REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 decembrie 2021)

Lucrările de reconstrucție a Stadionului din orașul Nisporeni au fost finalizate

O comisie de recepție s-a întrunit astăzi, la Nisporeni, pentru examinarea activităților desfășurate în cadrul proiectului de îmbunătățire a infrastructurii de turism de masă din Regiunea Centru şi anume modernizarea și reconstrucția Centrului de Tineret și Sport din localitate. Costul total al proiectului se ridică la cifra de 91 milioane de lei, dintre care aproximativ 45 mln de lei au fost alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, iar restul sumei constituie contribuția beneficiarilor. Membrii Comisiei au acceptat recepţia la terminarea lucrărilor cu mențiunea de „înlăturare a obiecțiilor înregistrate în timpul vizitei la șantier”.

 

Un nou lot de vaccin Pfizer/BioNTech a ajuns în Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a recepționat alte 98.280 doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Tranșa face parte din lotul de 700.830 de doze achiziționate de Ministerul sănătății. Potrivit ministerului, serul va fi distribuit proporțional în toate punctele de vaccinare din țară. Pînă în prezent, Moldova a recepționat 1.011.830 de doze de vaccin Pfizer. Prin intermediul platformei COVAX – 125.190 de doze, donație din partea României – 100.620 de doze, achiziții – 500.760 de doze. Pînă astăzi, 959.284 de persoane din Moldova au încheiat schema completă de vaccinare.

 

Zece mii de laptopuri din partea Ministerului educației au fost trecute în proprietatea consiliilor raionale

Cele circa zece mii de laptopuri achiziționate în primăvara acestui an de Ministerul educației în scopul asigurării accesului elevilor la învățămîntul la distanță vor putea fi redistribuite în instituțiile de învățămînt general pentru a fi utilizate în procesul educațional. Guvernul a transmis ieri laptopurile din proprietatea statului în proprietatea unităților administrativ-teritoriale. Conform MEC, anterior, aceste laptopuri au fost repartizate consiliilor raionale/municipale cu dreptul de folosință, fiind utilizate exclusiv pentru elevii care aveau nevoie de un dispozitiv pentru a se conecta la orele desfășurate online.

 

Mai multe parteneriate economice din ţară vor beneficia de granturi pentru promovare

Camera de Comerț și Industrie a organizat o sesiune de informare pentru operatorii economici și instituțiile de învățămînt care implementează învățămîntul profesional tehnic dual, privind participarea la proiectul ”Consolidarea cooperării partenerilor în învățămînt profesional tehnic dual pentru gestionarea consecințelor pandemiei de COVID- 19”. Proiectul prevede oferirea granturilor de promovare pentru aproximativ 20 de consorții/ parteneriate între agenții economici și instituțiile de învățămînt din Moldova, care implementează sistemul dual, selectate în bază de concurs. Valoarea unei propuneri de proiect nu trebuie să depășească suma de 25 de mii de euro. Valoarea totală a schemei de granturi este de cinci sute de mii de euro.

 

Calea Ferată din Moldova va desfăşura o licitaţie pentru comercializarea deșeurilor de metale feroase

Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" (CFM) a anunţat desfăşurarea licitaţiei "cu strigare" privind comercializarea deșeurilor de metale feroase (axe și roți de vagoane). Licitația va avea loc pe data de 22 decembrie. Potrivit anunţului CFM, bunurile se vor expune în două loturi. “Lotul nr. I va include deșeuri de metale feroase (axe și roți de vagoane și anume 180 perechi de roți montate pe osii), categoria corespunzătoare de fier vechi clasele 3A și 5A. Masa estimativă a lotului este de 178 tone. Lotul nr. II - deșeuri de metale feroase (axe și roți de vagoane și anume 300 perechi de roți montate pe osii), categoria corespunzătoare de fier vechi clasele 3A și 5A, masa estimativă a lotului este de 298 tone.

 

Moldovenii cu stagiu îndelungat de muncă vor beneficia de dreptul la pensie anticipată

Decretul de promulgare și Legea pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, vor avea dreptul la pensie anticipată persoanele care au stagiul contributiv de cotizare, mai mare cu cinci ani în cazul bărbaților și cu trei ani în cazul femeilor, decît cel prevăzut în lege. O altă reglementare se referă la revizuirea formulei de indexare a pensiilor. Indexarea se va face o dată pe an, la data de 1 aprilie. De asemenea, este prevăzut și un coeficient de majorare a pensiilor, în valoare de 50% din creșterea economică reală pentru anul precedent.

