REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 mai 2021)

Grindina a compromis sute de hectare de culturi agicole din mai multe raioane ale țării

Vîntul puternic și ploaia cu grindină a cauzat mai multe prejudicii pe teritoriul țării. Sute de hectare de culturi agricole au fost afectate, iar unele distruse în totalitate. Din cauza vîntului puternic și a grindinei în două localități din raionul Șoldănești au fost înregistrate pagube. În localitatea Pohoarna precipitațiile au afectat 80 de ha de porumb, 330 de ha de grîu și peste 120 de ha de floarea soarelui, iar la Cotiujenii Mari au fost distruse 63 de ha de porumb și 34 de ha de floarea soarelui. Ploaia a afectat o parte din culturile agricole din localitatea Slobozia – Cremene a raionului Soroca. Aici condițiile meteo nefavorabile au distrus 40 de ha de livezi, 95 de ha de sfeclă de zahăr, dar și 65 de ha de floarea soarelui.

 

Circa 14 mii de cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămînă

În perioada 10-16 mai curent, la Departamentul Dispecerizare al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 14043 de solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Potrivit Centrului, cele mai frecvente solicitări au fost urgențe cardiovasculare – 3088 de persoane, inclusiv 48 de pacienți cu Sindrom coronarian acut, urmate de urgențele neurologice – 2078, inclusiv 220 de pacienți care au suferit un accident vascular cerebral. În această perioadă, numărul apelurilor pe motivul urgențelor respiratorii a scăzut la 1930 de solicitări. Pe motivul urgențelor traumatologice au parvenit 1349 de apeluri.

 

În capitală taberele de vară vor active doar în timpul zilei

În municipiul Chișinău, taberele de odihnă pentru elevi vor activa doar pe timpul zilei. Primăria municipiului Chișinău a informat că în această săptămînă urmează să fie stabilite detaliile cu privire la organizarea taberelor de odihnă pentru elevi. Potrivit viceprimarului Angela Cutasevici, acestea vor activa vara doar pe timpul zilei, iar activitățile vor ține cont de recomandările specialiștilor în contextul evoluției situației epidemiologice. Oficialul a declarat că numărul elevilor infectați de coronavirus a scăzut, chiar dacă instituțiile municipale de învățămînt și-au reluat activitatea cu prezența fizică a elevilor.

 

Zborurile pe ruta Chișinău-Tel Aviv-Chișinău au fost reluate

Ambasada R. Moldova în Israel anunță despre reluarea zborurilor pe ruta Chișinău - Tel Aviv - Chișinău. Astfel, pentru săptămîna curentă sînt planificate trei zboruri – 18 mai, 19 mai, 20 mai 2021. Conform reprezentanților ambasadei, cetățenii R. Moldova care intenționează să părăsească statul Israel trebuie să prezinte la aeroport testul PCR covid-19 negativ. Pentru a beneficia de testare la Aeroportul Ben Gurion cu 72 înainte de plecare din statul Israel, moldovenii se pot programa online pentru acest serviciu.

 

R. Moldova marchează Ziua Internațională a Muzeelor

În R. Moldova este marcată astăzi Ziua Internațională a Muzeelor cu tema „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”. În această zi, Muzeul Național de Artă al Moldovei vernisează expoziția pictură, grafică de Pavel Șillingovski, la 140 de ani de la nașterea artistului. De asemenea, Muzeul Național de Istorie al Moldovei propune în aceste zile vizitatorilor expozițiile sale permanente. Totodată, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală își invită vizitatorii pentru a vedea originalele unor documente referitoare la întemeierea și primii ani de activitate a Mănăstirii Noul Neamț.

 

Au fost stabilite reguli noi de intrare în Italia pentru moldoveni

Autoritățile italiene au introdus noi măsuri, care trebuie respectate la intrare în Italia, valabile pentru persoanele care în ultimele 14 zile s-au aflat sau au tranzitat inclusiv teritoriul R. Moldova. Regulile suplimentare au intrat deja în vigoare și vor fi valabile pînă pe data de 30 iulie curent. Astfel, printre măsuri obligatorii se regăsesc obligativitatea prezentării adeverinței care confirmă efectuarea în cele 72 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian a unui test diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV2. Indiferent de rezultatul testului este obligatorie autoizolarea persoanelor în cauză la domiciliul sau la reședința acestora pentru o perioadă de 10 zile.

