REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 octombrie)

Fructele și legumele proaspete vor fi supuse controlului de calitate

Fructele și legumele proaspete vor fi supuse controlului de conformitate cu cerințele de calitate. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost examinat de Comisia agricultură și industrie alimentară a Parlamentului. Controlul va fi efectuat la toate etapele lanțului comercial pînă la consumatorul final și se va aplica persoanelor fizice și juridice, excepție fiind sectorul casnic. Controalele de conformitate vor fi efectuate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. În prezent, fructele și legumele care sînt plasate în lanțul comercial nu sînt etichetate, sortate sau calibrate conform cerințelor de calitate, iar prețul acestora este standard pentru un amestec de clase, soiuri sau calibru, fapt care dezavantajează consumatorii.

 

R. Moldova va deschide patru ambasade noi peste hotare

Republica Moldova va deschide patru ambasade noi în India, Argentina, Ghana și Irlanda. Decizia a fost luată astăzi de Guvern. În prezent, Republica Moldova are 33 de misiuni diplomatice şi consulare peste hotare. Ultima ambasadă a fost deschisă acum cîteva săptămîni în Emiratele Arabe Unite.

 

În R.Moldova vor fi efectuate intervenții de tratament prin neurotrombextracție în cazul accidentelor vasculare cerebrale

În premieră în Republica Moldova, la Institutul de Medicină Urgentă (IMU), a fost realizată o intervenție de tratament prin neurotrombextracție mecanică din vasele creierului la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral ischemic. Intervenția a fost posibilă datorită sprijinului acordat de Guvernul Republicii Moldova, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, care au dotat Laboratorul de medicină intervențională cu angiograf, sisteme speciale de management a spațiilor și consumabile necesare. Anual, în Republica Moldova, sînt diagnosticați cu accident vascular cerebral circa 12 mii de pacienți.

 

Președintele Turciei și-a început vizita în R.Moldova

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a sosit în Republica Moldova. Acesta a fost întîmpinat la Aeroport de șeful statului Igor Dodon. Acesta se va afla în țara noastră timp de două zile, timp în care va avea mai multe întrevederi și va participa la inaugurarea sediului Președinției. Ultima vizită oficială a Preşedintelui Republicii Turcia la Chişinău a avut loc în anul 1994. Atunci Republica Moldova a fost vizitată de E.S., Süleyman Demirel.

 

UE va oferi 2 mln de euro pentru formarea continuă a polițiștilor

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 2 milioane de euro pentru inițierea și formarea continuă a polițiștilor. Banii vor fi acordați în cadrul unui proiect Twinning ce va fi realizat pînă în anul 2021 cu suportul experților din Lituania și Polonia. Aceștia vor oferi asistență în elaborarea unei noi curricule de instruire și formare profesională pentru angajații poliției.

 

Transporturile de mărfuri între R. Moldova și Turcia vor fi liberalizate

Transporturile de mărfuri bilaterale între Republica Moldova și Turcia vor fi efectuate fără autorizații de transport. Guvernul a aprobat astăzi semnarea unui document în acest sens, care prevede amendarea Acordului între cele două țări, semnat la 3 mai 1994.

 

În mai multe locuințe din țară vor fi instalate detectoare de fum

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI continuă campania de prevenire a riscurilor de incendii cu genericul O casă protejată – O viață salvată. Angajații IGSU au reluat acțiunile de instalare a detectoarelor de fum în locuințele oamenilor. Potrivit specialiștilor, peste 20 de familii din localitatea Chișcăreni, Sîngerei urmează să beneficieze de detectoare de fum care vor reduce riscurile de producere a incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon. Potrivit IGSU de detectoare de fum beneficiază oamenii în etate, familiile cu mulți copii sau persoane cu dezabilități. Anul trecut, în sezonul rece, pompierii au montat aproape 3000 de detectoare de fum.

 

Serviciul Fiscal de Stat a premiat cei mai onești contribuabili

Serviciul Fiscal de Stat a selectat 30 de agenți economici de pe întreg teritoriul țării, remarcați pentru aportul lor în promovarea civismului fiscal și conformare la onorarea obligațiilor fiscale pentru anul 2018. Directorul Serviciului Fiscal de Stat, Serghei Pușcuța, le-a înmînat contribuabililor certificate și trofee, prin care li s-a atribuit titlul de „contribuabili cu grad înalt de credibilitate”. Deținătorii de certificate vor fi scutiți în următorii doi ani de controale fiscale prin metoda verificării totale și tematice inițiate de autoritatea fiscală, cu condiția că, agentul economic nu își va schimba comportamentul fiscal.