REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 iulie 2018)

Rezervaţia “Pădurea Domnească” a împlinit 25 de ani de la fondare

Rezervaţia Naturală “Pădurea Domnească” a împlinit luni, 2 iulie, 25 de ani de la fondare. În prezent, aceasta constituie cel mai reprezentativ complex natural silvic de luncă şi de mlaştină, situat în sectorul de mijloc al rîului Prut. Suprafaţa totală a rezervaţiei este de 5736 hectare, dintre care 4952 ha sînt acoperite cu păduri. "Pădurea Domnească" este amplasată pe teritoriul a două raioane, Glodeni și Fălești, pe o lungime de 40 km de-a lungul rîului Prut. Flora este reprezentată de 31 de specii de plante rare, dintre care 12 sînt incluse în Cartea Roşie a R. Moldova, iar 19 specii de plante cu diferit grad de periclitare sînt luate în evidenţa Uniunii Internaţionale pentru Conservare a Naturii (IUCN Red List Categories).

 

Noul ambasador al R. Moldova în SUA a stabilit contacte cu oficialii de la Washington

Cristina Bălan, noul ambasador al R. Moldova în SUA, a reuşit deja să stabilească contacte cu politicul, executivul şi cu Parlamentul din America. Afirmaţia a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. Potrivit şefului diplomaţiei de la Chişinău, noul ambasador în SUA cunoaşte domeniul şi în scurt timp de la numire a reuşit să se implice şi să stabilească contacte cu mai mulţi politicieni americani, fapt care aduce beneficii imaginii Republici Moldova.

 

R. Moldova și România și-au propus să îmbunătățească siguranța traficului aerian

R. Moldova va colabora cu România pentru a îmbunătăți standardele de siguranță și calitate a traficului aerian. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe cu participarea reprezentanților de la Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian „Romatsa” și Întreprinderea de Stat pentru utilizarea spațiului aerian și dirijarea traficului aerian „Moldatsa”. Ședința a avut loc în contextul în care cele două instituții urmează să semneze un Protocol de colaborare. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, semnarea Protocolului va contribui la îndeplinirea responsabilităților în domeniul managementului traficului aerian.

 

Polița de asigurare pe suport de hîrtie va fi eliminată

Persoanele asigurate nu vor mai fi obligate să prezinte polița pe suport de hîrtie pentru a beneficia de servicii medicale sau de medicamente compensate. În acest sens, noțiunea de „Poliţă de asigurare obligatorie de asistenţă medicală” va fi substituită cu noţiunea de „Statut de persoană asigurată”, potrivit modificărilor aprobate de Executiv la Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală. Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului a precizat că, prin urmare, va fi simplificată și procedura de activare a polițelor.

 

Victimele represiunilor politice vor beneficia de facilități suplimentare

Acordarea unor facilități sociale suplimentare victimelor deportărilor staliniste a fost examinată la Guvern, în cadrul unei ședințe prezidate de premierul Pavel Filip. Discuțiile au vizat posibilitatea majorării indemnizației lunare pentru deportați, dar și introducerea altor înlesniri care ar contribui la sporirea calității vieții acestora. A fost examinată și posibilitatea creării unui pachet de servicii medicale profilactice de care victimele deportărilor vor putea beneficia gratuit. În același timp, în fiecare an, persoanele vor putea procura bilete de tratament la sanatoriu cu reducere.

 

FMI a aprobat o nouă tranșă de finanțare pentru R. Moldova

R. Moldova va primi cea de-a treia tranșă de aproape 34 milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internațional. Decizia a fost aprobată de Consiliul de Directori Executivi ai FMI. 22,5 milioane de dolari se află deja în conturile Băncii Naționale a Moldovei. Încă 11,25 milioane de dolari vor ajunge în R. Moldova săptămîna curentă. Prim-ministrul Pavel Filip a opinat că alocarea unei noi tranșe din asistența FMI este o recunoaștere a eforturilor Guvernului în realizarea angajamentelor asumate în Acordul cu FMI și a reformelor convenite.

 

Intemperiile din luna iunie au provocat pagube de peste 16 mln. de lei

Ploile torenţiale din luna iunie au afectat sute de hectare de terenuri agricole, au distrus patru poduri dar și şapte kilometri de drum. Liliana Puşcaşu, ofiţer de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, a menţionat că specialiştii din comisiile teritoriale pentru situații excepționale au estimat prejudiciile materiale pricinuite în urma ploilor torențiale din luna iunie. “Potrivit informațiilor colectate, precipitațiile au afectat 399 ha de vii, 280 ha de livezi, 618 ha de porumb, 421 ha de grîu, 209 ha de orz și 200 ha de rapiță. Mai mult, ploile au afectat și peste 145 ha de legume”, a spus Puşcaşu. Potrivit estimărilor efectuate de specialiştii IGSU, precipitațiile au provocat pagube în sectorul agrar în valoare de 16 milioane 163 mii lei.

 

Ştefan cel Mare şi Sfînt a fost comemorat la Chişinău

Zeci de cetăţeni şi mai mulţi oficiali au depus în dimineaţa zilei de luni, 2 iulie, flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt din centrul capitalei, cu prilejul împlinirii a 514 ani de la trecerea în eternitate a marelui voievod. La eveniment au participat Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, reprezentanţi ai administrației publice centrale şi locale, deputaţi şi membri ai Partidului Liberal, scriitori şi lideri de opinie. Preşedintele Igor Dodon a afirmat că Ștefan cel Mare și Sfînt a fost unul din cei mai mari domnitori ai ţării, o personalitate marcantă a neamului nostru, un diplomat și conducător militar desăvîrșit.

 

Ruslan Codreanu va asigura în continuare interimatul funcției de primar al capitalei

Ruslan Codreanu va asigura în continuare interimatul funcției de primar al municipiului Chișinău. Anunțul a fost făcut luni, 2 iulie, de către Codreanu în urma ședinței săptămînale a serviciilor primăriei capitalei. „Voi ocupa în continuare această funcție și îmi asum tot ce se întîmplă în oraș. O să evit declarațiile politice și toate speculațiile ce se fac. În timpul interimatului vom lucra pentru oameni, nu pentru anumite formațiuni politice”, a spus Codreanu. La finele săptămînii trecute, Comisia Electorală Centrală a luat act de hotărîrea irevocabilă a Curții Supreme de Justiție și a declarat nule alegerile locale noi pentru funcţia de primar general al capitalei.