REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 iunie 2021)

Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi reabilitat

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, anunță că Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi reabilitat. „Ne dorim să oferim parcului un suflu nou, modern, adaptat necesităților tuturor cetățenilor”, spune Ion Ceban. A fost creat în acest sens un grup de lucru. „Pentru îndeplinirea sarcinilor am oferit termene rezonabile, astfel încît în următoarea perioadă să inițiem lucrările de reabilitare. Vom insista asupra dotării spațiului cu mobilier urban, este vorba despre bănci, ghiveciuri de flori, coșuri de gunoi, iar reabilitarea peisagistică a spațiului verde va fi realizată de specialiști în domeniu”, spune Ion Ceban.

 

În municipiul Buzău vor avea locZilele Chișinăului

Municipalitatea capitalei a anunțat că în cadrul unei vizite oficiale întreprinse de primarul Chișinăului, Ion Ceban, la Buzău, România, a fost semnat un acord de colaborare între cele două unități administrativ- teritoriale. Pe agenda discuțiilor cu partea română au figurat subiecte referitoare la susținerea și inițierea, în baza principiilor egalității și reciprocității, a relațiilor de prietenie și colaborare între locuitori, precum și promovarea schimburilor de bune practici și experiențe în vederea realizării unor proiecte comune de dezvoltare economică și socială în beneficiul comunităților.

 

Irina Vlah s-a întîlnit cu Ambasadorul Slovaciei

În cadrul întrevederii, părțile au făcut un schimb de opinii privind evoluția situației epidemiologice, campania de vaccinare împotriva COVID-19 și problemele cu care se confruntă economia națională. Bașcanul l-a informat pe ambassador despre prioritățile Comitetului Executiv al Găgăuziei, care au fost prezentate în cadrul ședinței Consiliului Coordonator al donatorilor. Aceste proiecte vizează educația, sistemul de sănătate, problemele de mediu și dezvoltarea economică. Irina Vlah și Dusan Daho au discutat despre perspectivele consolidării Centrului de reabilitare din mun. Ceadîr-Lunga, care a fost deschis în 2020 cu sprijinul Slovaciei.

 

Ploile au făcut ravagii în mai multe raioane ale țării

Ploile torențiale au făcut ravagii în mai multe raioane ale țării. Zeci de hectare de livezi și culturi agricole din mai multe localități ale țării au fost afectate. 30 de localități din 12 raioane ale țării au rămas fără curent electric pe parcursul zilei de ieri. Ploaia torențială cu grindină a afectat 4,6 ha livezi de prune, 29,4 ha de porumb și 30 de ha de floarea soarelui în localitatea Mănoilești, raionul Ungheni. Prejudicii au fost înregistrate și în localitatea Cazangic, din raionul Leova. Aici, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile, au fost distruse circa 4 ha de pepene verde și 1,3 ha de floarea soarelui.

 

Minora de 13 ani, găsită într-o clădire părăsită din Chișinău, a decedat

Minora de 13 ani, găsită inconștientă în clădirea părăsită din parcul Valea Trandafirilor a decedat pe patul de spital. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvînt al Institutul Mamei și a Copilului, Maxim Cazacu. Trei tineri au fost reținuți de oamenii legii, după ce minora a fost găsită în stare de inconștiență. Potrivit poliţiei, leziunile de pe corpul minorei indică faptul că aceasta ar fi căzut de la înălţime.

 

În nordul ţării a fost anunţat Cod galben de ieşire a Prutului în luncă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat o avertizare hidrologică de ieşire a apei în luncă pentru regiunea de nord a ţării, valabilă pînă pe data de 18 iunie. Potrivit SHS, în legătură cu precipitațiile puternice căzute în cursul superior al Bazinului hidrografic al rîului Prut (Ucraina), s-a format viitură pluvială. Astfel, hidrologii avertizează “asupra creșterii în continuare a nivelului apei față de nivelul din 14 iunie pe sectorul satul Criva – oraşul Costeşti cu 2.1–2.7 metri”. Conform meteorologilor, vremea ploioasă se va menţine pînă la finele săptămînii curente, pe întreg teritoriul ţării, mai cu seamă în regiunea de nord. Precipitaţiile vor fi însoţite de valori termice de pînă la 27 grade Celsius.

 

Elevii din Basarabeasca vor avea condiţii mai bune pentru studii

Clădirea Liceului teoretic „Matei Basarab" din oraşul Basarabeasca este eficientizată energetic în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud). Conducerea ADR Sud a efectuat recent o vizită de monitorizare pe şantier pentru a verifica cum se desfășoară lucrările de renovare a instituţiei și pentru a semna acordurile adiționale în cadrul proiectului "Sporirea eficienței energetice” de care beneficiază şcoala de la Basarabeasca. Suma prevăzută de acordurile adiționale în valoare de cinci milioane de lei va fi utilizată pentru construcția acoperișului și achiziționarea a două ascensoare pentru persoanele cu dezabilități.

 

Beneficiarii sînt îndemnați sa se programeze în regim online la CTAS

De la începutul anului, 2 138 de persoane şi-au programat online vizita la casele teritoriale de asigurări sociale pentru stabilirea prestaţiei sociale, dintre care s-au prezentat şi au fost deserviţi 1 475 cetăţeni. Cele mai multe programări au fost făcute pentru stabilirea pensiilor şi alocaţiilor, a indemnizaţiilor familiilor cu copii, maternitate şi paternitate. Casa Națională de Asigurări Sociale amintește că, beneficiarii tuturor prestaţiilor sociale pot să-şi programeze în continuare în regim online vizita la casa teritorială de asigurări sociale, accesînd bannerul "Programare online la CTAS" de pe pagina web a CNAS www.cnas.md.

 

Primăria Chișinău ia măsuri pentru fluidizarea traficului

Primăria municipiului Chișinău informează că începînd din 25 iunie pe str. Romană, tronsonul cuprins între străzile V. Alecsandri și A. Pușkin, circulația transportului rutier se stabilește în sens unic. Potrivit primăriei, măsura a fost luată în scopul asigurării securității și fluidizării circulației rutiere, în baza solicitării Direcției municipale de Poliție. Regia de exploatare a drumurilor și podurilor „EXDRUPO” va instala indicatoarele rutiere respective, cu organizarea circulației autovehiculelor în sens unic, din direcția str. V. Alecsandri spre str. A. Pușkin, în conformitate cu Schema de organizare a circulației rutiere.

 

Cu suportul UEa fost lansat proiectul ”Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”

Astăzi la Edineț, a fost dat startul proiectului ”Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană. Evenimentul de lansare a avut loc în Grădina Publică Vasile Alecsandri din mun. Edineț cu participarea reprezentanților Uniunii Europene, a autoritățor locale și a locuitorilor municipiului Edineț. Peste 20 000 de locuitori ai municipiului Edineț vor beneficia de rezultatele proiectului. Perioada de implementare a proiectului este 1 Martie 2021 - 28 Februarie 2025. Bugetul proiectului este de 4,358,886.00 EURO, dintre care 4,140,186.00 EURO este grant din partea Uniunii Europene.