REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 august 2018)

Organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc va fi reglementată de noi regulamente

Organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc va fi reglementată de noi regulamente. Este vorba de patru Regulamente specifice desfășurării activității în domeniul jocurilor de noroc ce constituie monopol de stat, care conțin particularitățile fiecărei activități în parte, aprobate de Executiv. Agenția Servicii Publice va coordona și va înregistra regulile de desfășurare a jocurilor de noroc elaborate de organizator și va ține evidența registrelor jocurilor de noroc.

 

Încasările la buget au crescut cu 17 % în șapte luni ale anului curent

Încasările la Bugetul public național (BPN) administrate de SFS au constituit în 7 luni ale anului curent 21,40 miliarde lei, ceea ce denotă o creștere cu 3,10 miliarde lei sau cu 17% în raport cu perioada similară a anului precedent.

 

Calea Ferată din Moldova trece în gestiunea Agenției Proprietății Publice

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o hotărîre privind trecerea a 144 de întreprinderi de stat și a cotelor părți din 72 de societăți pe acțiuni din proprietatea ministerelor în cea a Agenției Proprietății Publice. Între acestea – și Î.S. Calea Ferată din Moldova (CFM). „Un șir de instituții urmează să fie reorganizate, să fie comasate, să fie transformate în instituții publice. Pentru început, trecem tot la APP, astfel încît cît mai repede să ne putem apuca de administrarea acestor întreprinderi, de crearea unui management eficient și, în paralel, reorganizarea sau transformarea va fi făcută foarte repede”, a spus premierul. Angajații de la CFM nu și-au primit salariile de 3 luni, datoriile ajungînd pînă la 100 milioane lei.

 

De săptămîna viitoare, trenul Chișinău-Odesa va circula zilnic

Trenul de pe ruta Chișinău-Odesa-Chișinău va circula zilnic, începînd cu data de 6 august 2018 pînă la data de 23 septembrie 2018, în contextul majorării numărului de pasageri. În prezent, trenul circulă doar de patru ori pe săptămînă – de joi pînă duminică. Prețul biletelor variază între 142 de lei și185 de lei, în funcție de clasă. Pentru copii, costul călătoriei este între 50 și 65 de lei.

 

Circulaţia mijloacelor de transport de mare tonaj va fi restricționată în capitală

 

Circulaţia mijloacelor de transport de mare tonaj pe drumurile capitalei va fi interzisă între orele 10.00 - 20.00, în zilele în care temperatura aerului depăşește 30˚ Celsius. Restricţiile sînt valabile pentru mijloacelor de transport cu greutatea de peste 20 de tone. O dispoziţie în acest sens a emis primarul general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu. Decizia a fost luată pentru a preveni deteriorarea drumurilor publice.

 

UE va oferi 11 milioane de euro pentru servicii de apă și canalizare în raionul Cahul

Orașul Cahul și alte patru sate vecine vor beneficia de servicii mai bune de aprovizionare cu apă și canalizare. Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană, care prevede un grant de 11 milioane de euro în acest sens. În cadrul proiectului, vor fi construiți 8 km de apeduct și de rețele de canalizare în satul Cotihana și sisteme de canalizare în satele Crihana Veche, Pașcani și Manta. De asemenea, în orașul Cahul va fi reabilitat și extins cu 11 km sistemul de alimentare cu apă, vor fi extinse rețelele de canalizare, va fi reparată stația de pompare și va fi reabilitată clădirea administrativă Apă Canal Cahul.

 

Premierul și speakerul s-au întîlnit cu ambasadorii acreditați în R. Moldova

Președintele Parlamentului Andrian Candu și Prim-ministrul Pavel Filip au prezentat principalele realizări ale guvernării de la începutul anului, dar și prioritățile pentru următoarea perioadă, la o întîlnire cu corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova. La întîlnire s-a discutat despre legile adoptate pentru sectorul financiar-bancar, pe domeniul securității, mass-media, cele peste 400 de amendamente în legislație adoptate în urma conlucrării cu autoritățile din autonomia găgăuză, pachetul de integritate și măsurile de luptă împotriva corupției.