REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 noiembrie 2020)

Peste 6000 de cetățeni au solicitat ambulanța în ultimele trei zile

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că în perioada 7–9 noiembrie, echipele de pe ambulanță au deservit 6058 de solicitări și au transportat la spitale pentru internări 1924 de adulți și 300 de copii. Potrivit surse citate, în această perioadă au fost deservite 1048 de urgențe cardiologice, inclusiv 11 cazuri sindrom coronarian acut; 766 de urgențe neurologice, inclusiv 78 de accidente vasculare cerebrale; 1382 de solicitări pe motivul urgențelor respiratorii.

 

Un bărbat a decedat după ce a căzut de la etajul 13 al unui bloc din sectorul Botanica

Un bărbat de 35 de ani din Chișinău s-a stins după ce a căzut în gol de la etajul 13 al unui bloc de locuit. Nenorocirea s-a produs în seara de marți, 10 noiembrie, pe bulevardul Dacia din sectorul Botanica al Capitalei. Ofițerul de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Natalia Stati, a declarat că apelul la numărul unic de urgență 112 a fost înregistrat la 19:49 – cel care a telefonat, un locatar al blocului de locuințe, a declarat că o persoană a căzut în gol de la înălțime.

 

Ministrul Apărării a vizitat raionul Căușeni

În cadrul vizitei, ministrul Victor Gaiciuc, a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi altor instituţii din raion, printre care Centrul militar teritorial Căușeni, pentru a discuta despre activitatea pe care o desfăşoară în regiune. Gaiciuc, care este şi preşedintele Consiliului naţional pentru problemele veteranilor de război, a avut o întrevedere cu veteranii din raionul Căușeni. În cadrul dialogului, ministrul Apărării a menționat că veteranii care au luptat în război se confruntă cu mai multe probleme de ordin medical, social şi legislativ, mai ales în contextul pandemic din țară.

 

Salvatorii desfășoară campania de prevenire a incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă Campania de prevenire a incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon. Angajații IGSU merg în gospodăriile oamenilor pentru a le oferi recomandări în vederea evitării cazurilor de intoxicații cu gaze emanate în urma procesului de ardere în sobe. Salvatorii atenționează oamenii asupra exploatării surselor de încălzit autorizate, dar și a necesității verificării sobelor înainte de utilizare.

 

Trotuarele și drumurile de acces către 30 școli și grădinițe din capitală vor fi reparate

Serviciile municipale desfășoară lucrări de reparație curentă a căilor de acces către unele instituții educaționale din capitală. Astfel, pe parcursul lunii curente, vor fi reabilitate drumurile de acces și trotuarele către 30 școli și grădinițe. Lucrările au început în sectorul Botanica al capitalei și sînt executate de către muncitorii Î.M. Regia „EXDUPO”, iar Direcția generală transport public va monitoriza calitatea intervențiilor și termenele de execuție.

 

În turul doi al alegerilor Centrele multifuncţionale ale ASP vor activa pînă la ora 21:00

Duminică 15 noiembrie, în ziua desfăşurării turului II al alegerilor Preşedintelui R. Moldova, Centrele multifuncţionale ale ASP vor activa, conform unui program special de muncă, în intervalul orelor 7:00-21:00. La solicitarea cetăţenilor R. Moldova cu vîrsta peste 18 ani vor fi eliberate buletine de identitate provizorii şi vor fi înmînate buletinele de identitate confecţionate. Cetăţenii R. Moldova care au depus cererea pentru eliberarea buletinului de identitate în perioada 02-12 noiembrie curent, pot ridica actul de identitate pînă la data de 13 noiembrie 2020 inclusiv şi în cazul în care termenul limită al comenzii depăşeşte această dată, indiferent de tariful achitat.

 

Radu Albot l-a eliminat din turneul ATP din Sofia pe Denis Șapovalov

Radu Albot l-a eliminat pe favoritul principal al turneului ATP din Sofia, Denis Șapovalov, numărul 12 mondial, și a trecut de optimile de finală ale competiției. Tenismenul moldovean l-a învins, marți, 10 noiembrie, în două seturi, cu scor 6-2, 6-4, pe Denis Șapovalov, într-un meci care a durat o oră și un sfert. Șapovalov, numărul 12 mondial, era considerat favoritul turneului ATP care se desfășoară în capitala Bulgariei.