 

150 de participanți s-au înregistrat la un concurs de colinde lansat de Parlament

Aproape 150 de colective și soliști de diferite vîrste s-au înregistrat la cea de-a doua ediție a Concursului de colinde și urături, lansat de Parlament. Potrivit Serviciului de presă al Legislativului, pentru concurs s-au înscris participanți din toate regiunile țării, dar și din diasporă, inclusiv din România, Grecia, Portugalia, Elveția. În premieră, participanții din Comrat au prezentat un colind și obiceiuri de iarnă în limba bulgară, iar Parohul Bisericii cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului” din Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, s-a adresat cu un mesaj de felicitare către toții creștinii.

 

Irina Vlah s-a întîlnit cu ambasador ul Germaniei

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a întîlnit cu Angela Ganninger, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Germaniei în Moldova. În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre evoluția situației epidemiologice și dezvoltarea campaniei de vaccinare. De asemenea, s-a discutat despre evoluția situației socio-economice din Moldova în contextul majorării tarifelor la gazele naturale și instabilității pe piața produselor petroliere. În anul 2021, primul investitor din Germania specializat în producția de generatoare electrice și-a înregistrat compania în Găgăuzia. Valoarea investițiilor constituie deja circa 2 milioane de lei. În anul 2022, o altă companie din Germania, specializată în producția de echipamente medicale și chimice, intenționează să înceapă a activa în Găgăuzia.

 

Parlamentul va examina noi reglementări pe piața petrolieră

Construcția stațiilor PECO noi în ar putea fi sistată timp de jumătate de an, iar taxa fixă anuală pentru licența de 260 de mii de lei la importul și comercializarea produselor petroliere cu ridicata va fi eliminată. În schimbul acesteia va fi aplicată o taxă de 10 lei per tona de combustibili. Sînt două dintre modificările votate astăzi de Comisia economie, buget și finanțe la Legea privind piața produselor petroliere. Amendamentele propuse mai prevăd creșterea amenzilor de pînă la zece ori pentru încălcările comise de companiile din domeniu. În prezent, acestea oscilează între 3.000 și 15.000 de lei.

 

Cetățenii pot face teste PCR cu tariful de 300 de lei în laboratoarele publice

Ministerul sănătății a anunțat astăzi că cetățenii pot face teste de diagnostic PCR pentru COVID-19 cu tariful de 300 de lei în laboratoarele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) din Chișinău, Bălți, Soroca, Cahul și Comrat, precum și în laboratorul Centrului Republican de Diagnostic Medical din capital. Potrivit sursei citate, prelevarea materialului biologic pentru testul PCR COVID-19 se realizează în primele ore ale dimineții, doar în urma unei programări prealabile și cu prezentarea buletinului de identitate, pașaportului.

 

Doi bărbați din Soroca și-au pierdut viața într-un incendiu

Cadavrele a doi bărbați din localitatea Visoca, raionul Soroca, au fost depistate de pompieri după ce casa în care locuiau a fost mistuită de flăcări. Potrivit IGSU, în dimineața zilei de astăzi pompierii din nordul țării au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu care s-a produs în localitatea Visoca. Ajunși la fața locului, angajații IGSU au stabilit că incendiul s-a produs într-o casă cu suprafața de 36 m2. În timpul intervenției, într-o cameră au fost depistate corpurile parțial carbonizate ale doi bărbați.

 

Aproape jumătate de milion de lei au fost confiscați de la un turc care nu i-a declarat la vamă

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat astăzi că a obținut în instanța de judecată confiscarea în contul statului a unei sume impunătoare de bani, urmare a încercării introducerii acesteia în țară, fără declarare inspectorilor vamali. Potrivit sursei citate, incidentul a avut loc la începutul anului 2021, pe Aeroportul Chișinău. Cetățeanul turc deținea bani în diferite valute, care urmau să fie supuși declarării – dolari, euro, lire turcești și lei moldovenești. Cumulat, banii pe care pasagerul nu i-a declarat se cifrau aproximativ la jumătate de milion de lei. Mijloacele financiare au fost ridicate de către colaboratorii Serviciului Vamal.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31