REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 iunie 2020)

Primăria Chișinău a avut ședințe cu administratorii piețelor și ai centrelor comerciale

Municipalitatea Chișinău a convocat două ședințe extraordinare cu administratorii piețelor și ai centrelor comerciale pentru a stabili acţiunile care urmează a fi întreprinse în scopul stopării creșterii îmbolnăvirilor cu COVID-19. Primarul Ion Ceban a anunțat că în cadrul ședințelor a cerut administratorilor respectarea strictă a măsurilor de prevenire și control a infecției cu coronavirus și a ține cont de toate prevederile și recomandările Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău. Potrivit edilului, fiecare entitate comercială s-a angajat să informeze şi să monitorizeze populaţia (atît vînzătorii, cît și cumpărătorii) referitor la restricțiile stabilite de autorităţi.

 

În perioada pandemiei, Poliția a aplicat 2.474 de amenzi ce depășesc cifra de 49 de millioane de lei

De la instaurarea regimului stării de urgență în R. Moldova și pînă la data de 11 iunie, polițiștii au documentat 2.474 de contravenții pe marginea încălcărilor hotărîrilor emise de autorități, iar amenzile aplicate depășesc cifra de 49 de milioane de lei, spune un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Reprezentanții MAI au declarat că subdiviziunile ministerului vor monitoriza respectarea măsurilor de protecție a vieții și sănătății cetățenilor, iar cei care nu se vor conforma și vor pune în pericol sănătatea publică vor fi sancționați în baza art. 76/1 din Codul Contravențional al RM, cu amenzi de minim 22.500 de lei.

 

Suedia și PNUD oferă asistență pentru dezvoltarea afacerilor pe ambele maluri ale Nistrulu

Suedia și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare oferă asistență financiară pentru crearea sau dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii pe ambele maluri ale Nistrului, prin intermediul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). Antreprenorii pot obține în acest scop asistență pentru procurarea de bunuri și servicii în valoare de pînă la 15.000 dolari. Cei 20 de antreprenori selectați vor mai beneficia de îndrumare și consiliere individuală în afaceri pe parcursul a doi ani, precum și de seminare tematice gratuite.

 

Au fost selectate proiectele cîștigătoare în cadrul Programului ”Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”

În urma evaluării proiectelor depuse în cadrul Programului ”Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3” au fost selectate 42 de autorități publice locale ce vor beneficia de finanțare în cadrul Programului nominalizat. Potrivit Biroului relații cu diaspora, Programul „DAR 1+3” are drept obiectiv principal valorificarea potențialului uman și financiar al diasporei în dezvoltarea socio-economică a R. Moldova.

 

PG este îngrijorată de amînările de la Curtea de Apel de a examina recursul apărătorilor lui Vlad Plahotniuc

Procuratura Generală a anunțat că își exprimă îngrijorarea în legătură cu amînările prelungite de la Curtea de Apel Chișinău, de a examina recursul apărătorilor fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, împotriva încheierii primei instanțe, prin care a fost admis demersul procurorilor de arestare a învinuitului, în contumacie, și anunțare a acestuia în căutare. Potrivit PG, amînările zădărnicesc eforturile organelor de drept în procesul investigării fraudei bancare.

 

Primăria Sîngerei a intrat în carantină

Primăria oraşului Sîngerei a intrat în carantină după ce un angajat al administraţiei a fost infectat cu COVID-19. „Avem un caz pozitiv la primărie, iar ca urmare toată instituţia intră în carantină. Toţi angajaţii vor face teste la COVID-19”, a anunţat primarul oraşului Sîngerei, Arcadie Covaliov. Funcţionarii primăriei vor fi în carantină pînă pe 18 iunie.

 

A patra ediție a Forumului pentru urbanism și dezvoltare durabilă se desfășoară în regim on-line

În R. Moldova se desfășoară vineri, pentru prima data în regim on-line, cea de a patra ediție a Forumului urbanism și dezvoltare durabilă. Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, consideră că acest eveniment este una dintre puținele platforme în care se analizează ideile pentru dezvoltarea celui mai mare oraș din țara noastră. “Dincolo de resursele financiare necesare pentru dezvoltarea capitalei sînt importante și resursele umane, oamenii care au experiență și expertiză în domeniul urbanisticii sînt destul de puțini, lor le oferim posibilitatea de a dezbate modalitățile de dezvoltare a celui mai mare oraș din R. Moldova”, a declarat viceprimarul.

 

99 femei gravide și 628 copii au fost infectați cu COVID-19

Un număr de 99 femei gravide și 628 copii au fost infectați cu COVID-19, o bună parte din ei deja s-au tratat. Anunțul a fost făcut vineri în cadrul unei conferințe de presă de directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună. Șeful ANSP a ținut să dezmintă zvonurile precum că cei mici nu se infectează și a solicitat părinților să fie precauți și să evite locurile aglomerate și terenurile de joacă. ”54 de copii infectați aveau vîrsta de pînă la un an. Rog părinții să conștientizeze riscurile”, a spus Furtună.

 

Trei tineri din Comrat au ucis în bătăi un bărbat de 55 de ani

Trei tineri cu vîrstele cuprinse între 20 și 24 de ani, locuitori ai satului Budjac, din raionul Comrat, au fost reținuți, fiind suspectați că au ucis în bătăi un bărbat, după care l-au urcat pe o motocicletă și l-au dus lîngă un iaz din localitate. Victima este un bărbat de 55 de ani, locuitor al orașului Comrat. Cadavrul acestuia a fost depistat de un locuitor al satului Budjac, în preajma unui iaz din aceeași localitate, care a alertat imediat poliția. Fiind audiați de polițiști, bărbații și-au recunoscut fapta. Ei riscă pînă la 25 de ani de închisoare.

 

În 2019 s-au născut mai mulți copii la sat decît la oraș

Biroul Național de Statistică informează că, în anul 2019, numărul născuților vii a fost de 32022 de persoane, în descreștere cu 2742 (-7,9%) față de anul 2018. Potrivit comunicatului BNS, din numărul copiilor născuți vii, 51,3% au fost băieți, raportul de masculinitate fiind de 105 băieți la 100 fete. 25831 de copii au fost născuți în cadrul căsătoriei (adică 80,7%), fiecare al 5-lea copil s-a născut în afara căsătoriei (6191 persoane sau 19,3%). Analiza datelor pe medii de reședință arată că natalitatea a fost mai scăzută în orașe decît în sate: în mediul urban s-au născut 12581 copii, în comparație cu numărul copiilor născuți în mediul rural care este de 19441 nou-născuți.

 

Zece localități din raioanele Ungheni și Nisporeni vor beneficia de drumuri reabilitate

Zece localități din raioanele Ungheni și Nisporeni vor beneficia de drumuri reabilitate și acces la infrastructura rutieră națională, în cadrul proiectului de reconstrucție a drumului Pîrlița-Bălănești-Seliște (Coridorul 13). Drumul are o lungime totală de 40 km și este împărțit în patru sectoare. Potrivit Ministerului economiei, trei sectoare ale acestui drum vor fi finalizate pînă la sfîrșitul anului curent, iar cel de al patrulea – în 2021.