REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 decembrie 2017)

Șapte miniștri democrați vor părăsi funcțiile

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat că șapte miniștri din PD vor pleca din funcție, iar în locul acestora vor veni persoane profesioniste, din mediul tehnocrat. Potrivit lui Plahotniuc, aceștia vor fi Iurie Leancă, vicepremier pe domeniul Integrării Europene, Cristina Lesnic, vicepremier pe Reintegrare, Chiril Gaburici, ministru al Economiei, Svetlana Cebotari, ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Liviu Volconovici, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Tudor Ulianovschi, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și Alexandru Tănase, ministru al Justiției. Anunțul a fost făcut după ședința coaliției de guvernare.

 

Șeful statului va accepta demisia miniștrilor, dar nu și noile candidaturi

„Am văzut în lista candidaturilor mai multe nume cunoscute, de tristă faimă, care s-au compromis politic. Unii dintre aceștia au demonstrat și inconsecvență, și lipsă de profesionalism, și oportunism regretabil. Locul unora dintre ei e la răcoare, nu în fotolii de vicepremier”, a scris Președintele Igor Dodon pe o rețea de sociliarizare. Șeful statului a mai scris că majoritatea parlamentară comite o eroare serioasă prin această „așa-numită reformă de cadre”, menționînd că astfel Guvernul devine mai politizat. În cadrul unui breafing liderul PD, Vlad Plahotniuc, a anunțat despre schimbarea a cinci miniștri și numirea a doi vice-prim-miniștri. Printre persoanele numite se regăsesc Iurile Leancă, Chiril Gaburici, Alexandru Tănase.

 

Compozitorul Eugen Doga a fost decorat cu o distincție importantă a CSI

Compozitorul Eugen Doga a fost decorat cu cel mai important premiu umanitar din CSI ”Steaua Comunității”, care se acordă pentru merite remarcabile în domeniul artei, științei și educației. În alocuțiunea sa de mulțumire, Doga a spus că muzica sa reprezintă ”o notă muzicală în acest imens diapazon al civilizației”. El a propus pentru viitor să fie organizată o manifestare cultural-artistică specială a laureaților, unde fiecare să-și prezinte măiestria. Premierea a avut loc în cadrul celei de-a XII-a ediție a Forumului intelectualităţii statelor-membre CSI de la Moscova.

 

Ex-directorul Combinatului ”Cricova” a fost reținut

Fostul director general al Combinatului de Vinuri „Cricova” S.A. şi un conducător al unei firme, au fost reținuți, marți, 19 decembrie, de către procurorii anticorupţie. Ei sînt bănuiţi de abuz de serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, acţiuni soldate cu urmări grave. Potrivit materialelor dosarului, ex-directorul, împreună cu alte două persoane cu drept decizional din alte firme, au constituit o schemă pentru a comite infracțiuni în scopul folosirii bunurilor Combinatului de vinuri în interese personale. În cazul în care ei vor fi găsiți vinovați, ei riscă o pedeapsă de la șase la zece ani de privațiune de libertate.

 

Ministerul Educației a semnat un acord de cofinanțare cu UNFPA

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) au semnat marți, 19 decembrie, un Acord de cofinanțare privind dezvoltarea serviciilor pentru tineri la nivel local pentru o perioadă de cinci ani. Acordul respectiv denotă intenția părților de a mobiliza resursele financiare pentru implementarea priorităților naționale ale R. Moldova în sectorul de tineret. Potrivit documentului, pînă în 2022 urmează să fie investite cca 26 milioane de lei, dintre care 19 milioane reprezintă contribuția Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. În cadrul acestui parteneriat, MECC și UNFPA vor dezvolta Centrele de tineret din toată țara, pentru ca acestea să ofere servicii tinerilor la nivel local, cu accent pe nevoile celor mai dezavantajați.