REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 mai 2019)

CNA a încheiat campania de informare „Fără corupţie la BAC”

Centrul Naţional Anticorupţie şi Direcţia generală educaţie, tineret şi sport au încheiat campania de informare „Fără corupţie la BAC” care s-a desfăşurat pe parcursul lunii aprilie în liceele municipiului Chişinău. Audienţii şedinţelor de informare au fost liceenii claselor absolvente, conducătorii instituţiilor de învăţămînt şi cadrele didactice. De asemenea, liceenii au fost informaţi despre regulile care trebuie respectate în cadrul examenelor pentru a evita frauda şi a nu leza drepturile altor colegi.

 

Nouă automobile au fost sparte la Durlești

Proprietarii a nouă automobile din Durlești, s-au trezit în dimineața de 2 mai cu geamurile mașinilor sparte. Infracțiunile s-au întîmplat în această noapte pe mai multe străzi din Durlești. Potrivit poliției, hoții au spart geamurile din partea pasagerilor. Indivizii nu au furat nimic din automobile. Acum forțele de ordine întreprind măsurile necesare pentru identificarea făptașilor. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă amenzi de la 18 la 36 unități convenționale.

 

Au fost acordate peste o mie de credite prin programul „Prima Casă”

În primele patru luni ale anului curent, 1010 beneficiari au procurat o locuință prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă”. În total, pînă la data de 1 mai, în cadrul programului au fost acordate 2128 de credite în valoare de 1,055 mlrd lei. Totodată, suma totală a garanțiilor active este de 527,5 mln de lei. Din cei 2128 beneficiari, 1543 sînt familii tinere, iar 585 sînt tineri necăsătoriți.

 

R. Moldova planifică să deschidă birouri comercial-economice în 10 ţări

R. Moldova planifică să deschidă birouri comercial-economice în 10 ţări strategice pentru ţara noastră. Acestea sînt SUA , Marea Britanie, Japonia , Belgia, Olanda, Luxemburg, China , Franţa, Elveţia , Suedia şi Singapore. Ministrul în exerciţiu al economiei Chiril Gaburici, a declarant că, în luna iulie, vor fi organizate cursuri de instruire în domeniul diplomaţiei economice pentru ca fiecare ataşat să fie bine pregătit atunci cînd va prezenta R. Moldova.

 

Viorel Morari și-a dat demisia din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și-a dat demisia din funcție. Informația a fost confirmată de purtătoarea de cuvînt a Procuraturii Generale. Potrivit Mariei Vieru, instituția a recepționat săptămîna trecută cererea de demisie a lui Viorel Morari.

 

Ziua Familiei va fi marcată la 15 mai

Pe 15 mai în R. Moldova va fi marcată Ziua Familiei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de prim-ministrul Pavel Filip. Planul de acțiuni privind desfășurarea evenimentului va fi publicat vinery, 3 mai în Monitorul Oficial. Documentul prevede organizarea mai multor acțiuni dedicate Zilei Familiei. Printre acestea se numără expoziții, conferințe, mese rotunde, concursuri și flashmob-uri.

 

Veniturile colectate de Vamă au crescut cu peste 20%

Veniturile încasate de Serviciul Vamal la bugetul de stat, în luna aprilie a anului curent se cifrează la 1 mlrd 983 mil. lei, în creștere cu 340,9 mil. lei (+20,8%) față de perioada similară a anului trecut. Suma a fost acumulată în rezultatul perfectării a 48.239 de declarații vamale. Totodată, în primele patru luni ale acestui an, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 6 mlrd 577 mil. lei, depășind cu 549,6 mil. de lei (+9,1%) încasările pentru aceeași perioadă din anul precedent.

 

Producătorii de prune și struguri pot obține granturi printr-un proiect USAID

Producătorii și exportatorii de prune și struguri de masă din țara noastră pot obține granturi pentru implementarea tehnologiilor avansate post-recoltă, care vor facilita conformarea cu cerințele specifice ale importatorilor din piața Uniunii Europene și vor contribui la creșterea exporturilor către această piață. Granturile vor fi acordate în cadrul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Solicitanții pot depune dosarele pînă la 27 mai curent.

 

Doi bărbați din Orhei ar fi furat accesorii de peste 18.000 de lei

Doi bărbați cu vîrsta de 25 și 30 ani, domiciliați în Orhei, anterior judecați pentru infracțiuni patrimoniale, au fost reţinuţi, fiind suspectați că ar fi sustras mai multe accesorii dintr-un magazin din Chișinău. Potrivit proprietarului, prejudiciul material cauzat se ridică la suma de peste 18.400 lei. În acest context a fost iniţiată o cauză penală pentru furt, care prevede amendă în mărime de la 32.000 de lei la 67.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de pînă la 4 ani.