REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 septembrie 2020)

MS anunță că a achiziționat 3 milioane de doze de vaccin gripal, dublu față de anul trecut

Ministerul Sănătății a anunțat că a început campania anuală de vaccinare antigripală gratuită prin distrubuirea primei tranșe de vaccin la nivel naţional. MS a achiziționat 3 milioane de doze de vaccin, cantitate dublă față de anul trecut. „Ministerul Sănătății a început distribuția primelor 330.000 doze pe care direcţiile de sănătate publică le vor livra cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc”, anunță MS.

 

30 de agricultori vor primi certificate internaționale GLOBALG.A.P. și GRASP

Încă 30 de producători de fructe și struguri sînt supuși auditului pentru a primi certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP care demonstrează că produsele lor corespund cerințelor de siguranță și de calitate și au fost produse cu grijă față de mediul înconjurător. Potrivit specialiștilor de la agricultură, standardele GLOBALG.A.P. sînt implementate în R. Moldova de peste 15 ani, iar de atunci circa 70 de producătorii agricoli au fost certificați, iar majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective.

 

Un bărbat a murit, iar alți doi au ajuns la spital după ce au fost prinși sub niște plăci de granit

Un bărbat în vîrstă de 34 de ani a decedat pe loc, iar alți doi au ajuns la spital cu traumatisme, după ce peste ei au căzut mai multe plăci de granit care erau descărcate din remorca unui camion la Bălți. Potrivit datelor IGSU, incidentul a avut loc în seara zilei de 15 septembrie pe teritoriul unei întreprinderi de pe strada Ștefan cel Mare din municipiul Bălți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 19:57.

 

La Cahul va fi creat un Centru de Excelență în IT

Orașul Cahul va deveni primul „StartUp City” din regiunea de sud a R. Moldova. În oraș va fi deschis primul Centru de Excelență în IT cu susținerea UE. Potrivit unui Acord de grant semnat între Asociația Companiilor de Tehnologii Informaționale și Comunicare din Moldova (ATIC) și Suedia, în regiune vor fi operate mai multe investiții pentru consolidarea potențialului economiei digitale, creșterea forței de muncă locală în domeniul TIC, dezvoltarea afacerilor bazate pe inovații, dar și sporirea competitivității și atractivității regiunii.

 

Un avocat din Nisporeni a fost reținut de CNA

Un avocat din Nisporeni a fost reținut de ofițerii CNA după ce a pretins 1000 de euro de la un bărbat pentru a-l ajuta să scape de răspundere pentru viol. Potrivit datelor CNA, apărătorul susținea că are influență asupra unor persoane publice și ar putea să grăbească procedura de împăcare a părților cu eliberarea violatorului din arest preventiv și cu încetarea procesului penal. Oamenii legii susțin că avocatul nu este la prima abatere de acest gen, fiind vizat și în alt dosar. Acesta ar fi cerut bani de la un alt bărbat pentru a-l scăpa de răspundere pentru raport sexual cu o minoră.

 

PA a solicitat achitarea co-proprietarului unei rețele de benzinării

Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuirile aduse co-proprietarului rețelei de benzinării ”Vento”, Igor Borș, care acum doi ani fusese reținut, iar ulterior, timp de aproximativ un an - deținut în arest preventiv. Potrivit datelor Procuraturii Generale, procurorii au renunțat la învinuirea adusă inculpatului și au solicitat Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, achitarea lui, decizia finală urmînd a fi luată de magistrați pe 28 septembrie 2020. În prezent, acțiunile poliției și ale procurorilor anticorupție care au gestionat acest dosar constituie obiectul unei anchete penale, în curs de desfășurare.

 

Termenul limită pentru achitarea impozitelor imobiliare în Chișinău expiră la 25 septembrie

Primăria Chișinău informează cetățenii care dețin în proprietate bunuri imobiliare pe teritoriul municipiului, că termenul-limită de achitare a impozitului pentru acestea este data 25 septembrie. Potrivit unui comunicat de presă al municipalității Chișinău, onorarea obligației fiscale se face cu Avizul de plată a impozitului pe bunurile imobiliare direct la oficiile poștale, instituțiile bancare, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice www.mpay.gov.md, prin accesarea serviciului „Achitarea impozitului pe bunurile imobiliare (cu aviz de plată)”.

 

Droguri în valoare de 100.000 de lei, găsite pe teritoriul raioanelor Glodeni și Fălești

Ofițerii Direcției investigații „Nord” a Inspectoratului Național de Investigații al IGP, în comun cu cei de la Inspectoratele de Poliție Glodeni și Fălești ale IGP au efectuat 16 percheziții la cîteva persoane implicate în producerea, păstrarea și comercializarea drogurilor pe teritoriul raioanelor Glodeni și Fălești. În urma operațiunii, de la domiciliile și din automobilele suspecților, au fost depistate și ridicate 1,5 kg de substanțe narcotice în sumă de aproximativ 100 de mii de lei. Patru persoane cu vîrste cuprinse între 23 și 35 de ani au fost reținute pentru 72 de ore, iar alte patru sînt cercetate în stare de libertate. Dacă persoanele suspecte vor fi găsite vinovate, acestea riscă o pedeapsă cu privațiunea de libertate pe un termen de la 3 la 7 ani.

 

Membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie, în dialog cu experții Consiliului Europei

Deputații Comisiei protecție socială, sănătate și familie s-au întîlnit, astăzi, în regim de videoconferință, cu o echipă formată din reprezentanți ai Consiliului Europei și experți internaționali în domeniul protecției drepturilor sociale. A fost discutată implementarea proiectului „Stabilirea cooperării pentru dezvoltarea drepturilor sociale în Republica Moldova”. Au fost evaluate necesitățile, prin identificarea deficiențelor principale în domeniul drepturilor sociale, în baza examinării situației din țara noastră.