REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 iunie 2019)

Ministrul Economiei atenționează asupra extragerilor masive de bani

Ministrul economiei în Guvernul Sandu, Vadim Brînzan, a atenționat că în ultima perioadă au loc extrageri masive de bani de pe contul întreprinderilor cu capital de stat, iar aceste extrageri nu ar ține de necesitățile zilnice. „Banii sînt extrași în numerar sau transferați în zonele offshor. Putem deveni martorii unor fraude comise de cei care mai dețin controlul unor instituții de stat”, a avertizat Brînzan joi, 13 iunie, într-o conferință de presă. De asemenea, acesta a făcut un apel la adresa angajaților MEI și din toate subdiviziunile acestuia să se abțină în a efectua tranzacții cu caracter dubios.

 

Șeful statului oferă garanţii funcţionarilor publici

„Luaţi decizii de recunoaştere a noului Guvern şi declaraţi public despre aceasta. Vă garantez că nimeni nu vă va pedepsi pentru aceasta!”. Cu acest mesaj a venit Igor Dodon în dimineața zilei de joi, 13 iunie, către funcţionarii publici, colaboratorii structurilor de forţă şi militarilor. ”Partidul Democrat şi reprezentanţii săi nu mai au dreptul să se numească guvernare....Sînt convins că cetăţenii noştri nu vor permite PDM să guverneze ţara şi mai departe”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

 

Un tînăr din capitală s-a înecat în lacul din parcul „La Izvor”

Un tînăr din capitală s-a înecat în lacul din parcul „La Izvor”. Tragedia s-a întîmplat pe 12 iunie în jurul orei 22:00. Potrivit politiei, victima impreuna cu un prieten au consumat alcool, iar ulterior au decis să mearga la scăldat. Tanarul care s-a inecat ar avea varsta de 27 de ani, a spus amicul acestuia politistilor. Acesta a mai spus ca și-a dat seama că prietenul său a dispărut atunci cînd a ieșit din apă, iar celalat nu mai iesia. Oamenii legii încă sînt în cautarea corpului neînsuflețit.

 

Doi tineri din capitală au fost reţinuţi după ce l-au jefuit pe un bărbat

Un tînăr de 25 de ani și un minor în vîrstă de 16 ani, locuitori ai capitalei, au fost reținuți de ofițerii de investigație ai Inspectoratului de Poliție Ciocana pentru comiterea unui jaf. Potrivit poliţiei, infracțiunea a avut loc pe data de 11 iunie curent pe strada Ginta Latină. Cei doi au sustras de la un bărbat în vîrstă de 65 ani un lănțișor din aur în valoare de 3000 de lei /circa 150 de euro/. Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru jaf, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, tinerii riscă pînă la şapte ani de închisoare.

 

Antreprenorii din R. Moldova vor putea obţine finanţare pentru afacerile verzi

Programul de susţinere a ideilor ecologice ClimateLaunchpad şi-a deschis din luna iunie curent aplicările pentru R. Moldova. Astfel, ţara noastră, împreună cu alte 50 de state, a fost admisă la ediţia 2019 a celui mai mare concurs de idei de afaceri verzi din lume, pentru a remedia schimbările climatice. Cele mai bune zece idei vor obține acces la un business-accelerator regional, valoarea acestuia fiind de 105 mii de euro. Totodată, cîștigătorul va primi un premiu de 10.000 de euro, deţinătorul locului doi va obţine cinci mii de euro, iar echipa care se va clasa pe locul trei va cîștiga 2.500 de euro.

 

Mărfuri de contrabandă de circa patru milioane de lei au fost depistate de oamenii legii

Mărfuri de contrabandă de circa patru milioane de lei au fost depistate de oamenii legii în cadrul unei operațiuni desfășurate de procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale /PCCOCS/ în comun cu Serviciului Vamal. Potrivit datelor PCCOCS, descinderile au fost operate în cadrul unui dosar penal intentat pentru contrabandă cu mărfuri de larg consum, inclusiv restricționate. Suspecții, trei bărbați din Chișinău, cu vîrste cuprinse între 40 și 45 de ani, au fost filaţi patru luni de zile. Procurorii anunţă că mărfurile erau procurate din Ucraina și introduse în țară prin contrabandă. Ulterior, acestea erau repartizate mai mult comercianți din municipiul Chișinău. În caz că vor fi găsiţi vinovați, cei trei suspecți riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

13 fermieri vor primi subvenții în avans pentru lansarea afacerilor în agricultură

Un număr de 13 femei și tineri fermieri vor primi subvenții în avans în valoare totală de opt milioane de lei (peste 400 mii de euro) pentru dezvoltarea afacerilor în agricultură. Cererile au fost depuse în cadrul celei de-a treia etape de recepționare a dosarelor pentru acordarea subvențiilor în avans. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a precizat că proiectele vizează efectuarea investițiilor în sectorul agricol de peste 11 mln de lei și crearea a peste 50 locuri noi de muncă.

 

Cetățenii au fost chemați la un miting pașnic pentru susținerea noii guvernări

Partidele care formează majoritatea parlamentară, cheamă oamenii la un miting pașnic pentru susținerea noii guvernări. Marșul va avea loc în această duminică, la ora 11:00, în fața Parlamentului. „Împreună cu conducerea partidelor care au creată această majoritate parlamentară am decis să chemăm cetățenii la un marș al poporului în susținerea noii guvernări”, a anunțat președintele Igor Dodon. „Cu cît mai mulți vom fi, cu atît mai repede va avea loc transmiterea pașnică a puterii”, a adăugat șeful statului.

 

Mircea Snegur și Petru Lucinschi i-au adresat o scrisoare de susținere lui Igor Dodon

Ex-presedinții R. Moldova, Mircea Snegur si Petru Lucinschi i-au adresat o scrisoare de susținere lui Igor Dodon în care fac apel și către deputați. „Vă rugăm ca pe niște copii cuminți și înțelepți ai Poporului. Nu vă faceți de rîs pe voi, nu ne faceți de rîs pe noi și nu faceți de rîs Țara. Ea, sfînta Țară chiar nu are nicio vină” se arată în scrisoarea foștilor șefi de stat. Ei mai îndeamnă partidele să se întîlnească la Parlament și să discute.