REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 decembrie 2017)

Platon a pierdut procesul împotriva Moldovei la Arbitrajul de la Stockholm

Banca Națională a Moldovei a obținut cîștig de cauză în litigiul cu acționarii Moldova-Agroindbank, în spatele cărora ar sta controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Acțiunile acestora au fost blocate de către regulatorul național după ce au apărut suspiciuni că aceștia ar fi acționat concertat pentru a prelua banca. Informația a fost confirmată de către secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu.

Litigiul a fost pornit după ce BNM a obligat pe 2 martie 2016 mai mulți acționari de la Moldova-Agroindbank să întoarcă acțiunile aferente cotei substanțiale achiziționate fără permisiunea prealabilă a Băncii Naționale, în capitalul social al BC „Moldova-Agroindbank" S.A. Cota respectivă era de 39,58 la sută din totalul acțiunilor de la această bancă.

Anterior Platon a fost condamnat la 18 de detenție pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.

 

Bogdan Zumbreanu a cîștigat concursul pentru funcția de șef al Centrului Național Anticorupție

Bogdan Zumbreanu a cîștigat concursul pentru fotoliul de șef al Centrului Național Anticorupție. El a fost ales cu șapte din opt voturi ale membrilor Comisiei juridice, numiri și imunități a Legislativului. Candidatura lui urmează a fi confirmată de Parlament. La moment Zumbreanu îndeplinește funcția de șef-adjunct al Centrului Național Anticorupție.

 

Comisia pentru economie a Parlamentului a aprobat împrumutul UE

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat în ședința de miercuri, 13 decembrie, ratificarea Acordului de împrumut cu Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova şi a Memorandumului de înţelegere a acestuia.

Potrivit documentului, suma împrumutului oferit este de 60 milioane euro, care va fi debursat în trei tranşe egale în anul 2018. Debursarea banilor va avea loc în funcţie de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu Fondul Monetar Internațional şi a condiţionalităţilor convenite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Proiectul Acordului de împrumut este parte a asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova, acordată de către Uniunea Europeană, care reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de pînă la 100 milioane euro, dintre care 60 milioane urmează să fie furnizate sub formă de împrumut şi 40 milioane euro - sub formă de grant. Proiectul urmează a fi aprobat de Legislativ.

Acordul de împrumut şi Memorandumul de înţelegere au fost semnate la Bruxelles, la 23 noiembrie 2017.

 

Maestrul de balet Vladimir Curbet a fost petrecut pe ultimul drum

Maestrul de balet Vladimir Curbet, Artist al Poporului din R. Moldova, Artist al Poporului din URSS, deţinător al “Ordinului Republicii” a fost petrecut, miercuri, 13 decembrie, pe ultimul drum cu onoruri militare.

Mitingul de doliu a avut loc la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, unde Ansamblului Naţional Academic de Stat „Joc”, în frunte cu Vladimir Curbet a prezentat spectacole decenii la rînd.

În alocuţiunea sa, vicepreşedintele Parlamentului Vladimir Vitiuc a menţionat că Vladimir Curbet a reuşit să readucă Jocul între oameni şi să le fure inimile. „Datorită maestrului, dansul popular a devenit o carte de vizită a ţării noastre în străinătate”, a remarcat Vitiuc.

Vladimir Curbet a fost înmormîntat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din capitală.

 

BNM va publica sinteza investigației Kroll imediat ce o va primi odată cu cel de-al doilea raport

Banca Națională a Moldovei (BNM) a emis un comunicat, miercuri, 13 decembrie, prin care informează că deocamdată nu a primit cel de-al doilea raport de investigație a companiilor Kroll și Steptoe & Johnson. Totodată, sursa citată afirmă că BNM a finalizat discuțiile purtate cu consorțiul internațional privind posibilitatea publicării unor informații ce se vor conține în acest document.

Astfel, Banca Națională va publica sinteza raportului care urmează să fie transmisă de consorțiul internațional. În același timp, documentele de lucru care includ analizele detaliate ale urmăririi fondurilor fraudate vor fi expediate organelor de resort din Republica Moldova.

Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson și-au reconfirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă și urmărire după livrarea raportului, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan național.

 

Executivul a avizat pozitiv modificarea articolului 13 din Constituție

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv, miercuri, 13 decembrie, proiectul de lege pentru modificarea articolului 13 din Constituție, care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”.

Proiectul a fost înregistrat în Parlament, cu semnăturile unor deputați democrați, liberal-democrați, liberali și popular-europeni, după ce Curtea Constituțională a stabilit că inițiativa nu face altceva decît să pună în practică decizia Înaltei Curți din 5 decembrie 2013.

La sfîrșitul lunii octombrie 2017, Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectul de modificare a articolului 13 din Constituție, inițiat de 35 de deputați, ce prevede la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”.

 

Vicepremierul Calmîc va semna contractul cu BEI privind interconectarea rețelelor electrice cu România

Guvernul a aprobat, miercuri, 13 decembrie, semnarea contractului de finanțare de către Banca Europeană de Investiții (BEI) a proiectului de interconectare a rețelelor electrice cu România, printr-un împrumut în sumă de 80 milioane de curo. Executivul l-a împuternicit pe vicepremierul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, să semneze acest contract.

Ceremonia de semnare să fie organizată la Chişinău pe 20 decembrie 2017. Creditul prevede un împrumut de la BEI în sumă de 80 milioane de euro, precum şi un Acord de grant oferii de NIF în valoare de pînă la 40 milioane euro.

Suma creditului, oferit pe o perioadă de 25 ani, va fi transferată în 20 de tranșe, fiecare dintre care nu va fi mai mică de 1 milion de euro. Banii vor fi transferați nu mai des de o dată pe lună sau de șase ori pe an. Comisioanele şi dobînzile vor fi calculate pentru fiecare tranşă în parte în baza ratei de depozit, conform EURIBOR - pentru plăţi în euro şi LI BOR - pentru plăţi în dolari.

 

Judecătoria i-a prelungit mandatul de arest la domiciliu lui Chiril Lucinschi

Mandatul de arest la domiciliu a fostului deputat Chiril Lucinschi, a fost prelungit, miercuri, 13 decembrie, cu 30 de zile. O hotărîre în acest sens a fost pronunțată de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sectorul Buiucani.

Potrivit judecătorilor, termenul de 30 de zile va fi aplicat începînd cu 21 decembrie, iar decizia de astăzi poate fi atacată la Curtea de Apel.

Chiril Lucinschi a fost reţinut de ofiţerii CNA la 25 mai curent și împreună cu trei reprezentanţi ai unui agent economic sînt bănuiţi de spălare de bani. Acum două luni, dosarul în care este cercetat Lucinschi a fost completat cu un nou capăt de acuzare - fals în declarații manifestat prin neincluderea în declarațiile sale cu privire la avere și interese personale a calității de beneficiar financiar al veniturilor obținute de la două companii, ce figurează în schema de spălare a banilor.

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:26
03.02.25 - 12:56
03.02.25 - 12:54
04.02.25 - 13:14
04.02.25 - 13:10
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:52
02.02.25 - 14:37
05.02.25 - 00:08
01.02.25 - 12:21
04.02.25 - 13:17