REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 mai 2018)

A scăzut suprafața terenurilor pentru sfecla de zahăr

În anul 2018, suprafața culturii sfeclei de zahăr, utilizată sub recoltă de partenerii Sudzucker Moldova, este de 12.500 de hectare. În comparație cu nivelul de anul trecut, suprafața culturilor a scăzut cu aproximativ 1,5 mii hectare. Principalul motiv pentru micșorarea suprafeței este scăderea prețurilor la zahăr la nivel mondial și regional, precum și existența soldurilor de zahăr rămas, din sfecla recoltată anul trecut. Cu toate acestea, recolta globală din această zonă a culturilor va fi suficientă pentru încărcarea optimă a fabricilor de zahăr din Drochia și Fălești, pentru producerea de zahăr într-o cantitate care va acoperi nevoile clienților de pe piața internă și cota europeană de export.

 

Circa 240 de mii de persoane au traversat frontiera în perioada minivacanței

Circa 240 de mii de persoane au traversat frontiera în perioada minivacanței. Ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a specificat că din numărul total de traversări, aproape 119 mii au fost pe sensul de intrare în R. Moldova, iar altele 118 mii pe sensul de ieșire. „Din fluxul total, peste 131 de mii de persoane care au traversat frontiera sînt moldoveni și aproape 105 mii sînt cetățeni străini”, a spus Novițchi. Sursa citată a menționat că printre cele mai tranzitate puncte de trecere în această perioadă au fost: Leușeni (44 de mii), Aeroportul Internațional Chișinău (30 de mii), Otaci (27 de mii) și Sculeni (23 de mii).

 

Opt cetățeni ai R. Moldova au fost condamnați pentru mercenariat

Opt cetățeni moldoveni au fost condamnați, iar alți 24 sînt dați în căutare internațională pentru mercenariat. Declarații în acest sens a făcut miercuri, 2 mai, procurorul general Eduard Harunjen în timpul prezentării raportului de activitate a Procuraturii în comisiile parlamentare. Potrivit lui, numărul cetățenilor moldoveni care au participat sau participă în calitate de mercenari la luptele din Estul Ucrainei ar fi mult mai mare și susține că autoritățile moldovene nu pot stabili acest lucru. „Autoritățile R. Moldova sînt în imposibilitate să documenteze aceste situații și intervin cînd au solicitări de informații sau cînd apar în vizorul autorităților din Ucraina”, a declarat Harunjen.

 

Medicii avertizează populaţia să respecte măsurile de prevenire a bolilor diareice

Medicii epidemiologi avertizează populaţia să respecte măsurile de prevenire a bolilor diareice acute, numărul cărora creşte tradiţional în lunile de vară. Potrivit datelor Agenţiei pentru Sănătate Publică, situaţia privind infectarea cu boli diareice acute în ţara noastră este considerată nefavorabilă. Anual sînt înregistrate circa 20 mii cazuri de boală, inclusiv 10-20 decese la copiii sub vîrsta de cinci ani. Cel mai des de boli diareice acute suferă populaţia de la oraşe. De asemenea, epidemiologii anunţă că în ţară încă se menţine riscul înalt de apariţie a cazurilor de import a holerei datorită migraţiei intense, inclusiv în regiuni nefavorabile la această boală.

 

Premierul promite că în curînd va fi aprobată prima tranșă din asistența macrofinanciară

Prima tranșă din asistența macrofinanciară din partea UE, în mărime de 30 milioane de euro, va fi aprobată în perioada apropiată. Declarația a fost făcută de către Prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui interviu acordat unui portal de știri. Oficialul a specificat că în prezent Uniunea Europeană evaluează informaţiile prezentate de autorităţile noastre privind îndeplinirea condiţionalităţilor pentru această primă tranşă. „Reacțiile pe care le primim sînt pozitive şi acest fapt ne bucură. Autoritățile de la Chișinău au adoptat toate deciziile necesare, ne rămîn doar cîteva măsuri tehnice de implementare. Totodată, prin schimbările pe care le-am făcut și prin rolul decisiv pe care l-am acordat Ministerului de Finanțe în coordonarea asistenţei externe, ne-am asigurat că banii vor fi cheltuiți eficient. În așa mod, putem nu doar menține creșterea economică de 4,5% din anul trecut, dar și să avansăm”, a spus Filip.

 

Interpreți din Rusia vor concerta la Chișinău

Oleg Gazmanov și Denis Maidanov vor veni să cînte la Chișinău. Acest lucru a fost anunțat de președintele R. Moldova Igor Dodon, pe una dintre rețelele de socializare. Artiștii ruși ar urma să vină la Chișinău cu ocaziei zilei de 9 mai. „În seara zilei de 8 mai, în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc un concert festiv cu participarea lui Oleg Gazmanov și Denis Maidanov. După concert, va avea loc un grandios foc de artificii cu prilejul Zilei Victoriei”, a scris Dodon. Președintele a mai declarat că pe data de 9 mai urmează să fie organizat un marș din Piața Marii Adunări Naționale pînă la Complexul Memorial „Eternitate”.

 

Vasile Botnari este propus director la SIS

Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului spre examinare, la una din ședințe următoare, candidatura fostului ministru Vasile Botnari la funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), pentru un mandat de cinci ani. Candidatura lui Vasile Botnari a fost înaintată de un grup de deputați și a fost avizată de Comisia juridică, dar și de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică. Potrivit legii, directorul SIS poate fi propus de cel puțin zece deputați.