REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 martie 2020)

Au fost instituite măsuri noi și restricții de circulație prin punctele de trecere a frontierei de stat

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal fortifică mai multe măsuri pe linia diminuării riscului de răspîndire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei, dar și măsurile de protecție individuală a personalului din subordine. Începînd cu data de 17 martie curent, ora 00.00, se interzice autorizarea trecerii frontierei de stat moldo-ucrainene și din data de 17 martie curent, ora 20.00, autorizarea trecerii frontierei de stat moldo-române, a cetățenilor străini pe sensul de intrare în R. Moldova.

 

În R. Moldova ar putea fi instituită stare de urgență

Premierul Ion Chicu a anunțat în dimineața curentă că va convoca, la ora 16:30, ședința Comisiei pentru situații excepționale. Vom examina oportunitatea aprobării instituirii stării de urgență. Potrivit șefului executivului, se va examina oportunitatea aprobării în Guvern și solicitării în Parlament a instituirii stării de urgență. “Din cele ce se discută, deja se creează condiții pentru a anunța starea de urgență, pentru ca să putem mobiliza mai multe resurse, să acționăm cu mai multe capacități, inclusiv aprovizionarea cu produse alimentare, gestionarea entităților comerciale și alte măsuri”, a spus Chicu.

 

Guvernul a organizat două rute charter pentru a aduce la Chișinău 157 de oameni

Guvernul a organizat două rute charter pentru a aduce la Chișinău două grupuri de cetățeni ai R. Moldova blocați în Spania și la hotarul dintre Austria și Ungaria. Primul grup din 79 de oameni a fost adus pe data de 15 martie din orașul Santander, Spania. Este cazul echipei Teatrului Național de Operă și Balet. În al doilea caz au fost transportate la Chișinău 78 de persoane, din Viena, Austria. Este cazul pasagerilor a două autobuze pornite din Italia spre Moldova, în perioada cînd autoritățile mai multor state membre UE au redus comunicarea aeriană și terestră cu Italia.

 

În R. Moldova a fost înregistrat primul copil infectat cu COVID-19

Numărul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova este în continuare de 23, printre cei infectați este și un copil de opt ani, iar un pacient este intubat și conectat la respirație asistată. Anunțul a fost făcut luni, 16 martie, de ministrul sănătăţii Viorica Dumbrăveanu, la finele ședinței Punctului Focal. Potrivit sursei citate, din cele 23 de cazuri înregistrate 13 sînt de import, iar zece cu transmitere locală. A fost înregistrat și primul caz de infectare cu COVID-19 în rîndul copiilor, iar un pacient se fală în stare gravă la terapie intensivă fiind intubat și conectat la aparatele de respirație asistată. Alți 19 pacienți sînt în stare de gravitate medie, fiind în dinamică pozitivă.

 

Ședințele operative săptămînale ale Primăriei Chișinău se vor desfășura on-line

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a amînat luni ședința operativă săptămînală a serviciilor municipale și a declarat că acestea se vor desfășura on-line. Într-o conferință de presă dedicată acțiunilor de prevenire întreprinse de primărie pentru prevenirea infecţiei prin COVID-19, Ion Ceban a declarat că a redus întîlnirile de orice fel și a amînat ședința operativă a serviciilor primăriei. “Vom realiza ședințe on-line cu responsabilii de la primărie, de asemenea am creat o celulă de criză în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială pentru acordarea sprijinului la domiciliu persoanelor în vîrstă și singure”, a spus sursa citată.

 

Un nou punct de control veterinar și fitosanitar va fi construit la frontiera Sculeni

Un nou punct de control veterinar și fitosanitar va fi construit în țara noastră, la frontiera Sculeni, cu suportul Băncii Mondiale, prin intermediul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). În cadrul unei ședințe de lucru, la Ministerul agriculturii s-a discutat despre construcția Punctului de Inspecție la Frontiera Sculeni și despre achiziționarea echipamentelor suplimentare pentru Laboratorul Centrului de Diagnostic Veterinar, ca măsuri de consolidare a sistemului național de siguranță a alimentelor și de sporire a competitivității produselor moldovenești pe piețele de export.

 

Președintele țării a efectuat o vizită de inspectare la Spitalul feroviarilor

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a efectuat luni, 16 martie, o vizită de inspectare la Spitalul Clinic de pe str. Gheorghe Cașu, 37 din capitală, cunoscut cu denumirea de Spitalul feroviarilor. Potrivit Serviciului prezidențial de presă, șeful statului împreună cu ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu, au evaluat nivelul de pregătire al instituției de primirea pacienților în cazul în care numărul persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus va crește. Oficialii au constatat existența în spital a 250 de locuri și șase aparate pentru ventilarea artificială a plămînilor.

 

Codul Galben de secetă hidrologică a fost extins

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit codul Galben de secetă hidrologică. Avertizarea specialiștilor va fi valabilă pînă pe data de 20 martie. „În legătură cu temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor, în bazinul rîului Prut în aval de lacul de acumulare Costești-Stînca și rîurile mici din centrul și sudul țării, se va menține Seceta Hidrologică! Solicităm agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă”, menționează specialiștii de la SHS.

 

„Moldovagaz” anunță că nu va deconecta consumatorii cu datorii în perioada de epidemie

„Moldovagaz” nu va purcede la deconectări ale consumatorilor de gaze naturale pe toată durata avertismentului de pericol epidemiologic în legătură cu răspîndirea Covid-19. Un astfel de ordin a fost emis de președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban. De asemenea, cetățenii sînt încurajați să achite factura de plată pentru gazele naturale în termenul stabilit, fie prin intermediul serviciilor bancare online sau al terminalelor de plată.

 

Circulaţia trenului Chişinău–Bucureşti–Chişinău va fi temporar sistată

Î.S. ”Calea Ferată din Moldova” a anunțat luni că în conformitate cu decizia autorităților țării, se sistează temporar circulaţia trenului „Prietenia” Chişinău–Bucureşti–Chişinău, cu plecarea din Chişinău începînd cu 16 martie şi cu plecarea din Bucureşti începînd din 17 martie. Costul biletelor vîndute va fi returnat integral.

 

Primăria Chișinăului crează o Celulă de criză pentru beneficiarii de asistență socială

Primăria municipiului Chișinău informează că în contextul situației privind măsurile de protecție cu infecția COVID-19, la nivel de administrație publică locală, a fost creată o Celulă de criză privind monitorizarea situației și sprijinul beneficiarilor de asistență socială. Despre acesta a informat luni, 16 martie, primarul general, Ion Ceban. Celula de criză va activa în cadrul Direcției generale asistență socială și sănătate a Consiliului municipal Chișinău, începînd de luni, 16 martie, a.c. și va consta în monitorizarea zilnică a situației persoanelor în etate și persoanelor cu dizabilități, singuratice.

 

O femeie din raionul Orhei a murit după ce un zid de beton a căzut peste ea

O femeie de 68 de ani din Bulăiești a decedat duminică, 15 martie după ce peste ea a căzut zidul unei construcții părăsite. Potrivit informațiilor oferite de maiorul Afanasie Stici, din cadrul Direcției Situații Excepționale Orhei, salvatorii au fost alertați despre acest caz în seara zilei de ieri, în urma apelului parvenit de la rudele femeii care au găsit-o printre dărîmături. Potrivit lui Stici se presupune că femeia, care locuia în preajmă ar fi intrat în casa părăsită pentru a căuta ceva trebuincios în gospodărie, deoarece avea pe mîini mănuși de construcție.