REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 mai 2020)

În perioda stării de urgență s-au aplicat peste 1100 de amenzi

În perioada stării de urgență în R.Moldova, au fost constatate peste 1.100 de contravenții, legate de încălcarea normelor epidemiologice impuse de Comisia pentru Situații Excepționale. S-au aplicat amenzi în valoare totală de 42 de milioane de lei. Alina Zbancă, consilier al ministrului de interne, a precizat că cele mai multe contravenții au fost întocmite în privința persoanelor fizice, mai bine de două mii. Au mai fost amendați 67 de agenți economici, 32 de transportatori de pasageri și 26 de preoți.

 

Guvernul va căuta mijloace pentru acoperirea deficitului bugetar

Guvernul caută să identifice bani suplimentari pentru a acoperi deficitul bugetar care este prognozat să fie mai mare de 20 de miliarde de lei, faţă de 16 mlrd după o rectificare făcută în aprilie în contextul crizei provocate de pandemia COVID-19. Ulterior, guvernul va veni în Parlament pentru rectificarea bugetului, a declarat prim-ministrul Ion Chicu, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, 19 mai. „Ca să vii cu rectificare în Parlament trebuie să identifici aceşti bani sau să identifici cheltuielile de peste patru miliarde de lei pe care trebuie să le elimini. Noi ne preocupăm acum de prima parte – să găsim banii suplimentari ca să nu fie nevoie să tăiem din cheltuieli”, a explicat premierul.

 

251 pacienți infectați cu COVID-19 se află în stare gravă

Pînă la ora actuală, în R . Moldova au fost confirmate 6138 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 797 în stînga Nistrului. Un număr de 251 de pacienți infectați se află în stare gravă, iar 20 sînt conectați la aparate de respirație asistată. Potrivit datelor MSMPS, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19, au fost internați 102 pacienți cu suspecție la COVID-19. Un număr de 251 persoane infectate sînt în spitale în stare gravă, iar alte 532 sînt internate în stare de gravitate medie. Pe parcursul zilei de ieri, au fost externați 83 pacienți.

 

Prin intermediul Programului „Prima Casă” au fost procurate circa 4300 de locuințe

Prin intermediul Programului de stat „Prima Casă” au fost procurate 4296 locuințe pînă în prezent. Alte 10 cereri au fost acceptate, aferent cărora urmează a fi semnate contractele de garanție. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,153 miliarde lei. Suma totală a garanțiilor active constituie 1,076 miliarde lei, au precizat surse de la Ministerul Finanțelor. Din 4296 beneficiari 3015 sînt familii, iar 1281 - tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,2 ani.

 

Soldații încorporați în Armata Națională în primăvara anului trecut pleacă acasă

Tinerii încorporați în luna aprilie 2019 în Armata Națională sînt trecuți în rezervă începînd de luni, 18 mai current. Potrivit şefului Centrului gestionare resurse de mobilizare și a efectivului Armatei Naționale, colonel Leonid Danilov, aceștia s-au aflat în unitățile militare pînă la ridicarea stării de urgență, prin urmare mai mult de un an, în baza Decretului Președintelui R. Moldova, Comandant Suprem al Forțelor Armate, din 24 martie curent.

 

Elevii și studenții din R. Moldova, care învață în România, nu mai sînt obligați să stea în carantină dacă trec hotarul

Elevii și studenții din R. Moldova, înmatriculați în instituțiile de învățămînt de pe teritoriul României, pot merge fără probleme să susțină probele sau examenele la încheierea ciclurilor de învățămînt gimnazial/liceal/universitar. Aceștia nu mai sînt obligați să stea în carantină, timp de 14 zile, după ce traversează hotarul. Guvernul României a aprobat pe 18 mai o hotărîre prin care elevii și studenții, cetățeni români sau cetățeni ai statelor vecine, cu domiciliul sau reședința în afara României și înmatriculați în instituțiile de învățămînt de pe teritoriul României, sînt exceptați de la măsura carantinării/izolării, dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19.

