REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 martie 2021)

Rîul Nistru, subiect de discuție dintre ambasadorul Ucrainei și deputați

Membrii Comisiei speciale pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul rîului Nistru s-au întîlnit cu Marko Shevchenko, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în R. Moldova. Potrivit unui comunicat, aceștia au examinat relațiile de colaborare transfrontaliere pe subiectul utilizării durabile a resurselor naturale din bazinul rîului Nistru, consolidarea cadrului instituțional și organizatoric necesar valorificării viabile și protecției Nistrului pentru asigurarea securității alimentare a R. Moldov și, identificarea soluțiilor pe marginea problemelor existente. La rîndul său, ambasadorul Marko Shevchenko a opinat că crearea Comisiei speciale este una oportună pentru a soluționa o problemă care persistă de mai mulți ani.

 

Patru cetățeni indieni, prinși că stăteau ilegal pe teritoriul R. Moldova

Patru cetățeni indieni, cu vîrstele cuprinse între 23-35 de ani, au fost depistați că stăteau ilegal pe teritoriul R. Moldova. Cele patru persoane urmează să fie trimise în țara de origine, iar instanța de judecată i-a referit în custodie publică, pe un termen de 60 de zile. Acțiunile desfășurate de către autoritatea competentă pentru străini urmăresc asigurarea ordinii şi siguranței cetățeanului prin exercitarea unui control permanent asupra respectării legalității șederii în R. Moldova a străinilor şi combaterea migrației şi muncii ilegale.

 

Ion Ceban a fost testat pozitiv la COVID-19

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat că este infectat cu COVID-19. Edilul-șef al Capitalei susține că s-a se simte bine și s-a izolat acasă. „Prieteni, anunț că am primit rezultatul testului pozitiv! Am făcut testul de rutină în contextul în care în primărie sînt foarte mulți colegi infectați cu COVID-19. Unii au starea de sănătate gravă, alții au aflat întîmplător, deoarece am solicitat ca toți angajații să fie testați. În ultima perioadă, am dat mai multe teste, la fel ca și pe toată perioada pandemică”, a scris Ceban pe facebook.

 

În R. Moldova a fost lansată o campanie de protejare a albinelor

O campanie de sensibilizare a agricultorilor și apicultorilor despre necesitatea protejării albinelor, cu genericul #OameniPentruAlbine, a fost lansată în țara noastră de un grup de asociații de profil cu susținerea partenerilor de dezvoltare. Campania se desfășoară în perioada lansării lucrărilor de protecție a plantațiilor multianuale, care coincide cu perioada de înflorire și polenizare. Campania #OameniPentruAlbine atenționează că lipsa colaborării dintre agricultori și apicultori, precum și utilizarea necontrolată a substanțelor chimice în agricultură pun în pericol mii de familii de albini și cauzează anual moartea a sute de familii de albini.

 

MSMPS informează despre progresul vaccinării anti-COVID-19

Ministerul sănătății vine cu actualizarea informației despre procesul de imunizare împotriva COVID-19 în R.Moldova. Astfel, în decursul a 24 ore, din data de 16 martie pînă pe 17 martie la ora 16:30 au fost vaccinate 1447 persoane. Numărul total de persoane vaccinate anti-COVID-19 în R.Moldova a ajuns la 17 578. Pe data de 2 martie a început campania de vaccinare anti-COVID în R. Moldova cu vaccin AstraZeneca, donat de România prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE. Primele persoane vaccinate au fost medicii din secțiile COVID de la Spitalul Clinic Republican și de la Institutul de Medicină Urgentă. Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, în prima zi au fost vaccinate 751 de persoane.

 

Curtea Constituțională va examina pe 19 martie legalitatea desemnării lui Igor Grosu pentru funcția de prim-ministru

Cererea a fost depusă de către deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor (PSRM) Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea. Deputații socialiști au cerut suspendarea și declararea drept neconstituțională a decretului din 16 martie prin care președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a fost înaintat de către șefa statului, Maia Sandu, la funcția de premier. Aleșii poporului au solicitat Înaltei Curți să admită această sesizare și să o examineze în mod prioritar.

 

Prețurile carburanților vor fi plafonate

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de lege prin care prețurile la principalele produse petroliere vor fi plafonate. Proiectul prevede formula de calcul a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale. Acestea se vor calcula la un litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată. În opinia autorului inițiativei, deputatul independent Alexandru Olienic, proiectul va conduce la crearea unui mediu concurențial mai echitabil pe piață, în special în raport cu companiile mici.

 

Compania Huawei este interesată în dezvoltarea proiectelor IT în R. Moldova

Reprezentanții companiei Huawei au exprimat interesul pentru dezvoltarea parteneriatului de afaceri în R. Moldova. În acest scop, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții companiei chineze. Subiectul central al discuțiilor a vizat examinarea posibilităților de implementare și dezvoltare a proiectelor TIC în R. Moldova. În prezent, compania Huawei este un partener strategic al operatorilor locali de servicii de comunicații, oferind peste 100 locuri de muncă în R. Moldova. Totodată, a participat în cadrul Moldova Cyber Week, iar prin intermediul proiectului Huawei Academy acordă suport necesar în dotarea laboratoarelor IT, studenților de la UTM.

 

Veteranii de război stabiliți peste hotare vor primi alocații de la stat

Alocațiile de stat acordate pentru merite deosebite veteranilor de război vor fi acordate și veteranilor stabiliți peste hotare. Un proiect de modificare a Legii cu privire la veterani a fost adoptat astăzi în două lecturi de către deputați. Proiectul de lege are drept scop susținerea veteranilor de război prin menținerea alocațiilor de stat acordate pentru merite deosebite, atît pentru beneficiarii stabiliți, în prezent, cu traiul permanent în R. Moldova, cît și pentru cei stabiliți peste hotare.

 

Sportivii moldoveni au cîștigat mai multe medalii la turneul de taekwondo ,,Kiev Cup 2021”

Elevii Școlii Sportive nr.6 au cîștigat o medalie de aur, trei de argint și două de bronz la turneul deschis de taekwondo „Kiev Cup 2021’’, desfășurat în capitala Ucrainei. La turneu au participat 32 de elevi moldoveni. Astfel, Gabriel Derenov a cîștigat medalia de aur la categoria 32 kg, Nazarova Iulia, Fuga Ivan și Artiom Bulavca au cîștigat medalii de argint la diferite categorii de greutate, iar Balagula Dmitri și Pusca Andrei au revenit la Chișinău cu medalii de bronz. Potrivit Direcției generale educație tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, la această competiție au participat 897 de sportivi.