REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 iulie 2021)

Peste 10 mii de persoane s-au vaccinat în ziua alegerilor

Peste 10 mii de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 ieri, în ziua alegerilor parlamentare anticipate. Potrivit Ministerului sănătății, duminică, 11 iulie, toate punctele de vaccinare din R. Moldova au activat în intervalul orelor 7:00–21:00. Totodată, au fost desfășurate acțiuni de informare și sensibilizare a populației despre beneficiile vaccinării împotriva COVID-19, fiind distribuite pliante informative, demonstrate spoturi video și audio. Pînă astăzi, au fost administrate 793.281 doze de vaccin, fiind imunizate 308.439 persoane, cu ambele doze.

 

Comisia de Sănătate Publică va decide asupra gradului de alertă în capitală

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău se va întruni în această săptămînă pentru a stabili care este incidența de COVID-19 și a lua decizii referitoare la gradul de alertă în sănătate în capital. Primarul Ion Ceban a solicitat astăzi, la ședința on-line a serviciilor municipalității, convocarea ședinței comisiei nominalizate pentru a se stabili gradul de incidență a COVID-19 și a reduce, sau nu, măsurile de prevenire a infecției cu coronavirus. Șeful interimar al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate, Boris Gîlcă, a declarat că în municipiul Chișinău sînt doar 56 de cazuri de forme ușoare de coronavirus care sînt tratate la domiciliu, dar că au apărut 39 de focare noi. În prezent, în municipiu este instituit Cod galben de sănătate publică.

 

Un polițist beat a lovit mortal o femeie și a fugit de la fața locului

O femeie a decedat noaptea trecută, 11iulie, după ce a fost tamponată de un automobil, la 22:00, pe traseul local din satul Tîrnova, raionul Dondușeni. Ajunși la fața locului, polițiștii au stabilit că, femeia se deplasa pe partea stîngă a carosabilului, cînd a fost tamponată de un automobil, care și-a continuat deplasarea. Potrivit poliției, la scurt timp a fost identificat automobilul care a comis accidentul, dar și șoferul care se afla la volan. Acesta s-a dovedit a fi angajat al Inspectoratului de poliție Dondușeni de 26 de ani, care se afla în afara serviciului.

 

Alegerile au înregistrat cea mai mică prezenţă la vot din istorie

Alegerile de duminică au înregistrat cea mai mică prezenţă la vot din istoria alegerilor parlamentare. La scrutin au participat peste un milion 477 de mii de alegători, adică 48,41 la sută. La parlamentarele din februarie 2019, peste 50 la sută dintre persoanele cu drept de vot au fost la alegeri. La scrutinul din 2014, rata de participare a fost şi mai mare. Peste 57 la sută dintre moldoveni au votat. Cea mai mare prezenţă a fost înregistrată la parlamentarele din 2010 cînd l-a urne au ieşit peste 63 la sută dintre alegători. La scrutinul prezidenţial de anul trecut, în primul tur au ieşit la vot 48,54%, iar în turul II - peste 58 la sută.

 

CNAS a finanțat prima tranșă a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă

Casa Naţională de Asigurări Sociale informează că a fost finanţată prima tranşă a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, în valoare de 33.1 mln lei. Totodată, conform graficului stabilit, pot intra în posesia banilor și beneficiarii de alte prestații sociale, cum ar fi: pensii, alocaţii, compensaţii băneşti lunare în schimbul asigurării cu produse alimentare, suportul financiar, ajutorul de deces, etc. Pentru acestea au fost alocate mijloace bănești în mărime de 1 miliard 473.6 mln lei.

 

Pompierii au salvat o bovină căzută într-o fîntînă de canalizare

Pe 11 iulie angajaţii IGSU au fost alertaţi pentru a interveni pe strada Maria Drăgan din localitatea Coloniţa a municipiului Chişinău pentru a scoate o vită căzută într-o fîntînă de canalizare cu adîncimea de 4 metri. Apelul la Serviciul112 a fost recepţionat la ora 14:10. Potrivit stăpînei acestui animal, bovina se afla pe teritoriul unei foste ferme de animale, iar atunci cînd a mers să o verifice a găsit-o căzută într-o fîntîna de canalizare cu apă. La faţa locului au intervenit două echipaje de salvatori. Pompierii au efectuat lucrări de salvare a animalului, reuşind să-l scoată la suprafaţă.

 

Peste 200 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Un număr de 201 infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 161 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în perioada 2-8 iulie, s-au înregistrat un omor, 31 de cazuri de furt și șapte infracțiuni ce ţin de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute 10 persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 1 011 procese-verbale, dintre care 16 pentru condus în stare de ebrietate.

 

La Făleşti se desfășoară lucrări de asigurare cu apă

La Fălești se află în plină desfășurare lucrările de construcție-montaj în cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Fălești”, finanțat de Uniunea Europeană. Datorită acestui proiect, peste 15 mii de făleșteni vor avea acces la apă potabilă sigură. Pînă în prezent, lucrările planificate în cadrul proiectului au fost executate în proporție de 54%. Acestea sînt executate în conformitate cu graficul, susţin autorităţile locale. În urma realizării proiectului, rețelele de alimentare cu apă din orașul Fălești vor fi extinse cu 2,4 km și vor fi construite 2,6 km de rețele de aducție.

 

Primăria Chișinău va organiza a doua vaccinare cu serul Sputnik

Primăria Chișinău va organiza sîmbătă, 17 iulie, la Palatul Republicii, rapelul cu vaccinul Sputnik. Primarul Ion Ceban a declarat astăzi că a doua imunizare cu serul Sputnik, pentru cei circa 4 000 de locuitori ai municipiului Chișinău care s-au vaccinat la Maratonul desfășurat pe data de 26 iunie, va avea loc sîmbătă, 17 iulie, în aceeași locație. Edilul a adăugat că primăria dispune de suficiente doze de vaccin anticoronavirus și că dorește să imunizeze în proporție de 80 la sută cadrele didactice care activează în instituțiile municipale de învățămînt. La Maratonul de vaccinare organizat de primărie pe data de 26 iunie au fost imunizați circa 4 000 de chișinăuieni.

 

Guvernatorul Găgăuziei s-a întîlnit cu un grup de deputați ai Parlamentului Turciei

Deputații turci au sosit în R. Moldova în misiune de monitorizare a procesului de vot, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. În cadrul ședinței a fost discutată situația social-politică în R. Moldova, în particular în Găgăuzia, precum și problema polarizării politice acute. Bașcanul a informat parlamentarii turci despre proiectele implementate în Autonomie cu sprijinul Guvernului Turciei și personal al Excelenței Sale Recep Tayyip Erdogan, Președintele Republicii Turcia.

 

Observatorii CSI au prezentat concluziile asupra alegerilor

Misiunea de Observare a alegerilor parlamentare anticipate din partea Comunității Statelor Independente (CSI) a prezentat astăzi concluziile asupra scrutinului legislativ din R. Moldova și a menționat că acesta s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legii, iar pandemia de COVID-19 nu a afectat pluralismul politic. Șeful misiunii, Dmitri Kobițki, a menționat într-o conferință de presă că grupul de experți a urmărit alegerile parlamentare de la deschiderea secțiilor de vot și pînă la numărarea voturilor. „Alegerile s-au desfășurat corect. Nu au fost depistate încălcări. Au fost respectate standardele democratice și prevederile legii”, a spus Kobițki.