 

Alți doi șoferi care au participat la curse ilegale în Chișinău, sancționați

Poliția a documentat marți, 19 mai, alți doi șoferi care au fost implicați în curse stradale. Ambii șoferi sînt din Chișinău, unul în vîrstă de 21 de ani, iar celălalt de 25 de ani. Potrivit INSP, materialele au fost expediate instanței de judecată pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și luarea unei decizii. Totodată, pe parcursul zilei de ieri, un alt participant la cursele ilegale a fost sancționat, după ce pe rețelele de socializare au apărut secvențe video, unde mai mulți șoferi au organizat astfel de curse. Drept urmare, șoferul, un tînăr de 27 de ani, din raionul Anenii-Noi, a fost sancționat cu 2000 de lei și 5 puncte de penalizare.

 

Poliția a împiedicat comercianții din Bălți să intre în piețele din oraș

Comercianții din Bălți au ieșit în această dimineață la muncă, după ce primarul orașului, Renato Usatîi, le-a promis că piețele vor fi redeschise, în pofida interdicției Chișinăului.. Porțile pieței din Gara de Nord din Bălți erau închise, iar Poliția patrula în zonă. Între timp, cîțiva comercianți au intrat pe teritoriul pieței, iar Poliția a aplicat amenzi. Acum cîteva zile, peste 300 de comercianți din Bălți au ieșit la protest, nemulțumiți de decizia Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, de a interzice redeschiderea piețelor din oraș, pînă pe 31 mai, din cauza pandemiei de COVID-19.

 

PSRM a sesizat Curtea Constituțională

Deputatul fracțiunii socialiștilor, Vasile Bolea a depus, astăzi, o sesizare la Curtea Constituțională. Deputatul a cerut Curții Constituționale interpretarea art. 71 și art. 85 din Constituție. Potrivit lui, judecătorii CCM au fost întrebați, dacă este posibil întru evitarea unor blocaje instituționale, care ar putea să apară, organizarea în aceeași zi a alegerilor prezidențiale și a alegerilor parlamentare anticipate. „Am făcut o retrospectivă a cazurilor similare în mai multe țări, am constatat că există asemenea cazuri”, a precizat Bolea.

 

Municipiul Ungheni a beneficiat de al doilea lot de ajutoare oferit în cadrul Proiectului „EU4Moldova: regiuni cheie”

Un nou lot de ajutoare pentru Ungheni, al doilea la număr, a fost oferit de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „EU4Moldova: regiuni cheie” (Uniunea Europeană pentru Moldova: regiuni cheie), implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și UNICEF Moldova. Potrivit unui comunicat al Primăriei municipiului Ungheni, din acest lot de ajutoare au fost repartizate măști chirurgicale, măști de protecție K95, termometre cu infraroșu și mănuși instituțiilor medicale locale.

 

Mamele cu copii din detenție vor beneficia de produse de primă necesitate

Un lot de consumabile de primă necesitate, produse de igienă și dezinfectanți au fost oferite mamelor cu copii din penitenciarele „Pruncul” și „Rusca” și minorilor din detenție, în cadrul unui program finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Asistență Internațională (USAID) și implementat de UNICEF Moldova. Valoarea totală a lotului este de 45 378 mii lei. Acesta face parte din asistența în valoare de 1,2 milioane de dolari, oferită de Guvernul SUA, prin intermediul USAID, pentru a opri răspîndirea COVID-19 în R. Moldova.

 

Tiraspolul a refuzat repetat să participe la Grupul de lucru pentru ocrotirea sănătății

Partea transnistreană a refuzat din nou să participe la ședința Grupului de lucru pentru ocrotirea sănătății, solicitat pentru marți în format video-conferință la sediul Misiunii OSCE în R. Moldova, relatează Biroul politici de reintegrare. Grupul de lucru urma să se reunească astăzi la ora 11.00, urmînd a fi puse în discuție o serie de subiecte legate de modul de gestionare a situației epidemiologice în R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, accesul la serviciile medicale, dreptul la sănătate și alte aspecte relevante. Tiraspolul însă a anunțat luni seara că nu va participa la ședință, invocînd noi motive speculative.

 

Fracțiunea PSRM are un nou membru în Consiliul Municipal Chișinău

Fracțiunea Partidului Socialiștilor are un nou membru în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Mandatul i-a fost atribuit candidatului supleant Alexandru Aghenie. Alexandru Aghenie a ajuns în CMC în locul lui Nichita Țurcan, cel care anterior a preferat mandatul de deputat în favoarea celui de consilier. Astfel, noul membru al fracțiunii PSRM a fost inclus în calitate de membru al Comisiei pentru gospodărie locativ-comunală, energetică, servicii tehnice, transport, comunicații și ecologie a CMC.