REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 februarie 2021)

Radu Albot a obținut a doua victorie la Australian Open

Tenismenul Radu Albot a obținut a doua victorie la Australian Open și s-a calificat în 1/16. Albot l-a învins ieri pe australianul Christopher O'Connell într-o partidă care a durat două ore și 20 de minute cu 6-2, 7-5 și 7- 6. Anterior, Albot l-a învins pe Roberto Bautista-Agut, care se află pe locul 13 în clasamentul mondial. Australianul Christopher O’Connell este plasat pe locul 12. În runda a treia a turneului din Melbourne, tenismenul moldovean îl va întîlni pe norvegianul de 22 de ani, Ruud Casoer, care este clasat pe locul 28 în clasamentul mondial.

 

Autoritățile au examinat oportunitățile exportului produselor moldovenești în Țările Baltice

Oportunitățile de export a produselor moldovenești în Țările Baltice au fost abordate în cadrul ultimei sesiuni a programului Export Morning, desfășurată în regim online, sub egida Agenției de Investiții. Potrivit Iulianei Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, este salutar interesul agenților economici din Moldova pentru creșterea competențelor și capacităților de export. Totodată, oficialul a mulțumit reprezentanților Țărilor Baltice pentru susținerea continuă a R. Moldova în procesul de consolidare a bunelor practici de guvernare în contextul dezvoltării regionale, implementării reformelor etc.

 

A fost inițiată consultarea Regulamentului de subvenționare a locurilor de muncă

Ministerul Finanțelor a propus pentru consultări publice proiectul Hotărîrii de Guvern cu privire la subvenționarea locurilor de muncă. Scopul acestuia constă în implementarea măsurilor de consolidare a pieței muncii prin prisma oferirii unor instrumente de susținere a angajatorilor. Regulamentul are ca obiective încadrarea la maxim a factorului uman în procesele economice; susținerea pieței muncii, prin prisma diminuării constrîngerilor existente; susținerea persoanelor cu dizabilități sub aspectul stimulării angajării acestora în cîmpul muncii; susținerea mediului de afaceri, precum și organizațiilor necomerciale, prin subvenționarea cheltuielilor privind plata salariului.

 

Accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată în condiții de iarnă

Administratorii drumurilor continuă să desfășoare pe traseele naționale lucrări de patrulare și combatere a lunecușului. În prezent, accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată în condiții de iarnă. În ultimele 24 de ore, pe întreg teritoriul țării s-au înregistrat precipitații sub formă de ceață, pe mai multe sectoare de drum s-a format polei. „În acest interval, unitățile teritoriale ale SA "Drumuri” au antrenat în procesul tehnologic trei utilaje speciale și au implicat 20 de muncitori rutieri, efectuînd în zona de nord lucrări de patrulare și combatere a lunecușului, în zona de sud și centru – lucrări de patrulare”, indică ASD.

 

Focar de Covid la Judecătoria Hîncești

Președintele judecătoriei Hîncești a dispus instituirea unui regim special de muncă după apariția unui focar de Covid care a afectat mai mulți angajați din cadrul instituției. Președintele instanței a dispus sistarea desfășurării ședințelor de judecată care necesită prezența fizică a participanților. Totodată accesul persoanelor în incinta instituției este restricționat. Cu titlu de excepție se admite examinarea cauzelor pentru care este prevăzută procedura scrisă de examinare, precum şi cererile de urgență privind aplicarea măsurilor de protecție în cazurile de violentă în familie, încuviințarea spitalizării forţate ori alte cereri care nu suferă amînare.

 

Cehia va oferi un ajutor R. Moldova în valoare de 1,3 milioane de euro

Republica Cehă a decis acordarea unui lot de ajutoare umanitare R. Moldova în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în valoare de 1,3 milioane de euro. Potrivit Ministerului de externe, Cehia urmează să transmită la Chișinău 300 mii de măști de protecție, 100 mii de mănuși chirurgicale, 5.000 de costume de protecție și 55 de ventilatoare pulmonare. Conform surse citate, decizia Guvernului Republicii Cehe privind donația umanitară este un răspuns la solicitarea Executivului de la Chișinău și constituie un sprijin important al eforturilor în lupta cu pandemia COVID-19.

 

Curtea Constituțională a validat un mandat de deputat în Parlamentul R. Moldova

La propunerea Comisiei Electorale Centrale (CEC), Curtea Constituțională a validat mandatul deputatului Grigorii Uzun de pe lista Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”. La ședința Curții a participat Dr. Dorin Cimil, președintele CEC și Maxim Lebedinschi, secretarul CEC. Mandatul de deputat a devenit vacant în legătură cu demisia deputatului Golovatiuc Vladimir din partea Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”.

 

Serviciul 112 a recepționat și procesat în anul trecut peste 2,5 milioane de apeluri

Serviciul 112 a recepționat și procesat în anul trecut 2 592 509 de apeluri, iar zilnic operatorii serviciului primesc cel puțin 5000 de apeluri. Potrivit Ministerului economiei, în anul trecut s-a reușit reducerea timpului de reacționare la apel, astfel circa 72 la sută din solicitările parvenite au fost procesate în primele cinci minute de la apel. O altă performanță a serviciului este reducerea numărului de apeluri care nu au un caracter de urgență. În acest sens, în anul 2020 fiecare al doilea apel intrat în sistemul informațional automatizat al Serviciului 112 nu a fost o urgență.

 

PSRM a anunțat că va propune propriul candidat pentru funcția de premier

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va propune chiar astăzi propria candidatură pentru funcția de premier, aceasta va fi Mariana Durleșteanu. Anunțul a fost făcut de liderul socialiștilor Igor Dodon. De asemenea, Igor Dodon a anunțat că socialiștii lansează inițiativa de formare a unei coaliții parlamentare. El a spus că Mariana Durleșteanu are deja semnăturile a 37 de socialiști și așteaptă să fie susținută de deputați din alte fracțiuni. „PSRM a semnat deja pentru candidatura Marianei Durleșteanu. Fac apel la toți deputații să fie responsabili și să se așeze chiar astăzi la masa discuțiilor”, a opinat Dodon.

 

Grădinițele din Comrat îşi vor relua activitatea în regim obișnuit

Grădinițele din municipiul Comrat îşi vor relua în timpul apropiat regimul de activitate obișnuit, cum a fost pînă la pandemie, iar instituțiile preșcolare vor putea fi frecventate de copii de toate vîrstele. Potrivit primarului de Comrat, Serghei Anastasov, autorităţile locale urmează în timp util să definitiveze unele detalii legate de reluarea activităţii în regim obişnuit a instituţiilor preşcolare din municipiu. „Posibil ca grădiniţele să revină la orarul de lucru de pînă la pandemie chiar de săptămîna următoare. Ne dorim ca toţi copiii, începînd de la vîrsta de trei ani, să aibă posibilitatea să meargă la grădiniţă”, a spus Anastasov.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06