 

Un șofer care a provocat un accident mortal la Anenii Noi va sta cinci ani după gratii

Un bărbat care a provocat un accident rutier mortal în luna mai 2019 în raionul Anenii Noi va sta cinci an după gratii. Asta după Curtea de Apel Chișinău a agravat pedeapsa acestuia, anterior fiindu-i stabiliți trei ani de pușcărie de către prima instanță. De asemenea, acestuia i-a fost anulat dreptul de a conduce mijloace de transport și obligat să achite succesorului victimei și părții vătămate un prejudiciu total de 700 mii de lei.

 

Ambasada R. Moldova în Marea Britanie explică cum vor vota cetățenii moldoveni în turul II al alegerilor prezidențiale

Ambasada R. Moldova în Marea Britanie a venit cu mai multe recomandări pentru cetățenii moldoveni stabiliți pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și care vor vota în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Potrivit Ambasadei, pentru a vota sînt necasare unul din următoarele documente: pașaport moldovenesc, valabil sau expirat, buletin de identitate valabil, cu fișa de însoțire sau livret de marinar. Cetățenii sînt rugați să pregătească actul de identitate în baza căruia vor vota, înainte de a intra în secția de votare.

 

Ministerul Sănătății a achiziționat peste 2800 de endoproteze

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat astăzi că a achiziționat 2854 de endoproteze, dintre care 1060 de genunchi și 1794 de șold, care vor asigura realizarea intervențiilor pentru anul 2020-2021. Potrivit surse citate, listele de așteptare ale pacienților pentru realizarea intervențiilor de artroplastie de șold, genunchi sau umăr vor fi gestionate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, prin intermediul unei platforme electronice. Astfel, va fi asigurată transparența, dar și criterii clare privind includerea, excluderea din lista de așteptare.

 

Elevii din R. Moldova, care studiază în România, vor circula duminică gratuit cu trenul în oraşele cu secţii de votare

Elevii care sînt cetăţeni ai R. Moldova şi care studiază în România vor beneficia pe 15 noiembrie de o călătorie gratuită pe calea ferată dus - întors, către şi dinspre localităţile din România unde se organizează secţii de votare, în vederea exercitării dreptului de vot pentru alegerile din R. Moldova. Pe teritoriul României vor fi deschise 13 secţii de votare pentru cetăţenii moldoveni cu drept de vot, respectiv în oraşele: Bucureşti (două secţii), Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj Napoca, Constanţa, Bacău, Suceava, Craiova, Sibiu şi Oradea.

 

CEC a stabilit orarul difuzării informațiilor de interes public în turul doi al prezidențialelor

Comisia Electorală Centrală informează despre periodicitatea difuzării informaţiilor de interes public în ziua desfășurării turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020. Comisia Electorală Centrală informează că duminică, 15 noiembrie 2020, în ziua celui de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, vor fi difuzate informaţii de interes public și vor fi organizate briefinguri cu participarea membrilor Comisiei, conform următorului orar: ora 08:00; ora 12:00; ora 15:00; ora 18:00; ora 22:00.

 

Autoritățile moldovene au plantat puieți în cadrul unei inițiative a președintelui Turciei

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, și ministrul agriculturii, Ion Perju, au participat astăzi la o acțiune de plantare a puieților, oferiți de Guvernul Turciei în cadrul Proiectului „Breath for the Future, Breath for the World” (Aer pentru Viitor, Aer pentru Globul Pămîntesc), inițiativă a președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan. Acțiunea ecologică a avut loc în municipiul Chișinău, pe strada Albișoara, fiind desfășurată concomitent atît în R. Moldova, cît și în alte 30 de țări partenere ale acestui proiect, prin care autoritățile turce își doresc să contribuie la crearea unui viitor verde în regiune.