REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 februarie 2020)

Agenții economici din subteranele din Chișinău vor fi obligați să elibereze spațiile pe care le arendează

Agenții economici care își desfășoară activitatea în subteranele din municipiul Chișinău vor fi obligați să elibereze spațiile pe care le arendează. Primarul capitalei, Ion Ceban susține că va semna pînă la sfîrșitul acestei zile o dispoziție de preavizare în acest sens. Asta în situația în care municipalitatea își propune ca anul acesta să repare mai multe treceri subterane aflate în stare dezastruoasă. Ion Ceban a inspectat în această dimineață trecerea subterană de la intersecția bd. Ștefan cel Mare cu str. Ismal. Potrivit primarului, aceasta este una din cele 22 de subterane care sînt într-o stare deplorabilă.

 

Semnătura electronică este tot mai solicitată de cetățeni

Tot mai mulți cetățeni aleg semnătura electronică pentru a semna documente și acte, indică datele statistice făcute publice marți, 11 februarie, de către Centrul de înregistrări al Instituției Publice Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF). Astfel, pe parcursul anului trecut, numărul persoanelor fizice care au solicitat și au primit de la CTIF semnătura electronică a depășit pragul de 18 mii. Acest indicator a crescut, față de anul 2018, cu 11,3%. Majoritatea absolută dintre beneficiari și-au reînnoit certificatele cheilor publice pe care le dețineau.

 

BNM a ridicat regimul de intervenție timpurie a BC „Moldindconbank”

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a ridicat regimul de intervenție timpurie a BC „Moldindconbank” SA, astfel că banca își reia activitatea independentă în regim normal. Anunțul a fost făcut marți, 11 februarie, de BNM. În perioada intervenției timpurii, activele BC „Moldindconbank” SA s-au majorat cu 3 169,4 mln lei și constituie astăzi 18.44 miliarde lei. Totodată, activele neperformante au înregistrat anul 2019 o diminuare de 748.8 mln lei, iar depozitele s-au majorat cu 989,3 mln lei, constituind la finele anului trecut 14.096,9 mln lei.

 

Igor Dodon a participat la Colegiului Ministerului Afacerilor Externe

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a participat marți, 11 februarie, la ședința lărgită a Colegiului Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, unde a declarat că obiectivele principale de politică externă trebuie să aibă la bază trei priorități: promovarea unei politici externe echilibrate, promovarea profesionalismului și disciplinei în activitatea misiunilor diplomatice moldovenești și abordări pragmatice și eficiente din partea ambasadorilor moldoveni. “Interesul național al R. Moldova presupune atît implementarea prevederilor din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană cît și dezvoltarea parteneriatelor strategice semnate cu state din Vest și din Est”, a menționat Igor Dodon.

 

CEC a prezentat Comisiei juridice a Parlamentului rapoartele de activitate pentru anul 2018

În cadrul ședinței de marți, 11 februarie, a Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului R. Moldova, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi a prezentat rapoartele de activitate ale Comisiei pentru anul 2018. Atribuțiile CEC pe aspectul legat de finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale au fost de supraveghere și control al respectării și ajustării dispozițiilor legale. Modificări substanțiale au fost efectuate pe aspecte ce țin de donațiile care pot fi efectuate către partide și la modul de repartizare a subvențiilor de la bugetul de stat.

 

Ofiţerii Inspectoratului Național de Patrulare vor avea uniforme noi

Ofițerii Inspectoratului Național de Patrulare vor avea uniforme noi, achiziţionate în urma unui parteneriat dintre Ministerul de Interne şi instituția omoloagă din Franța. Potrivit serviciului de presă al INP, pe lîngă noile uniforme ofiţerii vor primi un lot de echipamente din partea Jandarmeriei naţionale franceze care de astăzi sînt utilizate de către inspectorii de patrulare ai INP. La etapa actuală sînt echipați ofițerii de patrulare care activează în municipiul Chișinău, iar în următoarele zile aceste uniforme noi vor ajunge și la agenții de patrulare din teritoriu.

 

Cel mai solicitat post vamal rămîne Leușeni

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 36 487 traversări, dintre care 18 882 de treceri au fost înregistrate pe sensul de intrare în R. Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost al trecerilor cetățenilor moldoveni – 19 061 traversări, dintre care 9 988 treceri - la intrare în țară. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost Leușeni – 6 882 traversări persoane; Aeroportul Internațional Chișinău – 6 306 traversări persoane; Sculeni – 5 391 traversări persoane; Giurgiulești-Galați – 3 046 traversări persoane; Otaci – 2 912 traversări personae și Cahul - 1 892 traversări persoane.

 

Parlamentul R. Moldova scoate la vînzare mai multe mașini

Parlamentul anunță licitația publică cu strigare pentru comercializarea a 18 unități de transport neutilizate în activitatea Legislativului. Astfel, sînt scoase la vînzare 12 automobile de model BMW, un automobil Toyota, un tractor, dar și un UAZ, ZIL, VAZ și GAZ. Participanții la licitație vor prezenta: cererea de participare în forma stabilită; copia de pe actul de identitate al cumpărătorului – pentru persoane fizice; extrasul din Registrul întreprinderilor și organizațiilor din R. Moldova – pentru persoane juridice, ate acte necesare.

 

Guvernul va relua distribuirea convertoarelor gratuite pentru recepționarea televiziunii digitale

Familiile beneficiare de ajutor social vor primi și în acest an convertoare pentru recepționarea televiziunii digitale. Acestea vor fi distribuite în mod gratuit, dar conform unei proceduri speciale și în termenul stabilit. Potrivit Guvernului, familia beneficiară de ajutor social, care dispune de un televizor funcțional ce nu recepționează semnalul digital va înregistra o cerere, în formă scrisă, privind dotarea gratuită cu un convertor pentru televiziunea digitală terestră la asistentul social comunitar din localitatea în care își are reședința. Familia beneficiară de ajutor social este eligibilă pentru dotarea gratuită cu un convertor pentru televiziunea digitală terestră o singură dată, indiferent din partea cărui membru de familie a fost depusă cererea respectivă.

 

A fost finalizat apeductul Bălţi–Sîngerei

În nordul ţării au fost finalizate lucrările de construcție-montaj a apeductului Bălți–Sîngerei. Conectată la reţeaua magistrală Soroca–Bălți, noua conductă poate asigura accesul la apă de calitate din rîul Nistru pentru orașul Sîngerei și satul Bilicenii Vechi, unde locuiesc peste 15 mii de persoane. Lucrările au fost efectuate în cadrul proiectului „Apeduct Bălți–Sîngerei, etapa III și stația de tratare”, finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord). Directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bîndiu, a subliniat că accesul la sursele sigure de apă potabilă este una dintre cele mai importante obiective în domeniul infrastructurii la nivel național, “întrucît apa potabilă înseamnă sănătatea cetățenilor”.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37