REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 mai 2020)

Chișinăul ar putea avea pînă la sfîrșitul anului 100 de autobuze noi

Grupul de lucru al Consiliului Municipal Chișinău a prezentat concluziile referitoare la identificarea soluției tehnice și opțiunii financiare optime în vederea renovării parcului rulant al sistemului de transport public din municipiul Chișinău. Astfel, grupul de lucru va recomanda Consiliului Municipal Chișinău cumpărarea, pînă la data de 31 decembrie curent, a o sută de autobuze noi, dar și 18 troleibuze articulate uzate de la Primăria orașului Riga.

 

Oraşul Nisporeni va beneficia de servicii mai sigure de alimentare cu apă

Întreprinderea „Apa Canal Nisporeni" a fost dotată cu un generator, necesar în procesul de prestare a serviciului de apă și canalizare pentru locuitorii orașului Nisporeni. Aparatul, procurat cu susţinerea Slovaciei, va facilita livrarea apei către beneficiari în perioadele deconectării energiei electrice, astfel încît acest serviciu să funcţioneze fără întreruperi. Achiziția a fost făcută în cadrul proiectului moldo-slovac „Sprijin în dezvoltarea gestionării apelor reziduale în Regiunea Centrală a Moldovei - o mai bună gestionare a apelor uzate pas cu pas", implementat în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, Slovacia.

 

La Ungheni a fost iniţiată o campanie de distribuire a măştilor de protecţie

”O mască purtată - o viață protejată” este genericul unei campanii sociale, lansată de Primăria municipiului Ungheni, împreună cu voluntarii unei organizaţii obşteşti. Iniţiatorii campaniei vor distribui, pe parcursul acestei săptămîni, măşti de protecţie din lotul de ajutoare oferit în cadrul Programului ”EU4Moldova: regiuni cheie” (Uniunea Europeană pentru Moldova: regiuni cheie), finanţat de UE şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 

Peste zece mii de persoane au primit în luna aprilie statut de șomer

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că, de la 1 aprilie pînă în prezent, au fost înregistrate cu statut de șomer 11474 de persoane. Cei mai mulți șomeri au fost înregistrați în municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Ocnița, Drochia, Ungheni, UTA Găgăuzia. Pe parcursul lunii aprilie, 2113 persoane au primit ajutorul de șomaj. În perioada 1 aprilie - 13 mai, Centrul de apel al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a recepționat și răspuns la peste 10123 de apeluri ale cetățenilor, cărora le-au fost oferite informații și consultații în principal despre procedura de înregistrare cu statut de șomer și accesarea ajutorului de șomaj.

 

Locuitorii Chișinăului pot semnala on-line apariția ambroziei

Locuitorii municipiului Chișinău pot interveni pentru a semnala pe o hartă on-line apariția ambroziei. Întreprinderea municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi" a elaborat harta digitală a zonelor de răspîndire a ambroziei pe teritoriul capitalei. Harta prezintă date din sectoarele municipiului Chișinău unde au fost identificate focare de răspîndire a ambroziei. Pe hartă au fost introduse și zonele unde a fost depistată anterior planta respectivă. Suprafața monitorizată este de circa 200 ha și conține 122 de zone de intervenție a serviciilor municipale de profil.

 

În capitală a început aplicarea marcajului rutier

Întreprinderea municipală Regia „EXDRUPO” a început lucrările de aplicare a marcajului rutier din municipiul Chișinău. Termenul de executare al lucrărilor este de trei luni, iar volumul de lucru planificat este de 120 mii metri pătrați. Intervențiile au început în sectorul Botanica al municipiului Chișinău, iar graficul de lucru va fi publicat pe site-ul primăriei. Acesta ar putea fi modificat, în funcție de condițiile vremii.

 

Primarii din suburbii cer consilierilor din CMC să aprobe o decizie pentru soluționarea problemei transportului public

Mai mulți primari din suburbii au semnat un demers prin care cer consilierilor din CMC ca la următoarea ședință, programată pentru 19 mai, să aprobe o decizie pentru soluționarea problemei transportului public. Asta în condițiile în care din cauza pandemiei de coronavirus, niciun microbuz de linie nu circulpă, iar troleibuzele și autobuzele nu ajung în toate localitățile. Alături de primarii de suburbii, documentul a fost semnat și de cel al capitalei, Ion Ceban.

 

O femeie din Ialoveni, anunțată în căutare din 2017 a fost reţinută

O femeie de 45 de ani, din raionul Ialoveni, anunțată în căutare din 2017 pentru tîlhărie, a fost reţinută de oamenii legii și riscă ani grei de închisoare. Potrivit poliției, în 2017, femeia împreună cu alți doi suspecți, care au fost reținuți mai demult, au atacat doi bărbați pe strada Aleea Gării, i-au agresat fizic și le-au furat bunurile și banii. Ca rezultat, victimele au avut nevoie de îngrijiri medicale. Recent, bănuita a fost localizată și escortată la inspectorat. Femeia, anterior judecată pentru acțiuni similare, a fost plasată în arest pentru un termen de 30 de zile și riscă pînă la 10 ani de pușcărie.

 

Lituania a oferit 10.500 de viziere, drept ajutor umanitar în lupta cu COVID

Avionul militar al Lituaniei a sosit astăzi pe aeroportul din Chișinău cu un lot de asistență umanitară în valoare de 20 de mii de euro. Ajutorul umanitar constă din 10.500 de viziere. „Lituania va rămîne un susținător activ și va acorda tot sprijinul de care va finevoie, puteți conta pe sprijinul nostru pe tot parcursul european al R. Moldova”, a declarat ambasadorul Lituaniei. Kestutis Kudzmanas.

 

Un spital privat va oferi asistență medicală gratuită tuturor lucrătorilor medicali care au suportat infecția COVID-19

Spitalul Internațional Medpark din Chișinău se implica în susținerea colegilor din domeniul medical care au suportat infecția cu noul coronavirus, lansînd primul proiect al Fundației Medpark – „Grijă pentru colegi”. În scopul diminuării efectelor pandemiei, „Grijă pentru colegi” prevede oferirea asistenței medicale gratuite pentru toți angajații din sistemul de sănătate aflați în faza de convalescență, medici, asistenți medicali, infirmieri, șoferi de ambulanță și întreg personalul auxiliar.

 

Guvernul ar putea solicita inițierea procedurii de insolvabilitate a companiei „Avia Invest”

Guvernul ar putea cere inițierea procedurii de insolvabilitate a agentului economic care administrează aeroportul. Despre asta a anunțat președintele R. Moldova Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit președintelui, contractul încheiat de stat cu „Avia Invest”, pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, poate fi declarat nul pentru că au fost admise încălcări în momentul semnării și a fost deja inițiat un proces în instanța de judecată. De asemenea, contractul poate fi reziliat deoarece agentul economic nu a respectat angajamentele investiționale.

 

De mîine va fi instituit Cod roșu în sănătate publică

Autoritățile intenționează să instituie de mîine Cod roșu în sănătate publică, odată cu expirarea stării de urgență, astfel încît să fie respectate în continuare măsurile de prevenire a coronavirusului. Anunțul a fost astăzi de către președintele țării, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit lui Dodon, de mîine, odată cu expirarea termenului stării de urgență își va începe activitatea Comisia Excepțională pentru Sănătate Publică, care va prelua atribuțiile Comisiei pentru Situații Excepționale și va fi instituit Cod roșu în sănătate publică.