 30 de zile, a arestului la domiciliu pentru un fost procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție. El este învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvîrșite în interesul unui grup criminal organizat – acțiuni care ar fi dus la deposedarea unui cetățean al Rusiei de bunuri și bani, în valoare de peste 1,8 milioane de euro. Fostul procuror a fost reținut acum două luni, iar complicele acestuia a fost anunțat în căutare.

 

R. Moldova are un nou ambasador în Elveția

Cabinetul de miniștri a numit-o pe Tatiana Molcean în funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Elveţia și cea de reprezentant permanent pe lîngă oficiul Organizaţiei Naţiunilor Unite de la Geneva. De asemenea, în şedinţa din 20 iulie, Guvernul a numit-o pe Svetlana Dascăl în funcţia de director general adjunct al Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

 

Investitorii belaruși ar putea deschide întreprinderi de producere în R. Moldova

Investitorii belaruși s-au arătat interesați în crearea întreprinderilor industriale de producere a autobuzelor și ascensoarelor în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu. Subiectul a fost discutat în cadrul întrevederii avute cu premierul belarus Roman Golovcenko. ”Am vorbit despre producerea ascensoarelor, autobuzelor și alte întreprinderi cu caracter industrial. Sper că, în perioada imediată, se va convoca ședința comisiei interguvernamentale moldo-belaruse, iar premierul Republicii Belarus va face o vizită în Moldova”, a spus Chicu.

 

R. Moldova şi Rusia vor negocia un acord de colaborare în domeniul sănătăţii

Guvernul a aprobat hotărîrea pentru iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova şi Ministerul Sănătăţii al Federației Ruse privind colaborarea în domeniul sănătăţii, educației medicale și științei. Părţile vor asigura cooperarea reciproc avantajoasă în domenii cum ar fi: asistenţă medicală primară, secundară, inclusiv servicii medicale de înaltă performanţă; prevenirea, diagnosticul şi tratamentul bolilor care prezintă pericol pentru societate, inclusiv tuberculoza, infecţia HIV şi alte maladii; prevenirea, diagnosticul şi tratamentul bolilor necomunicabile, inclusiv cardiovasculare, oncologice, endocrine şi alte maladii.