 

Peste 200 de hectare din municipiul Chișinău sînt afectate de ambrozie

Întreprinderea Municipală „Asociația de gospodărie Spații Verzi” a întocmit harta zonelor din capitală în care crește ambrozia, cea mai afectată zonă fiind cartierul Ciocana. Întreprinderea a publicat o hartă a municipiului Chișinău în care sînt prezentate 122 de locații în care este prezentă ambrozia, suprafață totală de răspîndire a acestei plante fiind de 208 hectare. Cea mai mare suprafață cu ambrozie este la Ciocana, 43,26%, iar cel mai puțin afectat este sectorul Centru, cu doar 5,02% din totalul de hectare. Potrivit experților, această hartă va fi utilizată atît pentru ghidarea activităților de salubrizare, cît și pentru informarea cetățenilor alergici.

 

La Cahul şi Ungheni a fost lansat un nou program de granturi

Un nou program de granturi, în valoare totală de 700 de mii de euro, destinat întreprinderilor, start-up-urilor și inițiativelor de antreprenoriat social, a fost lansat astăzi în regiunile Cahul și Ungheni. Asistența financiară este acordată de Uniunea Europeană în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat de UE și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). 26 de companii din regiunile cheie Ungheni și Cahul vor primi în acest an granturi în valoare de 15-30 de mii de euro fiecare. Asistența financiară va putea fi utilizată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerii, promovării modelelor de economie circulară, creării de noi locuri de muncă.

 

Universitatea de Medicină va organiza un maraton de vaccinare pentru toți studenții din țară

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va organiza în perioada 21-23 mai un maraton universitar de imunizare împotriva COVID-19 cu genericul „De la student la student”. Potrivit USMF, maratonul va începe vineri, de la ora 15:00, și se va desfășura pînă duminică, ora 21:00. Vaccinarea va avea loc în regim non-stop, în baza buletinului de identitate, după principiul primul venit, primul servit. Astfel, sînt îndemnați să se imunizeze toți studenții, cadrele didactice, elevii care au împlinit vîrsta de 18 ani și alte categorii de personal din toate instituțiile de învățămînt din țară.

 

Air Moldova confirmă accidentarea navei Airbus 321 la aterizare

Incidentul s-a produs din cauza vîntului puternic, care a început în timpul aterizării, iar avionul a intrat într-o zonă de microvîrtejuri, din cauza căreia a fost forțat să utilizeze manevră repetată de aterizare iar în timpul aterizării, secțiunea de coadă a unui Airbus a intrat în contact cu pista. Prejudiciul nu este grav. Acest incident a avut loc nu din vina piloților, ci din cauza unui factor natural. În conformitate cu legislația din aviația civilă, compania Air Moldova a informat AAC despre incident. La moment se efectuează investigațiile de rigoare.

 

Nouă școli vor fi asigurate cu laboratoare digitale

Nouă școli din sudul țării vor fi dotate cu spații de învățare și predare, special amenajate, asigurate cu echipamente digitale moderne, pentru a studia profesiile viitorului. Instituțiile au fost selectate în cadrul inițiativei „Laboratoare Digitale”. Școlile din regiunea de sud a țării au fost selectate după ce și-au depus dosarele în cadrul inițiativei organizată de către proiectul „Tekwill în fiecare școală”, dezvoltată cu suportul Ministerului educației, sub egida „EU4Moldova: Startup City Cahul” și cu susținerea financiară a partenerilor externi de dezvoltare. În total 234 de instituții de învățămînt din țară care fac parte din programul „Tekwill în fiecare școală” au avut posibilitatea de a se înscrie în cadrul inițiativei „Laboratoare Digitale”.